dijous, 17 de juliol del 2008

Millora de l'assistència sanitària al Montsià i Maestrat



La consellera Marina Geli confirma la millora de l’assistència sanitària al Montsià i al Maestrat a una pregunta de la diputada Núria Ventura

Catalunya i València signaran a finals d’any un conveni per millorar la col•laboració hospitalària, desenvolupar un únic model de transport sanitari i potenciar la formació de professionals i la recerca

La consellera de Salut, Marina Geli, va confirmar ahir que a finals d’any la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana signaran un conveni de col•laboració que millorarà l’assistència sanitària al Montsià i al Maestrat. Geli va fer aquest anunci amb motiu d’una pregunta de la diputada socialista i futura alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, durant el ple del Parlament celebrat ahir. Ventura va recordar que ja hi havia precedents d’aquesta col•laboració amb Aragó i Illes Balears. En aquest sentit, va exposar que els veïns i veïnes de municipis com Alcanar, Ulldecona i la Sénia, per ser atesos de nombroses patologies han de desplaçar-se obligatòriament a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, a més de 30 km en alguns casos, quan l’Hospital de Vinaròs es troba a menys 10 quilòmetres. “En casos urgents, sigui per malaltia o accidents, el temps, com tots sabem, és fonamental per salvar vides i no costa el mateix fer 30 que 10 quilòmetres.

La consellera va destacar que ja s’ha signat un protocol previ amb el seu homòleg valencià, Manel Cervera, per tal d’avançar en el conveni que se signarà enguany. Aquest preveu la millora de la col•laboració entre els centres de salut i els hospitals Verge de la Cinta i hospital de Vinaròs, a banda de dissenyar un únic model de transport sanitari amb el suport de les forces de seguretat. “Però hem anat més enllà”, ha informat Geli, “i tenint en compte que un 50% dels estudiants que estudien Medicina a Tarragona i un 30% dels que ho fan a Tortosa són valencians, hem avançat també en col•laborar estretament en la formació dels nostres professionals i també en la recerca”. Geli va relatar els problemes per mancança de personal que hi ha a l’hospital de Vinaròs. El conveni també tindrà en compte la consolidació dels respectius models sanitaris.

Segons Ventura, el conveni donarà solució a una reivindicació històrica del sud del Montsià i del nord de Castelló. “Aquest és, junt amb la millora d’infraestructures i de comunicacions, un dels objectius fundacionals de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que agrupa 24 municipis de 3 comunitats autònomes.”