dijous, 21 d’abril del 2011

Perilla el sistema públic de salut

El sistema pùblic de salut basat en la universalitat i qualitat és un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar que garanteix la igualtat d'oportunitats de les persones.

De fet, és una de les conquestes més importants que hem assolit en democràcia, juntament amb l'educació, el sistema públic de pensions i l'atenció a les persones dependents.

Ara, amb l'excusa de la crisi económica, el govern bipartit de CiU que presideix l'Hble. sr. Artur Mas, està posant en perill el sistema públic de salut.

No, no és alarmisme ni l'afirmació és meva. Ho és del Dr. Vilardell, metge de l'hospital Vall d'Hebron, president del Col·legi de Metges de Barcelona, president del consell assessor de malalties del Servei Català de la Salut i president del consell assessor de salut del President de la Generalitat. Per tant, escoltant una veu tan qualificada en la matèria, és per estar preocupats.

A les Terres d el'Ebre ja se'ns ha anunciat la paralització del procés per a la construcció del nou hospital de les Terres de l'Ebre, tan necessari pel territori. Ara del que estan parlant no és ja de les noves inversions en equipaments. Estan parlant de l'estructura i funcionament del propi sistema de salut i això es pot traduir en menys personal, disminució de quiròfans i consultes externes i més llistes d'espera.

No podem tornar a temps passats. No podem permetre, diguem-ho clar, que es propiciïn noves oportunitats de negoci a costelles del sector públic.

Ens fa estar alerta el fet que el conseller de salut vingui del sector privat. I no estic dient que la seva actitud sigui d'afavoriment d'aquest sector. El que vull dir és que el seu pensament està més a prop de la gestió privada que de la pùblica.

El Dr. Vilardell ha estat contundent en defensa del sistema públic de salut. La ciutadania ho serà en el combat per la defensa de l'estat del benestar, n'estic segur. Perquè el que s'anuncia va més enllà de la conseqüent crítica legítima.

Per cert, què ens vindrà després? L'educació? Els serveis socials?....Temps al temps.

Antoni Sabaté Ibarz
Primer secretari del PSC a les Terres de l'Ebre i candidat a la presidència de l'EMD de Jesús