dilluns, 28 de juliol del 2008

Foment de les cooperatives agràries catalanes

El DAR destina 8,76M€ per al foment de les cooperatives agràries catalanes

El DAR ha establert una sèrie ajuts per el foment de la modernització, la intercooperació i la concentració de les cooperatives i altres entitats associatives agràries. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 15 de setembre de 2008.

L’import destinat a aquests ajuts es de 8,76 milions d’euros a càrrec del pressupost del DAR.

El DAR ha realitzat aquest important esforç pressupostari ja que considera que el foment de la modernització i concentració de cooperatives agràries representa un estímul en l'orientació econòmica i social de les cooperatives i les entitats associatives agràries, amb l’adopció de mesures per incrementar la dimensió econòmica i social de les cooperatives i de les zones rurals.
Igualment, facilita el desenvolupament d’activitats econòmiques i socials, amb la millora de la qualitat, les condicions mediambientals i la capacitat de creació d’ocupació en l’àmbit rural.

Podran ser beneficiaris d’aquests ajuts les cooperatives agràries constituïdes legalment i les entitats associatives agràries que sota qualsevol fórmula jurídica, reconeguda en dret, estiguin formades o participades majoritàriament per cooperatives agràries, així com els nous grups cooperatius que resultin d'acords o concerts de col·laboració, i que compleixin els requisits establers a l’Ordre, així com la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Aquesta Ordre preveu diverses línies d'ajut:
Processos d'integració cooperativa. S'estableix una línia d'ajuts per fomentar la concentració i la modernització de l'oferta cooperativa dirigida a consolidar processos d'integració de cooperatives agràries per fusió per constitució, fusió per absorció o creació de nous grups cooperatius. Aquests ajuts estan destinats a sufragar els costos inicials que resultin de la creació de la nova entitat.

Millora de la qualitat de la producció i dels serveis agroalimentaris i la comercialització de productes de qualitat. S'estableix una línia d'ajuts per fomentar les actuacions que permetin la millora i l'adequació de la qualitat dels productes, dels serveis agroalimentaris i dels seus processos d'adaptació a les necessitats de les persones consumidores i que possibilitin l'augment del valor de la producció agrària. Aquests ajuts estan destinats a sufragar les actuacions realitzades per a la millora de la qualitat, la reorientació de la producció o la conservació de l'entorn natural.

Inversions per a la millora i adequació de l'estructura, els processos i els circuits comercials i de distribució agroalimentaris. S'estableix una línia d'ajut per fomentar la modernització, la innovació, la millora i l'adequació de l'estructura, els processos i els circuits comercials i de distribució agroalimentaris.

Adequació dels recursos humans. S'estableix una línia d'ajuts per a l'adequació dels recursos humans per a la millora de la gestió tecnicoeconòmica i per a la creació de nous llocs de treball o la promoció professional del personal.

Ajuts a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. S'estableix una línia d'ajut per al foment de les actuacions que desenvolupi directament la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en concepte de prestació d'assistència tècnica i serveis per a la gestió econòmica, l'assessorament i el suport tècnic, l'organització i la gestió empresarial de les entitats associatives agràries o dels seus socis, en el marc del conveni de col·laboració signat amb el DAR.28 de juliol de 2008