dimarts, 26 d’abril del 2011

Si poguéssim faríem marxa enrere?

Si ens parlen de retallades ens haurien de dir per a què. La paraula per ella mateixa ja se les porta, implica forçosament sacrificis. Ara bé, en quin sentit ens hem de sacrificar? Tothom tenim clar que són temps difícils –més per a aquells que estan a l’atur– i què només sortirem d’aquesta crisi si estem disposats a fer més pel mateix. Fins aquí crec que tots ho teníem clar: sacrifici vol dir fer més per menys i ajudar als més desafavorits.

S’afirmen retallades del 10% i crec que tots els que no estem a l’atur, podríem estar disposats a sofrir-les en benefici de tothom. Ara bé, realment què és el que ha canviat per a que els ciutadans estiguéssim tan indignats? L’actitud del Govern de la Generalitat, que ha passat de vendre aquest discurs que tothom enteníem a dir-nos que els més rics pagaran menys i que s'hauran de retallar les prestacions socials: menys metges, més llistes d’espera, menys mestres, menys escoles... i aquí no s’acabarà. La cohesió social trontolla i la distància entre els que tenen més i que s’ho poden pagar –que a sobre els hi desgravarà– i la gran majoria dels ciutadans, cada dia serà més amplia.

El Govern dels millors? Sí, dels millors neoliberals que creuen més en allò privat què en allò públic. Voldria saber quin volum de facturació i quin benefici té la sanitat privada a data d’avui a Catalunya i el que tindrà d’aquí a tres mesos. Així mateix en l’escola privada concertada.

Sincerament, creieu que un 10% de retallada vol dir de cinc quiròfans tancar-ne dos, o millor, de quatre plantes tancar-ne una, o suprimir la sisena hora a les escoles? Desprès de molt cavil·lar i buscar-li una resposta empírica, seria més honest dir-nos que, a poc a poc, ens anem preparant, perquè els que tinguin diners els operin de seguida i, els qui no en tinguin, s’hauran d’esperar una bona temporada, i segons del que sigui l’operació ni això tampoc. Ara, tot indica que ja no és rentable què una inversió caríssima, com és un quiròfan, funcioni quantes més hores millor.
Canvi, vaja canvi!

Francesc J Miró Melich
Secretari d’Acció Parlamentaria PSC