dimecres, 22 de febrer del 2012

Joan Sabaté: "Si no reformem el Senat, farem molt poc favor al país i al sistema constitucional"


L'Entesa no en té prou amb una reforma del reglament, "cal reformar la Constitució"

El portaveu adjunt de l'Entesa, Joan Sabaté, ha començat la seva intervenció en el debat de la moció socialista per crear una ponència en la Comissió de Reglament que estudiï la reforma d'algunes funcions del Senat, reconeixent "el descrèdit del Senat davant l'opinió pública i el qüestionament de la institució i del sistema bicameral". 

Sabaté ha dit que la definició constitucional del Senat és anterior al desenvolupament de l'Estat de les Autonomies per la qual cosa proposa que es reformi la Constitució per redefinir les competències i la composició de la Cambra Alta. Ha explicat que "les seves competències hauran de ser de primera lectura en iniciatives de contingut autonòmic o que afectin a les Comunitats Autònomes com a tals". Respecte a la composició, ha apostat per una representació autonòmica, front a l'actual, circumscrita a les províncies. "Només així tindria sentit constitucional". 

Per tot això, l'Entesa defensa que no és suficient en reformar el Reglament, i crear una ponència d'estudi és un dejà-vu. "Si no reformem el Senat, decebrem a l'electorat i farem molt poc favor al país i al sistema constitucional. És hora de ser valents i de donar un pas endavant". 

Sabaté ha esmentat a l'exsenador de l'Entesa i pare de la Constitució, Jordi Solé Tura, que va afirmar el 2000 que "el Senat havia de ser l'element clau del desenvolupament del nostre model, però l'error va ser la seva estructura provincial"