dimarts, 2 d’octubre del 2012

El PSC critica uns pressupostos que ofeguen l'economia i representen una nova agressió per a les Terres de l'Ebre

El senador Joan Sabaté titlla els comptes per al territori “d'inexistents”, denuncia l'incompliment amb l'Estatut i adverteix que agreugen més les retallades socials

El PSC de l'Ebre ha criticat avui molt durament els pressupostos de l'Estat per al 2013 titllant-los d'inexistents per a les Terres de l'Ebre, ja que preveuen quantitats totalment insignificants per tirar endavant les principals infraestructures que reclama el territori. Tant el secretari d'Acció Política i Cohesió Territorial, Francesc Miró, com el senador Joan Sabaté, han estat molt contundents: “Es tracta d'un pressupost per al qual ni tan sols existim, que demostra una vegada més l'oblit cap al nostre territori del govern del PP”.

Sabaté ho ha argumentat amb la minsa quantitat en les partides dels trams de l'A-7 entre la Jana i el Perelló, de 5.000 euros, i entre el Perelló i l'Hospitalet, de 10.000 euros. “És simbòlic i ofenedor”, ha denunciat. En el mateix sentit, ha evidenciat la desaparició de les inversions al Delta de l'Ebre que s'havien vingut realitzant durant el govern socialista. També ha estat molt crític amb les obres de descontaminació de l'embassament de Flix, que si bé disposen d'una partida de 45 milions d'acord amb la subvenció que l'Estat rep de la Unió Europea, es tracta d'una actuació en què el govern del PP va endarrerit i, fins i tot, ha evidenciat una manca de voluntat de dur-la a terme.

Un altre aspecte que també ha creat malestar és la desaparició de partida per a les obres de restauració de la Catedral de Tortosa i per a l'Observatori de l'Ebre. En aques darrer extrem, ha assenyalat que ahir es van reunir a l'Ajuntament de Roquetes representants dels diferensts grups parlamentaris, en què es va arribar a un acord per defensar que s'inclogui una partida en els comptes. “No es pot permetre que l'Observatori interrompi la seva tasca, perquè si les seqüències de recerca que s'han anat fent s'interrompen, el dany és irreparable, i més quan estem parlant d'una quantitat assumible com són 80.000 euros.”

En termes generals, el senador socialista ha titllat els pressupostos d'ofegar l'economia perquè no aposten per incentivar el creixement i també de ser discriminatoris respecte a Catalunya. Sabaté ha denunciat l'incompliment per segon cop per part del govern del PP en haver consignat per sota del 18,7% el que preveu l'addicional tercera de l'Estatut, amb una consignació de només un 11,9%. En aquest sentit, ha volgut recordar que el govern socialista sí que ho havia complert. “Si Catalunya rep per sota del 18,7% és que hi ha alguna altra comunitat que rep per sobre, les matemàtiques són clares”, ha subratllat Sabaté. I en aquest sentit, ha lamentat “que no hem sentit piular al govern de Catalunya”. “Aquest govern que s'embolica amb la bandera, resulta que durant tot el temps que ha estat pactant amb el PP, tant a Espanya com a Catalunya, no ha denunciat aquest greu incompliment de la llei”.

Finalment, el senador socialista ha lamentat que els comptes incidiran encara més en les retallades socials que ja pateix la cituadania. “Si s'escanya a les autonomies amb una capacitat de dèficit molt menor que la que es preveu per a l'administració general de l'Estat, el que s'està fent és forçar a una retallada en serveis bàsics per als ciutadans, com són, entre altres, l'educació i la sanitat”.