dilluns, 3 de desembre del 2012

Jaume Collboni demana a Mena que expliqui “les mesures que ha de prendre per impedir casos com el de Cemex” i evitar “un desastre en el mapa industrial català”

Imatge d'arxiu dels treballadors de la cimentera
Núria Ventura lamenta que el conseller no doni explicacions sobre què pensa fer per evitar el tancament total de la cimentera i que s'hagi limitat a exposar la situació des del punt de vista de l'empresa

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, durant la seva intervenció a la Diputació Permanent sobre el tancament de la cimentera Cemex d’Alcanar, ha retret al Govern que “ha reduït suport a la recerca i a la innovació, ha anul·lat la política industrial, els pocs instruments que tenien els han desmantellat: vostès fan bona la màxima que la millor política industrial és la que no es fa”, provocant “un desastre en el mapa industrial català”. En aquest sentit, ha assenyalat que “es queixen de la reforma laboral, però vostès li van donar suport, i la reforma laboral afebleix la part social en la negociació col·lectiva perquè l’han desarmat”.

El portaveu socialista ha recordat que “el nostre grup ha estat un dels que ha proposat la seva compareixença” perquè a les comarques de l’Ebre “s’ha produït un procés de desertització industrial que no té aturador”. “Escoltant el conseller, hi ha una diferència abismal entre el que diu i el que s’ha fet i el que es planifica. Ens té acostumats a fer anàlisi macro, però no ens parla de les mesures que ha de prendre per evitar casos com el de Cemex”, ha dit Collboni. De Cemex volem saber què farà per compensar o ajudar a buscar alternatives al cost energètic. Vostè no ha aclarit què faran. El seu compromís és o no invertir recursos per fer que el port sigui l’element clau per a les exportacions de Cemex? Ho pensen fer o no ho pensen fer?”

Collboni ha demanat avui al conseller Mena que expliqui “què pensa fer amb Cemex. I no només amb Cemex, sinó amb la política industrial catalana” perquè “el problema del seu Govern és que no ha tingut política industrial”. “Si les empreses catalanes exporten avui més que abans és perquè els mercats interiors, els de Catalunya i Espanya, s’han ensorrat. L'única dada positiva de la indústria catalana no se l’atribueixi, conseller, és mèrit dels empresaris que busquen mercats de forma incansable, però vostès han de fer una reflexió molt seriosa pel que fa a la política industrial, perquè només s’han dedicat a fer de notaris del seu desmantellament”, ha afegit.

De la seva banda, la diputada al Parlament i primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha lamentat la manca d'explicacions del conseller sobre què pensar fer i que s'hagi limitat a exposar la situació des del punt de vista de l'empresa. "Volíem conèixer què havia fet el govern en tota aquesta situació i, el més important, què pensa fer en un futur per intentar evitar el tancament total d'una empresa que és molt important des del punt de vista industrial tant per a les Terres de l'Ebre com per al nord del País Valencià". 

En aquest sentit, Ventura ha insistit que cal que el conseller es pronunciï sobre “què pensa fer amb el procés de desindustrialització de les terres de l’Ebre" i que s'hi actuï de manera urgent. "Sabem que no ha fet res i ens temem que continuarà amb els braços creuats davant una situació tan greu com la que estem patin".