Reforma aula CEIP; xarxa de tractament d'aigües residuals; projecte d'abastament d'aigua potable; ajuts per al manteniment d'espais naturals amb l'acondicionament de la sendera des del camí Pió al bosc Espina; ajuts per a actuacions en els espais naturals de protecció ...especial; millora i reforma de la casa Consistorial per ubicar un museu i sala, i adequació de l'entorn entre el carrer de Dalt i Bonaire per condicionar un espai per rebre visitants; adequació de serveis i pavimentació del nucli urbà; ajuts per a la redacció dels plans d'ordenació municipal; programa de recuperació del patrimoni cultural d'Alfara de Carles; restauració de les antigues restes de l'església de Sant Agustí; compra d'un terreny per ubicar-hi el Centre d'Atenció Primària; GIMNÀS; renovació i millora CARRER MAJOR del centre històri, i ajuts per al desenvolupament del medi rural. A més, 133.000 euros del Fons de cooperació local de Catalunya.
dimarts, 28 de setembre del 2010
CONSTRUÏM L'EBRE AMB FETS. ALFARA DE CARLES
Reforma aula CEIP; xarxa de tractament d'aigües residuals; projecte d'abastament d'aigua potable; ajuts per al manteniment d'espais naturals amb l'acondicionament de la sendera des del camí Pió al bosc Espina; ajuts per a actuacions en els espais naturals de protecció ...especial; millora i reforma de la casa Consistorial per ubicar un museu i sala, i adequació de l'entorn entre el carrer de Dalt i Bonaire per condicionar un espai per rebre visitants; adequació de serveis i pavimentació del nucli urbà; ajuts per a la redacció dels plans d'ordenació municipal; programa de recuperació del patrimoni cultural d'Alfara de Carles; restauració de les antigues restes de l'església de Sant Agustí; compra d'un terreny per ubicar-hi el Centre d'Atenció Primària; GIMNÀS; renovació i millora CARRER MAJOR del centre històri, i ajuts per al desenvolupament del medi rural. A més, 133.000 euros del Fons de cooperació local de Catalunya.
CONSTRUÏM L'EBRE AMB FETS. ALCANAR
CONSTRUÏM L'EBRE AMB FETS. LA POBLA DE MASSALUCA
Construïm l'Ebre amb fets. Avui la Pobla de Massaluca. Millora del tram Vilalba-la Pobla; arranjament del clavegueram; millora i renovació de l'enllumenat; arranjament àrea pública; reestructuració dels vestidors i l'escenari del casal municipal; adquisició d'un vehicle per al transport públic i d'un vehicle per ala br...igrada d'obres; Pla electrificació rural; millora consultori local; arranjament i senyalització senderes i inversió en la xarxa de distribució, regadiu de la Terra Alta. A més, uns 150.000 euros d'aportació del Fons de Cooperació local de Catalunya.
CONSTRUÏM l'EBRE AMB FETS. VINEBRE
CONSTRUÏM L'EBRE AMB FETS. RASQUERA
Entre altres obres, a Rasquera, des del 2007 fins al 2009: ordenació i reurbanització centre històric, reg de suport, xarxa de tractament d'aigües residuals, millores a l'escola, millora gestió forestal, millora consultori mèdic, restaurac...ió de diverses fonts, ajuts instal·lació energia elèctrica, formació en Tics, adquisició de maquinària i accessoris per a la prestació de serveis públics, arranjament de la plaça del centre cívic i la construcció del CENTRE CULTURAL POLIVALENT.
A més, uns 200.000 euros en fons de coooperació local, 14.000 en suport a les empreses comercials i de serveis, i 8.000 a través de l'IDECE en actuacions de promoció.
divendres, 24 de setembre del 2010
Les pensions ni desapareixeran ni disminuiran
El Govern de Jose Luis Rodriguez Zapatero, és, sense cap mena de dubte, el que més ha pujat les pensions. I un Govern que té acreditat això, només pren una decisió de congelar la pujada de les pensions més altes, durant un any , si és absolutament necessari.
Aquest any 2010 han pujat totes les pensions. Les mínimes i les que no són mínimes. El proper any, les pensions mínimes, les no contributives i les SOVI tornaran a pujar, revaloritzant-se segons la pujada de l’IPC.
Més de tres milions de pensionistes veuran augmentar la seva pensió.
Les pensions contributives que superen la pensió mínima es congelaran al 2011, no obstant, veuran créixer la seva quantia mensual en funció de la que resulti de l’IPC de novembre, segurament més gran que la d’aquest any, i haurem d'esperar a novembre de 2011 per veure si hi ha pèrdua o no en el poder adquisitiu d’aquestes pensions durant l’exercici 2011.
Mestrestant, el Govern ha de fer els deures, que són una reforma del sistema de pensions que sigui coherent i que garanteixi la viabilitat del sistema de pensions a mig i llarg termini i seguir complint amb la reducció del dèficit, que és el que ens permetrà en un futur seguir revaloritzant les pensions i millorant-les com ha fet sempre que s’ha pogut, i amb un esforç molt clar d'aquest Govern i del projecte que represento. Perquè per molt que l’oposició parli de dilapidació en relació als pressupostos de la legislatura anterior, imagino que no adjectiva amb aquest concepte el que va fer el Govern en matèria de pensions, que va ser revaloritzar les pensions mitges en un 15% entre 2005 i 2009 i revaloritzar la pensió mínima en gairebé un 25%; en alguns casos com la pensió mínima de viduïtat , que va passar de ser de 357€ mensuals a ser de 519€, una pujada que no té precedents en tota la democràcia. A tot això, a la llei de la Dependència i a augmentar les beques i les infraestructures, és al que bàsicament ha dedicat el Govern les inversions i les despeses dels bons anys de creixement econòmic.
Per sort, falten poc mesos per cobrar la pensió del mes de gener del proper any, i com “on hi ha papers callen barbes”podrem veure si es paguen totes les pensions i si han disminuït.
Lluïsa Lizàrraga Gisbert
Diputada pel PSC al Congrés
dimecres, 22 de setembre del 2010
El canvi real a l'Ebre
Hem començat ja Catalunya el nou curs escolar i, coincidint amb aquest inici, el President Montilla ha anunciat que les eleccions al Parlament de Catalunya seran el 28 de novembre. La celebració de les eleccions en poc menys de tres mesos permetrà a totes les forces polítiques explicar els seus projectes i confrontar democràticament les seves propostes. Almenys aquesta
és la campanya que farem els socialistes. Farem un esforç d'explicació de la gestió del Govern i un debat intens amb missatges molt clars sobre el país que volem i com pensem assegurar el progrés col·lectiu. Ja ho hem començat a fer amb la campanya sobre El Canvi Real, amb aportació de dades sobre com ha canviat Catalunya els darrers anys amb governs liderats pels socialistes. Volem que els ciutadans puguen triar amb les dades a la mà.
El canvi real a l'Ebre és el campus universitari, és la vegueria, és el pont entre Sant Jaume i Deltebre, és la carretera d'Horta, la de Batea o la de Vinallop, és la inversió en polígons industrials arreu de les quatre comarques, la construcció de nous CAP's, consultoris mèdics, escoles o instituts, és la inversió en ports, és la llei de barris a Tortosa, Móra d'Ebre, Ulldecona i Flix, és la posada en marxa del canal Xerta-Sénia, l'arribada dels mossos o l'obertura de nous jutjats. Son tantes coses que és difícil llistar-les. El canvi real a l'Ebre és palpable i aquest impuls
territorial ha estat gràcies a un govern liderat pels socialistes.
Tot no ho hem fet bé, evidentment, entre altres coses no hem sabut explicar bé l'acció de govern o no hem sabut aconseguir que es posés en valor aquesta acció de govern (per raons diverses). Però, sortint als carrers de qualsevol poble podem visualitzar la forta inversió que la Generalitat ha fet per millorar infraestructures, el sistema educatiu, el sistema sanitari, en el
món rural o en l'àmbit de la justícia i la seguretat. Aquestes són les nostres raons. Hi ha qui prefereix no fer res per no equivocar-se i així, sense res, vam patir 23 anys de governs de CiU i PP.
Els socialistes volem continuar transformant el país, volem continuar millorant el benestar i la qualitat de vida dels catalans i catalanes, volem continuar ampliant les quotes d'autogovern amb l'Estatut com a eina útil i viva, volem continuar apostant per la construcció d'un estat plenament
federal, no volem enfrontaments ni aventures incertes. La millor opció és el PSC. Per Catalunya i per l'Ebre, President Montilla.
Núria Ventura
Alcaldessa d'Ulldecona i Diputada al Parlament de Catalunya
dimarts, 21 de setembre del 2010
Sabaté pregunta per l'eficàcia de la lluita contra el narcotràfic al Delta de l'Ebre
dilluns, 20 de setembre del 2010
Sabaté: “Molts han fet declaracions grandiloqüents, electoralistes, però s'ha demostrat una vegada més que el millor són els fets, la feina eficaç”

La Federació del PSC de l'Ebre ha mostrat la seva satisfacció per l'informe de la comissió interministerial que situa a la població valenciana de Zarra com a més ben posicionada per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Nuclears (MTC) i que, per tant, descarta la seva ubicació a la població riberenca d'Ascó. “Aquesta notícia evidencia la bona feina feta pel president Montilla, que es va comprometre en que no s'instal·laria a Catalunya, un pronunciament que ha estat determinant en la proposta que s'ha conegut i que, tot i que no s'ha aprovat, ve ja molt condicionada perquè el magatzem se situï fora de Catalunya”, ha explicat avui el president del PSC de l'Ebre, Joan Sabaté. “Des del PSC, des de les administracions i des de l'àmbit parlamentari, des de la responsabilitat, hem treballat per avançar en aquesta direcció”.
Sabaté ha reiterat una vegada més la posició favorable del PSC perquè es construeixi aquest equipament, perquè els residus que encara estan a Ascó puguin ser depositats en un magatzem en les màximes condicions de seguretat. “Però, com ja hem dit des del primer moment, el magatzem no podia instal·lar-se a Ascó, perquè Catalunya i, més concretament les Terres de l'Ebre, ja hem pagat amb escreix la nostra quota energètica solidària amb la resta del país”. Segons el president del PSC ebrenc i senador, l'anunci evidencia també la manipulació i la tergiversació que de tot plegat han fet algunes formacions polítiques i, en concret, ERC, que va arribar a acusar al govern d'actuar amb connivència amb el PSC per amagar l'emplaçament fins després de les eleccions. “Només quatre dies després s'ha vist que tot era una falàcia, un instrumet d'ús electoralista per crear neguit a la població ebrenca i treure'n rèdit intentant desgastar el nostre partit. Però no han tingut èxit, perquè nosaltres, lluny de fer declaracions grandiloqüents, hem demostrat que el millor és actuar amb responsabilitat, que els resultats s'aconsegueixen amb la feina ben feta, avançant des de l'eficàcia, sense crear alarmes innecessàries i buscant el que beneficia a les Terres de l'Ebre”. En aquest sentit, Sabaté ha repetit l'advertència que ja va fer la setmana passada, després de la reacció del govern valencià a l'informe. “El seu posicionament contrari perquè s'instal·li a Zafra evidencia l'error de les iniciatives de determinats partits de voler vincular la decisió del govern de l'Estat amb la voluntat dels parlaments autonòmics, perquè si fos així, no s'ubicaria ni a València ni enlloc, i els residus es quedarien aquí sine die. Aquestes estratègies de fer soroll podrien haver anat més en contra dels interessos de les Terres de l'Ebre que a favor.”
El PSC es referma en la defensa de les festes amb bous i celebra que la seva regulació es porti a aprovació abans que acabi la legislatura
La Federació del PSC de l'Ebre ha valorat avui molt positivament el fet que dimecres vinent el Parlament porti a aprovació la Llei de Regulació de Festes Tradicionals amb Bous, el que permetrà “blindar” aquest acte tradicional del nostre territori durant l'actual legislatura. Aquest fet ha estat possible gràcies a que la convocatòria electoral serà el 28 de novembre vinent i no abans, tenint en compte que el PP va presentar un recurs davant el Consell de Garanties Estatutàries que va fer que la llei saltés de l'ordre del dia del darrer ple, a finals de l'exerci passat. “Era de vital importància aprovar aquesta llei i més després que el Parlament aprovés, amb els vots de CiU i ERC, la prohibicó de les curses de toros, una decisió que posava en evident perill la continuïtat de les nostres festes”, ha exposat la diputada Núria Ventura.
Ventura ha recordat que l'objectiu principal de la llei és garantir el desenvolupament en condicions de les festes tradicionals amb bous, blindar la seva celebració, per tal de garantir els drets, la seguretat i els interessos del públic, a la vegada que la protecció dels animals i la seguretat jurídica dels organitzadors. “És un pas que havíem de donar de manera obligada”, ha recalcat, tot recordant que si bé des del 2004 funciona un Manual de Bones Pràctiques, aquest és de compliment voluntari, i el fet d'aprovar-ne una llei permetrà que aquesta festa tradicional es pugui celebrar amb totes les garanties. “El grup Socialista ha demostrat en la tramitació d'aquesta llei una posició de serietat i responsabilitat i ara cal celebrar amb satisfacció la seva aprovació i felicitar a tots aquells que n'han fet possible la tramitació”, ha reivindicat la diputada i alcaldessa d'Ulldecona, tot recordant que les festes en bous és una tradició que continua molt viva al territori, que arrenca del segle XVII. “No només, però, la tradició justificava la festa, sinó que calia també adaptar-la atenent a la seguretat i respecte dels animals com s'ha aconseguit en els darrers anys gràcies als aficionats, penyes, professionals, veterinaris i responsables de les administracions, i ara només calia la llei que blindés la festa i que en garantís el seu desenvolupament en les condicions òptimes”. Ventura ha explicat que la llei recull en el seu annex el llistat de municipis que l'any 2004 ja van acreditar la celebració tradicional de les festes de bous, però que aquest llistat no està tancat, i s'hi poden afegir les poblacions que demostrin aquesta tradicionalitat festiva.
divendres, 17 de setembre del 2010
Pla Territorial de les Terres de l'Ebre
El Pla Territorial de les Terres de l'Ebre -PTPTE- va ser aprovat definitivament el dia 27 de juliol de 2010 pel govern de Catalunya. El procés que ha conduït a aquesta aprovació és un evident exemple de participació i transparència.
El pla esdevé un instrument de planificació integral que preveu les infraestructures econòmiques necessàries per al desenvolupament del territori ebrenc en el curt, mitjà i llarg termini, com també preveu una considerable previsió de creixement urbanístic en els 52 municipis i 2 EMD's -avui ja 4- de les Terres de l'Ebre.
Tot el contrari del que recentment manifestava l'alcalde de Tortosa, sr. Ferran Bel, el qual, amb un estil fora de to, afirmava que el Pla era intervencionista, propi dels països de l'Est del segle passat, i que limitava el creixement urbanístic de la ciutat de Tortosa.
Em mou el respecte a la figura institucional com alcalde i, en conseqüència, amb el degut to de correcció voldria rebatre aquestes dues manifestacions, desafortunada la primera i gens certa la segona.
El PTPTE ha estat tramitat amb voluntat d'incentivar el màxim de participació més enllà de les prescripcions administratives. Dues voltes, una primera amb reunions informatives als consells d'alcaldes de les quatre comarques, al consell rector de l'IDCE -Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre- i amb informació pública per recollir suggeriments, i una de segona, aquesta ja en tramitació administrativa d'informació pública, per recollir al·legacions. Aquest procés de participació i transparència no té res a veure amb l'intervencionisme al·ludit.
Pel que fa a les possibilitats de creixement urbanístic, una comparació entre el Pla de 2001 i el nou pla ens ofereix dades rellevants. En el sistema Tortosa, Roquetes, Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Paüls, Tivenys i Xerta el potencial romanent del planejament urbanístic vigent era i és de 1.112 ha -el que equival a un eixample i mig Barcelona, per posar un exemple-, i les previsions pendents del Pla de 2001 eren de 0 ha, sí zero hectàrees, mentre que el marge que donen les estratègies del nou pla és de 149 ha. Aquestes xifres, en el conjunt de de les Terres de l'Ebre, ofereixen un potencial romanent de 4.615 ha i un marge d'estratègies del nou pla de 911 ha.
Tammateix, el Pla preveu la reserva de sòl industrial logístic al corredor del mediterrani entre l'Aldea i Camarles, en el rera port d'Alcanar i en el segment ferroviari entre Móra la Nova i Garcia i la connexió ferroviària entre l'estació de l'Aldea i el Catalunya Sud amb el port d'Alcanar.
Tot plegat fa que el nou PTPTE sigui un instrument de planificació integral que possibilita el creixement urbanístic dels municipis de les Terres de l'Ebre i que dóna resposta a les estratègies de desenvolupament econòmic d'un territori que té unes extraordinàries perspectives de futur.
Antoni Sabaté Ibarz
Responsable de l'Acció Territorial del DPTOP a les Terres de l'Ebre
dimecres, 15 de setembre del 2010
Comunicat de la UPTA sobre les intencions de CiU de posar un nou abocador de residus al Pinell de Brai
El P.S.C –U.P.T.A és totalment contrari a la implantació a la comarca de la Terra Alta de qualsevol instal·lació d’aquestes característiques, i en conseqüència és totalment contrari a la implantació a Pinell de Brai d’aquest “abocador de residus”.
El P.S.C – U.P.T.A. reitera una vegada més que aquestes instal·lacions són absolutament contraries als interessos generals dels terraltins, i incompatibles amb l’agricultura de qualitat i el turisme, pilars fonamentals de l’economia de la Terra Alta.
El P.S.C – U.P.T.A entén que la Terra Alta i les Terres de l’Ebre ja ha fet suficients esforços de solidaritat amb Catalunya i que en conseqüència no se li pot demanar un esforç més amb un “abocador de residus metropolitans”.
El P.S.C. – U.P.T.A entén que aquestes instal·lacions no aporten res positiu pel conjunt de les Terres de l’Ebre, ja que en cap cas són necessàries pels residus que aquí es generen.
El P.S.C – U.P.T.A. adverteix que el lloc on es vol ubicar aquest “abocador de residus”, no és en cap cas adequat i pot portar greus conseqüències mediambientals.
El P.S.C – U.P.T.A lamenta que CIU segueixi essent el partit que sols pensa amb la Terra Alta i les Terres de l’Ebre per aquest tipus de instal·lacions i li demana que on governa faci esforços pel benefici general de la comarca i no per interessos molt particulars, que sempre són contraris a la gent i el futur de la Terra Alta.
El P.S.C – U.P.T.A exigeix al responsable de CIU Sr. Xavier Pallarès que respecti a la nostra comarca i als terraltins i terraltines, i que treballi per millorar l’economia i interessos de la comarca.
El P.S.C – U.P.T.A exigeix a CIU que retiri el projecte immediatament ja que a més dels arguments esmentats, aportarà divisió i tensió a la comarca. Fet aquest que en cap cas és aconsellable en uns moments en que els esforços han de encaminar-se a sortir de la crisi i ajudar a la gent.
dimarts, 14 de setembre del 2010
El PSC reivindica la molta feina feta i argumenta que el govern Montilla ha situat les Terres de l'Ebre a l'agenda de la modernitat

Els candidats ebrencs Núria Ventura, Joaquim Paladella i Dolors López han fet avui una primera valoració amb vista a les eleccions al Parlament de Catalunya que es celebraran el 28 de novembre vinent. Tots tres han estat durant aquesta legislatura diputats al Parlament i tornen a optar a la reelecció després que el consell de federació hagués aprovat dijous passat, per unanimitat, els candidats ebrencs que acompanyaran el cap de llista, Xavier Sabaté, a la circumpscripció de Tarragona. El primer secretari del PSC de l'Ebre, Antoni Sabaté, ha explicat que en breu es reuniran amb el comitè d'enllaç de la federació del Camp de Tarragona per tal d'elevar al consell nacional una proposta unitària. Sabaté ha reiterat que per a la federació de l'Ebre és irrenunciable que Núria Ventura, alcaldessa d'Ulldecona, ocupi el número 2 de la llista. L'objectiu és també que Joaquim Paladella, alcalde de Batea, i en representació de la UPTA, ocupi el lloc número 5, i Dolors López, de l'agrupació de Tortosa, el 7. Entre altres candidats, el quart lloc de l'Ebre a la llista conjunta l'ocuparia Josep Solé Arnal, vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
Sabaté ha destacat la gran tasca realitzada pels tres diputats ebrencs que opten novament a l'elecció i la gran feina feta pel govern progressita a les Terres de l'Ebre que, amb dades objectives en inversions realitzades i també en projectes de futur, “han situat el nostre territori a l'agenda de la modernitat”. “Afrontem aquestes eleccions amb el convenciment que aquest govern ha treballat per l'equilibri territorial que ens ha de portar a revalidar el nostre projecte i evitar el retorn de la dreta nacionalista que sempre havia relegat a les Terres de l'Ebre a un espai de marginalitat”. En el mateix sentit s'ha expressat Núria Ventura reivindicat el gran nombre d'actuacions que s'han realitzat en els darrers anys, en els diferents àmbits socials, sanitaris, educatius, d'infraestructures i viàries, i amb l'aprovació de diferents lleis de gran importància per al territori com la Llei de Vegueries o la la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous, que podrà aprovar-se el 22 de setembre vinent gràcies al fet que la convocatòria electoral és el 28 de novembre. “Hem tingut quatre anys d'una acció de govern indiscutiblement millor que amb CiU, sigui en infraestructures, en carreteres, en centres sanitaris, en regadius, entre altres”, ha detallat, tot advertint: “El 28 de novembre decidirem entre continuar construint les Terres de l'Ebre tal com ho hem fet els darrers anys o continuar amb la passivitat i la inactivitat que van caracteritzar els governs de Convergència. Els socialistes som els que representem el canvi real”. Per mostrar aquest canvi real, el PSC ebrenc farà una campanya intensa poble per poble per tal d'explicar l'acció de govern que s'hi ha dut a terme.
També li ha donat molta importància al treball fet pel govern de la Generalitat en el reequilibri territorial del país, i concretament pel que fa a la Terra Alta, l'alcalde de Batea i diputat, Joaquim Paladella. I ho ha argumentat amb les inversions realitzades pel govern Montilla quant al regadiu, i també quant a infraestructures, entre les quals cal destacar la carretera entre Horta i Xerta. “Totes les carreteres depenents de la Generalitat s'han arregalt. Els dos governs de progrés ens han col·locat dins el mapa de les Terres de l'Ebre i de Catalunya, ja que mai no s'havia vist abans una inversió com aquesta”, ha assenyalat, tot afegint: “Les coses es demostren fent-les. Tornar al canvi que ens proposa CiU, seria el retorn al passat i a la desídia, a aquesta manca d'inversió a les Terres de l'Ebre que van caracteritzar els 23 anys del seu govern.”
Per tant, l'objectiu és clar per al PSC ebrenc, treballar per no tornar al passat, recordant a tothom la feina feta durant aquests darrers anys i el treball de futur. Així ho ha explicat la diputada Dolors López. En aquest sentit, ha destacat el gran pas que ha significat l'aposta del govern de la Generalitat, primer amb Maragall i després amb Montilla, per fer realitat el campus universitari de les Terres de l'Ebre. El 2004, hi havia 300 alumnes matriculats i enguany ja s'ha arribat als 800, una aposta que serà encara més visible amb el nou edifici del campus a punt d'enllestir-se a Tortosa. “Si es compara objectivament la nostra feina amb els governs de CiU, és evident que ha estat l'encapçalat pels socialistes el que ha treballat i invertit més per les Terres de l'Ebre, el que realment ha apostat pel reequilibri territorial”, ha tancat López.
dilluns, 13 de setembre del 2010
Bel també s'apunta a la línia Tremosa, que demostra l'autèntica cara reaccionària de l'actual Convergència i Unió
El PSC de l'Ebre proposa Núria Ventura perquè encapçali la llista ebrenca que acompanyarà Xavier Sabaté en les eleccions al Parlament
La candidatura presentada, fins a 16 militants més, és fruit de les diferents propostes que s'han votat en cadascuna de les agrupacions locals que la formació té a les Terres de l'Ebre i seguint diferents criteris territorials i institucionals. El pròxim pas serà consensuar amb la federació del Camp de Tarragona, mitjançant el comitè d'enllaç, quin és el lloc que ocuparà cadascú en la llista conjunta de la circumscripció de Tarragona, encapçalada pel company Xavier Sabaté i serà la comissió de llistes del PSC qui ho haurà de ratificar. En aquest, els socialistes de l'Ebre han titllat d'irrenunciable el lloc número 2 de la llita per a Núria Ventura.
divendres, 3 de setembre del 2010
EL CANVI REAL
Alguns pretenen començar el “canvi” sense voler adonar-se'n que aquest ja és una realitat en marxa. I és que la ironia en política pot ser un recurs no menyspreable, si no fóra perquè sovint, quan parlem de política, ens referim a l'acció de govern, la gestió de l'interès col.lectiu, i amb això poques bromes.
La Convergència i Unió del senyor Mas ha encetat la precampanya amb vista a les properes eleccions autonòmiques d'aquesta tardor prometent el canvi. Segurament és un intent poc afortunat de copiar l'eslògan socialista de 1982, sense entendre que seguint aquest símil ell fa el paper de la UCD i l'Adolfo Suarez, els socialistes, aleshores amb Felipe González, igual que a Catalunya el 2003 amb Pasqual Maragall i el 2006 i el 2011 amb José Montilla representem l'alternativa de progrés front al desgast de l'opció de dretes que en aquest cas la representen el 23 anys de pujolisme, on Mas fou conseller i, fins i tot, en el darrer govern agònic, sostingut pel PP de José Ma. Aznar, conseller en Cap.
Catalunya, amb set anys de presidència socialista, ha iniciat un procés d'avenç clar en l'autogovern, amb un nou estatut, que malgrat la retallada del constitucional, que esperem poder refer modificant la legislació estatal, ens ha aportat competències de govern molt superiors a les de l'Estatut de 1979. Així mateix, s'ha negociat un sistema de finançament molt més satisfactori, que representa rebre de l'estat 2.150 mil.lions d'euros en lloc dels 290 del darrer any de govern de Pujol i Mas, i s'ha aprovat la llei de vegueries, que permet desenvolupar un nou model d'ordenació territorial molt més adaptat a la realitat del nostra país, una llei que cal recordar que CiU ha votat en contra. Més enllà de l'elevadíssim nivell d'inversió en infraestructures i en equipaments, especialment educatius i sanitaris: 63.520 places de guarderia front a les 23.830 del 2003; 66.570 mestres front a 49.160 del període convergent, i 3,8 mesos de mitjana en les llistes d'espera hospitalàries davant dels 5,6 de l'any 2003.
Les Terres de l'Ebre, en aquest període, han vist una atenció del govern i una inversió impensable en el període anterior. S'ha de millorar i ho farem, però és obvi que el canvi amb presidència socialista ha estat evident, molt superior a l'atenció rebuda pel territori durant 23 anys de CiU. Les carreteres de Batea a Maella, Xerta a Prat de Compte, Horta de Sant Joan i Vinallop-Ulldecona fins a Vinaròs, així com el nou pont al Delta entre Deltebre i Sant Jaume, la millora de les condicions del sòl industrial del polígon Catalunya Sud, la creació dels de Camposines i el Motllò a la Terra Alta i Ribera d'Ebre respectivament, l'arribada de la Universitat Rovira i Virgili i la costrucció del nou campus, l'ampliació de regadius a la Terra Alta i la posada en marxa del Xerta-Sénia, així com l'aplicació de la Llei de Barris per recuperar els nuclis antics de Tortosa i Mora d'Ebre, entre moltes altres inversions impossibles de citar en un text necessàriament breu. Tot això s'ha de confrontar amb una llarga desatenció culminada amb el suport de Pujol-Mas al projecte de transvasament del govern Aznar.
El “canvi” que se'ns anuncia és un dejà vu i, la veritat, és que volem continuar endavant i no anar enrere, ens ho devem a nosaltres mateixos i, sobretot, a les noves generacions. Els ebrencs, si més no els que vulguin, podem perdonar, però mai no hem d'oblidar, sinó ens tocarà repetir una etapa trista de la nostra història. El del PSC ha estat i és el canvi real.