dimarts, 28 d’abril del 2009

El PSC organitza un col·loqui sobre la Vegueria aquest dissabte dia 2 de maig

La Federació XVI del PSC a les Terres de l'Ebre us convida al col·loqui

LA VEGUERIA. EL FUTUR DE LES TERRES DE L'EBRE

Ponents. Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra i Roberto Labandera, diputat del grup PSC-CpC al Parlament de Catalunya

Convidats. Josep Maria Arasa, periodista de La Veu de l'Ebre, Gustau Moreno, periodista d'El Punt i Sílvia Tejedor, periodista de la Cadena SER

Moderadora. Pepín Beltran, secretària d'Universitats i Innovació de la Federació del PSC a les Terres de l'Ebre

L'acte tindrà lloc dissabte, dia 2 de maig, a les 12 hores.
Al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa (Jardins Salvador Videllet,1)

dilluns, 27 d’abril del 2009

Primer acte de la iniciativa Catalunya Causa Comuna a les Terres de l'Ebre

La conferència "Europa, reptes i perspectives", a càrrec d'Anna Terron, secretària per a la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, serà el primer acte de la iniciativa Catalunya Causa Comuna http://www.causacomuna.cat/ que es realitzarà a les Terres de l'Ebre. L'acte, que estarà presentat pel director del Centre de la Uned a Tortosa i president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet, es realitzarà aquest dimecres, dia 29 d'abril, a les 19 hores, a la seu de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa.

divendres, 24 d’abril del 2009

BOLONYA: UN REPTE, UNA OPORTUNITAT

Darrerament hem sentit una i una altra vegada parlar de la Declaració de Bolonya de manera negativa, entre altres, pels incidents que han envoltat les protestes de reduïts grups d’estudiants que es van tancar a les universitats catalanes. Parlant dels aldarulls i conflictes, però, ens hem oblidat de mirar el fons de la qüestió. És com quan les branques dels arbres no ens deixen vore el bosc. El soroll en aquest cas no ens ha deixat reflexionar sobre la realitat d’un text aprovat ja fa deu anys a la universitat italiana de Bolonya i que van signar inicialment 29 països. Ara ja la subscriuen 47 països. Ens podem permetre el luxe de quedar-nos enrere? Rotundament NO. El procés en si és un repte, però també una oportunitat per a milers d’estudiants de tots aquests països. Per què?

Perquè Bolonya facilita el reconeixement de títols entre els països de l’Espai Europeu d’Educació Superior, entre altres punts. A més, la declaració estructura els estudis universitaris en dos cicles, el grau (actuals diplomatures i llicenciatures) i el màsters (que fins ara no eren oficials a Espanya i ara ho són a tot Europa), i estableix l’instrument de l’European Credit Transfer System, que permet determinar la càrrega de docència rebuda i d’esforç d’aprenentatge realitzat pels alumnes.

Són tres principis pels quals milers d’estudiants d’arreu d’Europa de les darreres dècades han treballat i lluitat. Els processos d’implementació que s’estan desenvolupant en el si dels diferents centres universitaris d’arreu del país sempre poden ser millorables, sens dubte, però l’aposta per la internacionalització de la universitat catalana és ara més necessària que mai. Aquest procés facilitarà i garantirà la mobilitat real i efectiva dels i les estudiants, dels i les titulats i titulades, dels professors i professores i dels investigadors i investigadores.

No és cert que serà més car estudiar, no és cert que es reduiran les beques (al contrari, s’amplien), no és cert que serà més difícil compaginar estudis i treball laboral. El que si és cert és que el procés és imparable i que, al final del camí, trobarem una universitat pública més moderna, més forta i més preparada per afrontar els reptes de la complexa societat d’avui. Només la qualitat de la universitat pública catalana garanteix el seu futur i assegura la importància del paper que la pròpia universitat i la recerca han de tenir en el desenvolupament del país, en el procés d'avenç cap a una societat en què el coneixement sigui, cada cop més, una de les bases principals de la nostra economia i del progrés social.

Núria Ventura
Alcaldessa d’Ulldecona i Diputada al Parlament de Catalunya

dijous, 23 d’abril del 2009

Bona Diada de Sant Jordi


Us desitgem que tingueu una bona diada de Sant Jordi. Que aprofiteu per passejar i comprar llibres i, sobretot, regalar roses. El sol llueix esplèndid avui a casa nostra. Que xaleu de valent i... felicitats especialment a tots els Jordis i també a les Jordines que ho decideixin celebrar avui...



dimecres, 22 d’abril del 2009

Els Ajuntaments comencen a rebre les aportacions del Fons Estatal d'Inversió Local


Setze municipis de les Terres de l'Ebre ja han rebut el 70% de la inversió prevista en el Fons Estatal d'Inversió Local
La posada en marxa d'aquesta mesura del Plan E del govern Zapatero permetrà rebaixar dos punts teòrics l'atur a les Terres de l'Ebre

El PSC de les Terres de l'Ebre iniciarà demà una campanya de difusió per fer arribar a la ciutadania les actuacions previstes en el Fons Estatal d'Inversió Local a les Terres de l'Ebre que representen una inversió de 32 milions d'euros i la creació de 1.200 llocs de treball. Els socialistes han aprofitat la presentació d'aquesta campanya per informar que a data d'avui, són setze els municipis de les Terres de l'Ebre que ja han rebut el 70% de l'import de les actuacions presentades a aquesta ajuda. En aquest sentit, han valorat molt positivament una mesura que consideren pionera, ja que el fet d'avançar aquest percentatge permet als ajuntaments i a les empreses adjudicatàries de l'obra disposar de liquiditat tant bon punt comença l'obra. Cal recordar que el 30% restant es lliurarà amb la certificació final de les diferents obres.
Els socialistes han tornat a incidir en la importància de la posada en marxa d'aquest ajuda inclosa en el Pla E del govern espanyol per fer front a la crisi. “Demà iniciem una campanya de difusió d'una de les mesures importants que ha dut a terme el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que permetrà dinamitzar les economies de tots els municipis, amb un finançament molt avantatjós, que permetrà fluidesa de liquiditat i eixugar part de l'atur en un dels sectors que pateix més la crisi que és el de la construcció”, ha resumit el primer secretari, Antoni Sabaté.

De la seva banda, el secretari d'Acció Parlamentària del PSC a l'Ebre, Francesc Miró, ha detallat l'import total que ja s'ha avançat als municipis que ascendeix a 4.918.506,81 euros, el 15% del total previst. Un avançament que s'ha fet a setze ajuntaments que ja han presentat l'adjudicació de les obres previstes al Fons, unes dades que es van actualitzant a mesura que van arribant les adjudicacions. “Avançar el 70% de l'import de l'obra ha estat una decisió clau, ja que permet donar liquidesa i fer front d'immediat a la despesa de l'obra”, ha explicat.

La posada en marxa del Pla, d'altra banda, tal com ha explicat el president del partit, Joan Sabaté, permetrà retallar dos punts teòrics l'índex d'atur a les Terres de l'Ebre. “Aquests 1.200 llocs de treball, sobre el nivell d'atur, que seria d'uns 12.000 aturats, que venen a ser una taxa de la població activa del 17%, significarà una rebaixa del 10% del nombre d'aturats. Es tracta d'una xifra teòrica perquè maluradament l'atur pot incrementar-se més, però sense cap mena de dubte estem davant la creació de llocs de treball molt importants que permetran revertir la taxa d'atur”. Sabaté ha destacat les mesures actives del govern de l'Estat i de la Generalitat per pal·liar els efectes de la crisi fent referència a la darrera notícia que s'ha fet pública i que afecta a la planta de la SEAT a Barcelona que serà l'encarregada de constuir l'Audi Q3, després de les negociacions de la Generalitat, l'Estat i el comitè d'empresa per fer-ho possible i garantir els llocs de treball a la factoria.

Pel que fa a la campanya de difusió, aquesta s'inicia aquest dijous i es perllongarà durant 2 mesos amb publicitat als mitjans, al carrer i també a les publicacions del PSC als diferents municipis. Tal com ha explicat Francesc Miró, l'objectiu és fer arribar a la ciutadania les actuacions previstes pel fons i contribuir a generar optimisme entre la ciutadania en un moment difícil com l'actual.

dimecres, 15 d’abril del 2009

Sabaté fa la primera pregunta a la nova vicepresidenta econòmica, Elena Salgado

L’ENTESA DEMANA A SALGADO IMPLICACIÓ EN “LA NOVA ESTRATÈGIA DE LISBOA”
El senador Joan Sabaté, que ha fet la primera pregunta a la nova Vicepresidenta econòmica, considera fonamental la renovació de l'Estratègia de Lisboa per al creixement de la UE durant la presidència espanyola en 2010.

El senador de l’Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté, portaveu del grup en la comissió mixta per a la Unió Europea, ha fet avui la primera pregunta en el Senat a la nova Vicepresidenta Segona, Elena Salgado, sobre quines són les línies fonamentals que haurien de ser la base per a orientar el creixement de la UE, el que podríem anomenar “la nova Estratègia de Lisboa”. Sabaté creu que aquestes mesures que s'adoptin en el marc de l'estratègia europea són fonamentals i que Espanya haurà de tenir un paper decisiu i liderar perquè presidirà la UE en el primer semestre de 2010, moment que els experts situen l'inici de la recuperació econòmica. El senador de l’Entesa ha recordat que l'Estratègia de Lisboa consagrava l'objectiu de col·locar a Europa en el lideratge de l'economia del coneixement, capaç d'un creixement basat en la millora de l'ocupació i la cohesió social però, segons Sabaté, els experts coincideixen que el conjunt de la UE està lluny d'arribar a aquests objectius, i que l'escenari econòmic és molt distint al previst en aquell moment.

La Vicepresidenta Segona i Ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha dit que la UE ha apostat per la recuperació econòmica amb actuacions per a sortir enfortida d'aquesta crisi, mitjançant el creixement de la productivitat. Per a Salgado, l'ocupació és la prioritat per a la UE i per a Espanya. Per això, ha detallat que l'èmfasi es posarà en el mercat de treball i per a això s'ha d'avançar en el diàleg social. Salgado ha declarat que la nova agenda de Lisboa, sota la presidència espanyola, s'articularà a partir de l'informe que presentarà la Unió Europea en l'últim semestre d'aquest any.

dimarts, 14 d’abril del 2009

Descomptes en el transport públic per a les famílies nombroses

El DPTOP aplica nous descomptes en el transport públic per a les famílies nombroses

A partir d’avui, les famílies nombroses es beneficiaran de nous descomptes en el transport públic a Catalunya. En aquest sentit, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica avui l’ordre a partir de la qual es fixen les condicions d’aplicació de les bonificacions sobre les tarifes del transport públic a les famílies nombroses. El text, que ha estat debatut amb representants de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), estableix un descompte de fins al 50% a tots els seus membres en les targetes integrades personalitzades T-MES, T-Jove i T-Familiar, així com en el bitllet senzill. Abans de final d’any, també s’estudiarà la viabilitat d’aplicar aquests descomptes a la resta de títols integrats de la xarxa.

El DOGC publica avui l’Ordre signada pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, a partir de la qual s’estableixen les condicions per a l’aplicació de descomptes en els serveis regulars de transport públic de viatgers per carretera i ferroviaris a Catalunya per a les famílies nombroses.

L’Ordre que avui es publica neix fruit del debat amb representants d’aquest col·lectiu, mitjançant l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC).

D’aquesta manera, es dóna compliment a la Llei de suport a les famílies que estableix uns determinats beneficis en els preus de diferents serveis, entre els quals es troba el transport públic, amb una menció especial a la problemàtica específica de les famílies nombroses, entre d’altres.

Aquestes bonificacions, que s’aplicaran a partir d’avui, s’afegiran a les avantatges que ja incorporen en els títols integrats de transport, especialment aquells que han estat dissenyats particularment per a beneficiar les famílies, com ara la T-Familiar, un títol multipersonal que permet fer fins a 70 viatges en 30 dies amb un important estalvi econòmic.

Descomptes del 20 i el 50%
Així, a partir d’avui, 14 d’abril, les empreses concessionàries de serveis regulars de transport de viatgers per carretera i ferroviaris competència de la Generalitat hauran d’aplicar descomptes en diferents targetes de transport, que seran del 20% per a tots els membres de les famílies nombroses dins la categoria general, i del 50% a tots els integrants de les famílies nombroses amb categoria especial (que inclou aquelles amb més de 5 fills, o 4 en cas de fills amb minusvalia, o renda familiar per sota del límit establert, entre altres supòsits).

Els abonaments de transport on s’aplicarà aquest descompte especial per a famílies nombroses són:
Ø T-Mes
Ø T-Jove
Ø T-Familiar
Ø Bitllet senzill

A més, el Govern es compromet a analitzar i avaluar abans de final d’any la viabilitat d’aplicar bonificacions a la resta de títols integrats de transport a disposició dels viatgers.

A l’hora de materialitzar aquests descomptes, seran els centres d’atenció al ciutadà els encarregats de tramitar les targetes personalitzades T-Mes, T-Jove i T-Familiar, amb les bonificacions especials per a cada un dels membres de famílies nombroses interessats.

L’Ordre estableix que les ATM i els Consorcis del transport públic hauran de dur a terme les adaptacions tècniques necessàries del sistema tarifari integrat per a garantir l’aplicació d’aquestes bonificacions.

Pacte pel patrimoni històric a Tortosa

Amics i Amigues dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa, han aconseguit l'aprovació unànime d'una moció “El Pacte pel Patrimòni Històric de Tortosa” en el darrer ple de l'Ajuntament tortosí. És un èxit atribuïble al bon fer d'aquesta entitat, de fa més d'una dècada, i alhora una excel.lent manera de demostrar la utilitat dels mecanismes de participació ciutadana de què disposa l'Ajuntament des de fa un bon grapat d'anys.

L'acord recull propostes en els dos àmbits que fa un temps ocupen l'activitat de l'entitat i que són dos temes complementaris, tot i que diferents, i que són molt importants per a una ciutat històrica com la nostra, el nucli antic i el patrimoni monumental. El nucli antic de Tortosa ha patit un procés d'abandonament i degradació progressiu en les darreres dècades, un fenomen no exclusiu i que s'ha produït en moltes ciutats semblants, tot i que a Tortosa ha vingut agreujat per la nul.la voluntat política d'intervenir-hi amb el planejament urbanístic per part dels governs de CiU, precedents polítics de l'actual.

L'aprovació l'any 2005 del Pla Integral del Casc Antic de Tortosa (PinCAT), en el marc de la Llei de Barris, ha significat un gir estratègic i l'inici de la tan necessària recuperació, a la qual cal afegir la política d'ubicar institucions en el centre històric en el marc d'un nou disseny urbanístic recollit al POUM, que desenvolupa un model de ciutat compacta, equilibrada, que recupera el paper del centre històric com a centre administratiu i comercial i que ordena la ciutat amb desenvolupaments urbanístics a nord i sud, tenint l'Ebre com a eix vertebrador. Amb tot, no n'hi ha prou amb amb l'actuació de millora dels espais públics, cal també dotar de vida els seus espais amb activitat econòmica i continuar amb l'aposta per ubicar-hi com més institucions millor; en cas contrari, si només optem per la construcció i rehabilitació d'habitatges correm el risc que esdevingui un gueto, i això cal defugir-ho. Un bon exemple el tenim en l'aposta que el Pacte fa per l'adquisició del Col.legi dels Josepets, aposta que els socialistes hem vingut defensant reiteradament i que vàrem impulsar des del govern. Tot i això, cal que aquest espai tan important es dedique a equipaments públics, en cas contrari, ho patirà el barri del Rastre.


L'altre aspecte fonamental del Pacte aprovat, i com el seu nom indica, fa referència a una multitud de mesures, destinades a recuperar i protegir el patrimoni històric. Aquí vull posar l'èmfasi en l'aposta per l'arquitectura militar, tal com vaig comentar en el ple. Més enllà de continuar amb les actuacions a la Catedral, al Palau Epicopal, als Reials Col.legis o a l'Escorxador(o Escorxeria), és molt important posar en valor el conjunt de fortificacions de la ciutat, la ciutadella del segle X (la Suda), els trams de muralla del segle XIV i el conjunt de forts dels segles XVII i XVIII, que configuren el conjunt més important de Catalunya i un dels més importants de la Península ibèrica. Cal fer una aposta per tot el nostre patrimoni i posar en valor allò que ens singularitza, per la ineludible necessitat de conservació i per la possibilitat d'aprofitament turístic.

Cal felicitar, doncs, els promotors d'aquesta iniciativa, els Amics i Amigues dels Castells i del Nucli Antic, que són un bon exemple del dinamisme de la nostra societat civil i que, com sempre, han fet una aportació força positiva per al futur de Tortosa des de la preservació i potenciació dels elements més importants del seu passat.

Joan Sabaté i Borràs
Senador i portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tortosa

Renovació de l'Estratègia de Lisboa

L'ENTESA DEMANA AL GOVERN LES LÍNIES DE “LA NOVA ESTRATÈGIA DE LISBOA”

Sabaté considera fonamental la renovació de l'Estratègia de Lisboa per al creixement de la UE durant la presidència espanyola en 2010

El senador de l'Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté, portaveu del grup en la comissió mixta per a la Unió Europea, preguntarà al Govern en el Ple d'aquest dimarts 14 d'abril, quines són les línies fonamentals que haurien de ser la base per a orientar el creixement de la UE, el que podríem anomenar “la nova Estratègia de Lisboa”.

Sabaté creu que aquestes mesures que s'adoptin en el marc de l'estratègia europea són fonamentals i que Espanya haurà de tenir un paper decisiu perquè presidirà la UE en el primer semestre de 2010, moment en què els experts situen l'inici de la recuperació econòmica.

La presidència espanyola tindrà un desafiament prioritari que serà la renovació de l'Agenda de Lisboa, l'estratègia que persegueix convertir a Europa en motor econòmic i tecnològic mundial i que expirarà precisament en el període en què Espanya presideix la Unió Europea.

dimecres, 1 d’abril del 2009

Més ocupació i noves oportunitats laborals


El PSC valora positivament el Fons Estatal d'Inversió Local que crearà 1.236 llocs de treball a l'Ebre i el Fons Extraordinari per a la Dependència que amplia les places dels centres de dia i de residència per a la gent gran

El PSC de les Terres de l'Ebre ha valorat avui de forma molt positiva l'ocupació quegenera el Fons Estatal d'Inversió Local que representa la posada en marxa de 157obres als diferents muncipis ebrencs i, el més important, la creació de 1.236 llocs detreball. El PSC ebrenc també ha volgut ressaltar que les Terres de l'Ebre esveuran molt beneficiades a partir de la posada en marxa del Fons Extraordinari de laDependència, també incòs en el Plan E, Pla d'Estímul de l'Economia i de l'Ocupaciódel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest fons, a partir del conveni signat amb Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, permetrà dotar de noves places els centres de dia i residències de gent gran a les Terres de l'Ebre i crear, a la vegada ocupació.
La principal reflexió que han fet avui els socialistes és que donat que unade les taxes més elevades d'atur es dóna en el sector de la construcció el que cal és per una banda afavorir la feina d'aquest col·lectiu però també treballar per a crear noves oportunitats laborals en els altres sectors, com és el cas del sector serveis.

La secretària d'Organització del PSC a les Terres de l'Ebre, Maria Beltran, ha destacat que la posada en marxa del Fons permetrà oferir nous llocs de treball precisament en un dels sectors més perjudicats per l'actual crisi, el de la construcció. “Podrem fer unes obres que d'una altra manera no hauríem fet. Són obres en què es necessiten treballadors de la construcció, on hi ha la taxa d'atur més alta. Serviran per pal·liar la situació que viu aquest sector, amb la creació de 1.236 llocs de treball i una inversió al nostre territori de 32 milions d'euros. Durant l'any 2009, aquest sector es beneficiarà per aquesta iniciativa.” I és que, per comarques, el Fons Estatal
permet la creació de 449 llocs de treball al Baix Ebre, 370 al Montsià, 294 a la Ribera d'Ebre i 123 a la Terra Alta.

Els socialistes també han explicat quina és la tipologia de les 157 obres que es realitzaran gràcies a aquest fons. Així un 38% són de rehabilitació i millora d'espais públics, un 28% són equipaments i infraestructures de serveis bàsics, un 12%, equipaments i edificis culturals, educatius i esportius, i un 10% són edificis i equipaments socials, sanitaris i funeraris. El secretari de Política Municipal, Manel de la Vega, ha incidit també en el 12% d'obres que corresponen a la promoció industrial, l'estalvi i l'eficiència energètica, la protecció del medi ambient, la promoció de la mobilitat i seguretat vial i la supressió de barreres. A més, ha destacat que als 1.236 llocs de treball directe, cal assenyalar que s'ha fet una estimació de 539 llocs de treball per ocupació indirecta, relacionada amb les empreses que donaran servei a les diferents obres.

D'altra banda, Beltran també ha destacat la importància d'una altra de les mesures endegades en el marc del Plan E, el Fons Extraordinari per a la Dependència que permetrà la creació de 236 places més de centre de dia i residència per a la gent gran a les Terres de l'Ebre amb una inversió de 2.075.355 milions d'euros.

Beltran també ha volgut referir-se al fet que un dels principals beneficis que atorga la Llei de la Dependència és el fet que al cuidador se'l dóna d'alta de la Seguretat Social. “És una molt bona notícia perquè realment som les dones les que fem aquesta tasca i fins ara ho feiem sense cotitzar. Tot i el retard, s'està avançant, i ja hi ha casos a les Terres de l'Ebre en què ja es percep aquesta prestació”.

Els socialistes han fet, doncs, una reflexió, que segons De la Vega, ha de ser col·lectiva amb la implicació dels agents socials, els partits polítics i els governs. “La crisi financera que patim a nivell mundial ha donat lloc a més precarietat i polarització laboral, com diuen els tècnics. Per tant, davant el fet que el sector de la construcció és un dels més afectats per l'atur (3.142 persones a les Terres de l'Ebre), una part d'aquest sector haurà de canviar a la llarga de feina”, ha exposat i ha afegit: “No podrem aguantar el mateix nivell de construcció dels darrers anys, per la qual cosa són importants tant els programes de formació del departament de Treball com la creació de noves oportunitas de treball per a la gent d'aquest sector. El paper que la formació professionat té ara, però sobretot en un futur, és molt important”. És per aquest motiu, que De la Vega ha considerat altament positiu el nou fons per a la Dependència, perquè crea nous llocs de treball en el sector dels serveis socials, que està a l'alça. “Com a partit socialista i d'esquerres hem de comptar amb els usuaris i amb els treballadors, i en aquest cas, amb els treballadors del sector de la construcció”.