dimecres, 16 de juliol del 2008

"Una Europa més democràtica, eficaç i transparent"

El senador Joan Sabaté defensa el Tractat de Lisboa durant el ple del Senat com un pas més en la construcció d’Europa

El senador Joan Sabaté va representar ahir a l’Entesa Catalana de Progrés en el debat de ratificació del Tractat de Lisboa en el transcurs del Ple del Senat. Sabaté, que és portaveu de l’Entesa a la Comissió Mixta per a la Unió Europea, va defensar que aquest tractat avança en una Europa més democràtica, eficaç i transparent a la vegada que passa a tenir una veu única en l’escena internacional.

“Estem donant un pas endavant tot superant la crisi que va provocar la no aprovació del tractat de la Constitució europea. Ara, amb el Tractat de Lisboa recollim una aspiració secular: la construcció d’Europa. És el que Ortega va anomenar a La rebelión de las masas “el fons comú europeu”, un substrat comú dins de la diversitat”. Sabaté va revalidar l’aposta per una Europa federal i va recordar que l’europeisme està molt arrelat al catalanisme d’esquerres.

El senador socialista va defensar que amb aquest tractat Europa passa a tenir personalitat unitària, amb una veu única en un món globalitzat, i s’avança en una “Europa més democràtica i transparent”. En aquest sentit, es reconeix la iniciativa ciutadana, es preveu la retirada de la Unió per a qualsevol estat membre, es dissenya una Europa més eficaç, es crea el càrrec de president del Consell europeu i es rebaixa la necessitat de la unanimitat en les grans decisions. “El Tractat de Lisboa millora la capacitat d’actuació en matèries que afecten a la qualitat de vida dels ciutadans, és una Europa de drets i valors que avança també en seguretat, defensa i medi ambient”.

Sabaté, que va anunciar el vot favorable de la majoria socialista de l’Entesa, també va informar de la llibertat de vot al grup sobre la ratificació del Tractat. “Som un grup plural i hi ha membres que veuen amb més gravetat algunes de les limitacions del Tractat, com l’excessiu paper dels estats i el limitat paper del Parlament Europeu i dels parlaments autonòmics”.