dimecres, 30 d’abril del 2014

Manifest del Primer de Maig: Per l'Ocupació amb Drets

Des del PSC cridem a la mobilització i a participar a les manifestacions del Primer de Maig
Enguany encarem el setè any de crisi socioeconòmica amb l'increment de la pobresa estenent-se i afectant cada cop més ciutadans. Mig milió de persones a Catalunya en atur de llarga durada. 229.676 de les persones registrades a les oficines de treball no cobren prestació i, per a aquelles que encara en cobren, més de la meitat corresponen ja a subsidis assistencials.
Als estralls propis de la crisi econòmica i de les polítiques que han destruït gran part dels avenços aconseguits gràcies a la lluita laboral i ciutadana, provocant una societat que cada cop pateix més desigualtat, cal afegir els danys produïts per la duríssima reforma laboraldecretada fa 2 anys pel govern del PP i recolzada per CiU. Una reforma desequilibrada, inútil i injusta, que es va fer sense cap mena de consens i que ha esdevingut una veritable ruptura laboral, ja que ha portat a l'atur milers de treballadors i treballadores al nostre país i a la destrucció de més d'un milió de llocs de treball a Espanya i prop de 141.700 a Catalunya. Una reforma que ha precaritzat l'ocupació i ha mutilat els drets laborals, de llibertat sindical, de negociació col•lectiva, amb la possibilitat que les empreses puguin modificar les funcions, horaris i salaris del treballador en funció de la seva necessitat, o amb un acomiadament més fàcil i econòmic. D'altra banda, els salaris han caigut durant trimestres consecutius, el sou mínim interprofessional ha estat congelat, i tenir feina ja no és garantia de no caure en la pobresa: el 14% dels treballadors catalans són pobres malgrat treballar.Ara, més que mai, calen polítiques que ens ajudin a sortir d'aquesta situació, un autèntic compromís per garantir la protecció social i econòmica de les persones en atur i acompanyar-les en el seu trànsit cap a una nova ocupació.
Enguany, el Primer de Maig el celebrem amb unes Eleccions Europees molt properes, en les quals tenim l'oportunitat de poder canviar el rumb de les institucions de la Unió Europea, de dir prou a les polítiques d'austeritat i retallades aplicades sense escrúpols durant els darrers anys. Treballem per a l'Europa de l'ocupació, el creixement sostenible i la solidaritat. Completar la unió econòmica requereix no només la unió bancària, sinó també un veritable marc integrat fiscal i financer, amb una política econòmica comuna, que inclogui la mutualització de riscos i el llançament de polítiques de creixement. Volem un renovat model social i productiu per a Europa per garantir la sostenibilitat futura dels serveis públics essencials. Volem un Pacte Social, que ha de ser afegit als Tractats, per construir també la Unió Social que garanteixi el model social europeu sobre la base d'uns estàndards mínims en tota la Unió: un salari mínim europeu, incrementar en 21.000 milions d'euros el programa de Garantia Juvenil, un pla de xoc europeu per a l'ocupació, la lluita contra la pobresa i l'exclusió social, una estratègia per eradicar la pobresa infantil, i assolir unes pensions mínimes garantides en tots els països de la Unió, així com una Estratègia Europea d'Inversió per a revitalitzar l'economia.
Els i les socialistes sabem que el desenvolupament local és imprescindible per sortir de la crisi amb més oportunitats per a tothom, per això denunciem que l'entrada en vigor de la llei de governs locals a nivell estatal suposarà el desmantellament dels serveis socials i ocupacionals de les administracions locals, amb greus conseqüències per a les persones aturades, així com per a les emprenedores.
Els i les socialistes creiem que cal urgentment situar l’ocupació en el centre de la política econòmica, apostar per l’ocupació de qualitat i per recuperar els drets laborals i socials arrabassats amb totes les contrareformes dels governs de dretes. Per fer-ho, proposem un "pla de rescat social" amb una nova fiscalitat afavoridora del treball respecte dels guanys del capital.
Els i les socialistes apostem pel diàleg, la concertació social, la participació i la recerca del consens real entre agents econòmics i socials. Donem suport explícit als sindicats de classe a partir de la seva autonomia i el seu paper clau en la defensa del sistema de benestar i la lluita per la igualtat. Reivindiquem de la mateixa manera l’acció dels moviments socials que lluiten contra la pobresa i per la defensa dels drets socials i econòmics.
Des del PSC cridem a la mobilització i a participar a les manifestacions del Primer de Maig.