dilluns, 25 de febrer del 2008

No al transvasament i aposta per les infraestructures


El PSC insta a la participació perquè Catalunya serà clau en el resultat del dia 9

La candidata del PSC a les Terres de l’Ebre, Lluïsa Lizárraga, ha presentat els principals eixos programàtics de la campanya electoral amb vista a les eleccions generals del 9 de març que versaran bàsicament en impulsar les infraestructures necessàries per al territori i garantir el no al transvasament de l’Ebre. La candidata ha advertit que en aquestes eleccions “els catalans ens hi juguem molt” i ha avisat que les opcions estan entre un govern amb Zapatero o “una dreta molt extremista” amb Mariano Rajoy. La candidata va tornar a recordar que els socialistes són també la garantia per enterrar definitivament el transvasament de l’Ebre i va apuntar que els socialistes també han adquirit un compromís ferm per evitar una de les principals problemàtiques que és la regressió del Delta de l’Ebre. Així, Lizárraga va detallar que una de les principals propostes dels socialistes és precisament tirar endavant les actuacions de protecció del Delta davant la regressió i de millora de la qualitat de les aigües previstes al PIPDE, amb una inversió d’uns 450 milions d’euros. Així mateix també s’executaran les obres complementàries necessàries per evitar a curt termini l’impacte de la regressió, tal i com està previst en el dic de protecció de la badia dels Alfacs.
Sobre el tema de l’aigua, Lizárraga ha denunciat l’engany de CiU “que ara s’omple la boca dient no al transvasament, ara que no governen enlloc, mentre quan realment van poder aturar aquest projecte, quan governaven, li van donar suport”. En aquest sentit, ha recordat que no tenen credibilitat en aquest tema. “Nosaltres vam dir no al transvasament quan no governàvem i vam aturar el transvasament quan vam arribar al govern.” Pel que fa a la política medioambiental, també ha recordat que els socialistes defensaran el cabal ecològic de l’Ebre definit pel Consell de la Sostenibilitat i que han estat els encarregats de donar solució a una problemàtica important amb la qual es van trobar, amb la neteja dels residus de l’Ebre a Flix.
Pel que fa als eixos del programa quant a infraestructures, Lizárraga va recordar que han estat els socialistes els que han fet efectiva una de les principals reivindicacions del territori, amb la licitació fa pocs dies de les obres de la variant de l’Aldea, i va recordar que també està en marxa els projectes de les variants de Corbera i de Gandesa, a la N-420. També va apuntar l’aposta dels socialistes perquè la sortida de l’A-68 al corredor del Mediterrani es faci per les Terres de l’Ebre amb la connexió amb el Port dels Alfacs, tot recordant que també es vol millorar la N-420 al seu pas per la Terra Alta i la Ribera d’Ebre per garantir una sortida opcional cap al Port de Tarragona. Altres aspectes destacats del programa del PSC per a les Terres de l’Ebre és l’execució del tram de la Jana-Vandellòs de l’A-7, de la qual els socialistes vam ser els primers a plantejar-ho, l’accés de doble nivell de la carretera N-340 a Alcanar i la reforma de l’estació ferroviària de l’Aldea-Amposta-Tortosa, com a estació central del territori i amb terminal de mercaderies.
Finalment, el senador Joan Sabaté ha criticat també molt durament CiU per defensar ara les vegueries quan durant 23 anys no ho han fet i perquè van ser ells els que van apostar per l’actual divisió que canviava el model territorial de la Generalitat republicana del 36 substituint la demarcació bàsica que era la vegueria per la comarca amb una minifundització de l’ordenació territorial al país “que ja els ha anat bé per al seu control polític i ara que no governen llencen pilotes fora situant el debat a Madrid quan primer s’ha de resoldre a Catalunya”. També ha advertit que CiU posa en perill la vegueria de les Terres de l’Ebre perquè està proposant vegueries, desoïnt les opinions dels experts, en nous territoris on és molt difícil que hi hagi un acord i poden dificultar el consens per assolir aquesta nova divisió territorial.