divendres, 28 de desembre de 2012

El PSC critica un pressupost que no respon a les necessitats de Tortosa, avui més bruta i fosca que mai


Els socialistes tortosins voten en contra d’uns comptes que graven més les butxaques de la ciutadania amb l’increment de taxes i preus públics

El Grup Municipal del PSC a Tortosa ha votat avui en contra dels pressupostos del 2013 per la seva manca d’ambició per fer front a una situació econòmica com l’actual i perquè no responen a les necessitats reals que avui té la ciutat. Els socialistes lamenten també que els comptes es sustentin en un increment de taxes i preus públics, entre els quals hi ha la pujada d’un 3% de l’aigua i del clavegueram, i han denunciat de nou l’elevat endeutament, de 55 milions d’euros, que no es tradueix en una millora de la qualitat de vida al municipi. “Som conscients de les limitacions d’aquest pressupost i de la conjuntura actual, però és en aquests moments quan els governants han de demostrar la seva capacitat de gestió per intentar que la màxima institució de la ciutat estigui al costat dels ciutadans i les ciutadanes, i en aquest cas, lamentablement, Bel i el seu govern no aproven en gestió, més marcada per la improvisació que per un full de ruta clar pe situar les bases del creixement quan la crisi remeti”, ha destacat el portaveu del grup, Antoni Sabaté.

“Estan convertint Tortosa en una ciutat escanyada i sense ambició”, ha afegit Sabaté, per qui el camí que caldria seguir per fer front al context econòmic actual és la modernització de la ciutat, amb projectes tan importants com el de la recuperació dels terrenys de Renfe, per donar resposta a les necessitats d’un sector tan important com és el de serveis. Sabaté també ha criticat de nou l’incompliment dels convenis amb les EMD de Jesús, Bítem i Campredó. Jesús rebrà 1.100 euros, quan n’està acordada una inversió mínima de  300.000; Bítem, 1.500, i Campredó, 1.600, quan en tots dos casos hauria de ser com a mínim de 70.000 euros. “Aquestes quantitats són un insult per a aquests pobles.”

També s’ha referit a les despeses de manteniment, reparació i conservació de la ciutat que s’ha reduït en un 11%. “Avui Tortosa ja està a les fosques, i molt més bruta”, ha lamentat el portaveu del grup, Antoni Sabaté, que ha posat com exemple el barri de Ferreries, “no es pot permetre de cap manera que ofereixi aquest aspecte marginal al que l’està sotmetent el govern de CiU”. 

Els socialistes han tornat a referir-se al preocupant endeutament de l’Ajuntament que a data 31 de desembre serà de prop de 55 milions d’euros, el que representa que cada tortosí i tortosina hauria de pagar més de 1.550 euros de la seva butxaca per poder-lo eixugar. La ràtio d’endeutament se situa en el 189,73%, molt per sobre del 156,72% de l’exercici anterior, en què la situació ja era greu.

Els socialistes, finalment, han lamentat que no s’hagin atès les recomanacions d’Intervenció i no s’hagi presentat els plans de sanejament de la GUMTSA, l’Escorxador i Tortosa Esport. “El sou del gerent de Tortosa Esport, que cobra molt més que el regidor d’Espai Públic que té dedicació exclusiva, només té sentit si el projecte de les piscines tira endavant, per tant, creiem que el millor fóra que s’elimini aquesta empresa, tal com recomana la Intervenció Municipal, i que el ciutadà pagui menys pels serveis que s’ofereixen”. A més, Sabaté ha tornat a lamentar que s’hagi  adesat al calaix el projecte de les piscines i de l’aparcament de la plaça Joaquin Bau, i que “aquest espai emblemàtic del barri de Ferreries ofereixi un estat lamentable”.

Quant a l’increment d’un 3% del servei del transport públic, que també s’ha dut avui al ple extraordinari, el grup Socialista hi ha votat en contra perquè dissuadeix la ciutadania del seu ús i no afavoreix per a res a la ja complicada mobilitat al municipi, on la manca d’aparcaments continua sent la gran assignatura pendent.  En aquest sentit, Sabaté ha recordat que mentre la ciutadania ha hagut de patir aquest darrer any l’increment de zones blaves, “continua sense tirar-se endavant l’aparcament de la plaça Mossèn Sol, vinculat a aquest increment.” Els socialistes també han mostrat la seva preocupació perquè el conveni pel transport escolar preveu una aportació de 15.000 euros i el pressupost només en contempla 5.000. “Confiem que no hagin de ser les EMD ni els usuaris els que s’hagin de fer càrrec de la resta”.