dilluns, 14 d’abril del 2014

República És Democràcia

Amposta commemora el Dia de la República amb un acte promogut per Amics de la República d'Amposta a la qual s'hi han adherit PSC, ERC, ICV i PCPC 


Manifest


14 d'abril – República És Democràcia

 
Volem una república. La volem perquè creiem que l'actual crisi econòmica, social, nacional i democràtica només pot tenir resposta des de la voluntat de reiniciar i reconstruir el nostre sistema en el marc d'una nova transició que suposi l'assoliment d’aquesta nova República.

La República és el model d'organització polític que millor defensa el radicalisme democràtic i garanteix la participació de la ciutadania en tots els mecanismes que conformen els Estats i que permeten que les lleis siguin la veu de tothom, que el Govern sigui del poble, pel poble i per al poble. Entenem la República com "més democràcia", a partir d'un sistema més deliberatiu, més igualitari, més participatiu i amb més control ciutadà sobre totes les institucions, inclosa la del Cap de l'Estat.

Creiem que l'etapa de les Monarquies ha d'arribar a la seva fi. L'actual context no ens deixa un altre camí. Els escàndols, la implicació i la imputació judicial de membres de la Casa Reial en casos de corrupció, l'opacitat, la manca de transparència i la pèrdua de confiança ciutadana en aquesta institució ens ho corroboren. Necessitem un sistema que ens permeti que el  Cap de l'Estat pugui ser triat democràticament pel conjunt i entre el conjunt de la ciutadania. És inassolible que, en una democràcia moderna, la figura del Cap d’un Estat tingui caràcter hereditari i se n'accedeixi per la via de la successió. La Monarquia és una institució anacrònica, contrària al principi d'igualtat i que ens genera descrèdit i desconfiança.

També volem reivindicar els valors republicans per lluitar contra les injustícies i les retallades de drets que estan patint les classes mitjanes i treballadores del país. La dreta política i econòmica està aprofitant la crisi econòmica per continuar beneficiant als seus, per fer créixer les diferències socials i trencar el model de benestar que ha de garantir la defensa de les classes populars. Ens estan trepitjant, per això creiem necessari un procés de democratització de l'economia i el canvi de rumb de les polítiques econòmiques i financeres neoliberals que ens estan enfonsant a l'abisme socioeconòmic.

Els sotasignats creiem que el moviment republicà ha de tornar a esdevenir, tal com ja ho va ser en el passat, l'ànima comuna de totes les forces democràtiques i de progrés, i també l'espai on conflueixin una àmplia majoria de les lluites socials que avui recorren el nostre país. Estem convençuts que avui la República ha de ser el punt de trobada en el qual convergeixin els moviments democràtics, progressistes i d’esquerres del nostre país, de tots els que creiem i sentim que hi ha una altra forma d'entendre un nou projecte per l'Estat espanyol i per la nostra societat. Perquè el moment polític i econòmic que vivim ha de servir per recuperar el vent emancipador contingut als valors republicans, basats en la solidaritat entre les persones i els pobles.

Aquest moviment republicà està compromès amb els valors democràtics de Llibertat, Igualtat, Justícia i Solidaritat i va veure’s reflectit fa més de 80 anys a l'immens contingut social i emancipador que va suposar la Constitució de la Segona República. A partir del record i del nostre profund respecte pel que va suposar aquella època il·lusionant de la nostra història, els aquí presents no  volem que aquesta commemoració es quedi en una simple mirada nostàlgica al passat, sinó que volem construir un present i un futur de lluita, en el qual volem encapçalar el compromís per defensar i impulsar el model d’Estat Republicà, Democràtic, Laic i Solidari.

Animem a la ciutadania avui 14 d'abril, a demanar la fi de les Monarquies, a reclamar canvis profunds en el nostre sistema polític, econòmic, democràtic i institucional, a posar en valor el republicanisme i a defensar els drets ciutadans més bàsics, indispensables i irrenunciables. La nostra lluita continua i la història ens està esperant.