dimecres, 30 d’abril del 2014

L’Ajuntament de Sant Jaume es reuneix amb els eurodiputats Badia i Perelló per dissenyar l’estratègia a Europa contra el nou pla de conca de l’Ebre

Els dos eurodiputats insisteixen en què cal que els ajuntament facin arribar a la Comissió Europea la preocupació pel pla que pot vulnerar diferents directives europees
Els eurodiputats socialistes Maria Badia i Andrés Perelló s’han reunit avui amb l’alcalde de Sant Jaume, un dels impulsors del front institucional del Delta, Joan Castor Gonell, i diferents membres del consistori de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja per tal d’abordar la situació al voltant del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre. Gonell ha destacat que un dels objectius de la reunió ha estat “conèixer els tràmits que cal fer i dissenyar l’estratègia a Europa contra aquest pla”. L’alcalde ha recordat també que el front institucional ja va consensuar una moció contra el pla de conca i que s’ha donat el suport a la Generalitat per fer-hi front, i que ara es proposarà fer arribar a la Comissió Europea altres iniciatives per demostrar com aquest pla incompleix diferents directives europees.
Així els ho ha recomanat també l’eurodiputada, Maria Badia, que considera important que els ajuntaments mantinguin la pressió sobre Europa perquè es pugui aturar aquest pla. En aquest sentit, ha explicat que ja han fet una primera pregunta a la comissió “en què vam alertar que aquest projecte podria vulnerar algunes de les directives com són la de l’aigua i de les aus, un fet que ens han dit que estan estudiant”. Del que encara no tenen resposta és d’una segona pregunta en què demanen que s’avaluï el pla. “És important que els ajuntaments es dirigeixin a la comissió explicant la situació concreta del Delta, no només pel que fa al tema del cabal, sinó sobre la salinització, perquè es podrien vulnerar unes altres directives”.
Un altre dels temes que s’ha abordat durant la reunió ha estat la problemàtica del cargol maçana. En aquest sentit, Badia ha assenyalat que fa prop d’un mes una directiva del parlament Europeu va decidir fer una llista no tancada de les espècies invasores per anar-ne incorporant d’acord amb la gravetat de les afectacions a cada territori. “Aquesta directiva obre la porta a que el cargol maçana hi sigui inclòs i, per tant, tenir més recursos per lluitar-hi”, ha subratllat l’eurodiputada socialista.
La nova PAC i l’afectació sobre l’arròs o la importància de les eleccions europees del 25 de maig vinent han estat altres aspectes que s’han tractat.