divendres, 29 d’abril del 2011

Eòlica, un assumpte de país

Des que el Jutge del TSJC, senyor Taboas, dictà la mesura cautelar de suspendre la creació de la ZDPs (Zones de desenvolupament prioritaris d’energia eòlica) de tota Catalunya, atenent a un recurs presentat per una organització ecologista de Girona en el que es posava de manifest que no s’havia fet l’estudi d’impacte ambiental de totes les zones en el conjunt de tota Catalunya. Hem pogut assistir atònits a un autèntic espectacle, amb declaracions de les empreses adjudicatàries del concurs de les ZDPs i d’alcaldes afectats per aquesta implantació, hem vist també manifests signat per alguns alcaldes i hem pogut comprovar com d’altres, com jo, callàvem.


Tot això mentre el Govern,” el dels millors”, es mostra incapaç de tranquil·litzar als inversors, de donar confiança als alcaldes i de resoldre un problema que no s’entén en un context on el que ha passat al Japó, la manca d’inversió pública i privada, la puja dels preus del petroli i l’agreujament de la crisi pel tema energètic és més que una evidència i converteixen més que mai aquest assumpte en prioritari i de país.

És evident que al Govern se li exigeixen solucions, i el que no pot ser és que no demostri aquesta solidesa que doni confiança, és l’hora que surti i doni garantia d’una solució ràpida, ja que sinó no és solució, jo li proposaria o li suggeriria que utilitzi la Llei d’acompanyament del pressupost del 2011 per resoldre un problema, que té l’obligació de resoldre.

Essent aquest assumpte important per la incertesa que està creant, no em preocupa tant com el que jo entenc com el principal problema de la implantació eòlica al territori, i és que el veritable problema és de com les empreses adjudicatàries pretenen fer aquesta implantació eòlica.

I és que el problema, vist per qui mai ha demanat tenir més parcs eòlics, és quan des de Barcelona, suposo que amb criteris exclusivament tècnics, es proposa la creació d’aquestes ZDPs per fer el consegüent concurs. Feina !!! ... la que vàrem tenir per fer entendre que el nostre municipi no volia quedar envoltat de molins i reduir així la zona que se’ns havia inclòs dins la ZDP de la Terra Alta. Va ser aquesta reducció la que va fer que al final acceptéssim la creació d’aquesta ZDP entenent, també, que estàvem davant d’una necessitat de país i que tots havíem d'ajudar.

El que no entenem ni compartirem mai, és que l’adjudicació del posterior concurs es fes valorant inversions a Barcelona i que no foren les inversions al territori les que foren determinants per aquestes adjudicacions, legals suposo, però no justes amb el nostre territori que és qui ha de suportar l’impacta més negatiu d’aquesta implantació eòlica.

Dit això, que em sembla primordial, el que ara no es pot tolerar és que aquestes empreses adjudicatàries, en el cas de la Terra Alta, ens vinguin a construir els seus parcs sense atendre l’encaix amb els projectes dels nostres pobles o el simple acord amb l’ajuntament de com es farà i com es valorarà aquesta necessària col·laboració.

És per això que he trencat el meu silenci, i és que estic convençut que el problema creat pel senyor Jutge, el Govern el resoldrà, és de sentit comú, però el que tinc també ben clar és que de no canviar l’actitud de les empreses eòliques, de molí a la Terra Alta no se n’ha de posar cap més.

Per la gent que vivim i que somniem aquí, el benefici del nostre territori ha de ser el primer i mai hem d’acceptar tenir la part negativa mentre d’altres obtenen la part més bona de la tallada, això ja va passar amb la Nuclear d’Ascó, eren altres temps, ara No!!!


JOAQUIM PALADELLA CURTO
Alcalde de Batea