dimecres, 6 de febrer de 2013

Suport als estudiants de secundària que lluiten per l'educació pública


Neus Borràs

Els i les socialistes d’Ulldecona volem expressar públicament el nostre suport als milers d’estudiants que aquesta setmana es mobilitzen en defensa de l’educació pública i en contra de LOMCE (Llei Wert) arreu del nostre país, també al nostre poble. Els i les alumnes de l’Institut Manuel Sales i Ferré secunden la vaga convocada pel sindicat d’estudiants, l’associació de joves estudiants i desenes d’entitats de l’àmbit educatiu.
En el darrer ple celebrat a l’Ajuntament d’Ulldecona, el passat 21 de gener, ja es va aprovar una moció presentada pel grup municipal del PSC, demanant la retirada de la llei Wert, amb els vots en contra del PP.
La moció rebutja frontalment l’esborrany de la Ley Orgánica de Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE), presentada al Congrés pel ministre d’Educació, i demana la seva retirada immediata. La regidora Neus Borràs, va destacar que “es tracta d’un nou exemple de la voluntat recentralitzadora, retrògrada, anacrònica i segregadora del Ministre Wert i la LOMCE, i la instrumentalització de l’educació amb finalitats ideològiques i polítiques del govern del PP, que ens torna als anys 70 i pretén segregar socialment a l’alumnat responent a una voluntat exclusivament ideològica, de paràmetres elitistes i unificadors, menystenint la diversitat i la riquesa personal i cultural”.
La LOMCE significa un nou atac al català amb la intenció d’eliminar la immersió lingüística, reduint el català a matèria d’especialitat i introduint la obligatorietat de fer el 50% de les classes en castellà. Es preveu la recentralització del sistema educatiu: el Govern central passa a tenir més pes en el disseny dels currículums amb una clara voluntat de controlar els continguts impartits a totes les aules de l’Estat. Els estudiants denuncien també que la llei fomenta la segregació dels alumnes, discriminant als que tenen menys recursos i derivant-los cap a una FP totalment denigrada que els convertirà en mà d’obra barata sense possibilitats d’adquirir una formació de qualitat.
Altres mesures que el govern del PP vol imposar són la supressió de les proves d’accés a la universitat: cada universitat podrà decidir amb quins criteris tria els seus estudiants (com entrevistes personals, experiència laboral, formació extraescolar), amb els perjudicis que això comportarà, altre cop, cap als estudiants amb un nivell socioeconòmic més baix o la supressió també del Consell Escolar com a òrgan decisiu, que només quedaria com a òrgan merament consultiu, sense cap poder de decisió sobre el centre.
Avui mateix, a les 17:00h i a la Sala d'Actes "José Córdoba" de l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona, l'AMPA ha organitzat una assemblea per tal de reflexionar i debatre sobre la LOMCE i les conseqüències que pot portar la seva aplicació. L'acte és obert a tota la comunitat educativa.
La LOMCE arriba a més en un moment molt delicat per al sistema públic d’educació a Catalunya, després de dos anys de retallades per part del govern de CIU, amb la consellera Rigau al capdavant. Mesures com el manteniment del concert a les escoles que segreguen per raó de sexe mentre es redueix l’aportació de recursos econòmics i humans a l’escola pública, l’augment de les ràtios d’alumnes i professors per classe amb la conseqüent massificació de les aules, l’augment dels tems d’espera per a la substitució dels docents (més de 15 dies), la supressió directe de diversos ajuts socials a les famílies (beques menjador, transport escolar, acollida matinal ..), la implantació d’una taxa de 360 euros a la FP grau superior o l’augment en més d’un 66% de les taxes universitàries; han convertit els darrers dos anys en els més nefastos per al sistema educatiu català.