dijous, 17 d’abril del 2014

El PSC alerta de l’obsessió transvasista de CiU i PP darrere la proposta del Roine



Sabaté, que ho portarà al ple del Senat dimarts, recorda l’oposició dels socialistes a aquest projecte per motius mediambientals, jurídics i econòmics i reitera l’aposta per les dessaladores


Els socialistes de l’Ebre han reiterat avui la seva oposició a un possible transvasament del Roine després que PP i CiU hagin tornat a ressuscitar aquesta opció arran d’una reunió entre el ministre Arias Cañete i el conseller Santi Vila, un transvasament que ja va ser descartat pel govern de Rodríguez Zapatero amb un informe que assenyalava que no era sostenible des del punt de vista mediambiental, jurídic i econòmic. El senador Joan Sabaté traslladarà al ple del Senat la preocupació del PSC sobre aquest tema preguntant al govern espanyol sobre si s’està estudiant amb el govern català aquest transvasament fins a les conques internes de Catalunya i opcionalment fins a les conques del Xúquer i Segura. 

El dirigent socialista i portaveu a la Ràpita, Josep Pitarch, ha lamentat que la reunió entre Cañete i Vila, que ha titllat de maniobra de distracció, va acabar resultant un acord per estudiar aquest transvasament quan el motiu que l’havia provocat era el pla hidrològic de conca i l’insuficient cabal ecològic per al tram final de l’Ebre. “Ens trobem de nou que CiU i PP tiren per la via transvasista sense tenir en compte els criteris de la Nova Cultura de l’Aigua”. A més, ha alertat que aquesta proposta, com el mateix Cañete va arribar a admetre, té com a objectiu beneficiar les grans constructores.
 
També el senador i dirigent socialista Joan Sabaté ha ironitzat sobre el fet que “el govern català i espanyol sí que saben posar-se d’acord de seguida en un tema tan important com és el transvasament del Roine”. Davant d’aquesta proposta, els socialistes han tornat a reiterar el seu compromís amb els postulats de la Nova Cultura de l’aigua que van motivar al govern de Jose Montilla a posar en marxa les dessaladores del Tordera i del Llobregat.  Més enllà del compromís mediambiental, Sabaté també ha volgut deixar constància que les dessaladores són una opció més econòmica que no pas aquest transvasament a banda que es tracta d’una inversió ja realitzada front als 4.000 milions d’euros que costaria el nou projecte.  

El senador socialista ho ha exemplificat recordant que la del Tordera pot arribar a produir 80 hm3 per any d’aigua dessalada mentre que la del Llobregat, 60 hm3. Quant al cost,  que variaria en funció dels índexs de funcionament, per un metre cúbic d’aigua de la dessaladora es pagaria en el major índex 1,30 euros mentre que pel metre cúbic de l’aigua del transvasament del Roine el cost s’elevaria a 1,67. Al 50% el cost de dessalar seria d’1,55 mentre que se’n pagarien 2,24 pel Roine, i al 25%, el cost del m3 provinent de la dessaladora seria de 2,65 front als 4,10 del transvasament. 

Sabaté, ha recordat, a més que el transvasament del Roine no soluciona el problema dels cabals ecològics. En aquest sentit, ha tornat a reclamar de nou la retirada del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre.