L'estalvi que els socialistes havien proposat en despesa corrent i en personal hauria pogut revertir en inversions per reactivar l'economia del municipi
El Grup Municipal Socialista a Amposta ha optat avui per l'abstenció en el ple dels pressupostos per al 2012 per responsabilitat, conscients de la dificultat econòmica actual, però també perquè el govern hauria pogut fer un esforç més important per evitar despeses supèrflues. Els socialistes lamenten, sobretot, que s'hagin desoït les aportacions en positiu per estalviar almenys 1 milió d'euros que s'haurien pogut dedicar a inversions per a la reactivació econòmica del municipi.
El portaveu del grup, Antoni Espanya, ha estat molt crític, sobretot, amb el decret de gratificacions que perceben alguns treballadors, un dels principals esculls per no votar a favor dels pressupostos. “Vostès mantenen pel 2012 120.000 euros en concepte d'incentius de productivitat i gratificacions per als funcionaris municipals, quan fins i tot el Comitè d'Empresa de l'Ajuntament s'hi ha manifestat obertament contrari perquè és un greuge comparatiu entre els treballadors”, ha exposat, tot afegint que en aquests moments d'austeritat pressupostària “on tots els treballadors estan contribuint de forma obligatòria a la reducció dels seus salaris, és injust i immoral que alguns escollits estiguin al marge d'aquestes retallades i, fins i tot, vegin incrementat el seu sou base en 23.000 euros anuals en algun cas”.
Pel que fa a la despesa corrent, tot i valorar positivament alguna de les mesures de contenció que s'han aplicat d'acord amb les recomanacions del grup Socialista, com l'estalvi en l'enllumenat públic que passa dels 600.000 als 400.000 euros anuals, Espanya considera que hi ha moltes partides que podien haver millorat “sense esmentar tots els serveis municipals que són deficitaris i que sumen en conjunt més d'un milió d'euros”.
D'altra banda, el portaveu socialista ha posat èmfasi en les transferències corrents i, concretament, en el conjunt de subvencions a entitats i associacions. Si bé, aquesta partida augmenta pel que fa a les entitats de caire social, no passa el mateix amb les culturals i esportives, que també haurien de veure incrementades les aportacions en un 30% donada la difícil situació que passen. En la mateixa línia, Espanya també lamenta que els pressupostos no reflecteixin l'aposta que el govern diu que fa pel comerç, l'empresa, la indústria i el turisme. “Lamentablement, en números reals, veiem que destinen només 30.000 euros a la promoció del comerç, 24.000 a empresa i indústria, i 20.000 al turisme. Amb aquestes xifres tan petites dubtem de l'efectivitat d'uns objectius que compartim”.
De fet, aquesta manca d'esforç en la reactivació econòmica del municipi queda palesa també en les inversions que ascendeixen a només 2,2 milions d'euros per a aquest exercici quan només fa quatre anys superaven els 15 milions. I, el més greu, la previsió per al 2015 és de només 1,1 milió d'euros, “xifres que malauradament certifiquen que les inversions desapareixeran quan és un dels objectius prioritaris de qualsevol ajuntament”.
Espanya s'ha referit finalment al deute que arrossega l'Ajuntament, que ascendeix a 13,99 milions d'euros. “Això equival al 76,92% del pressupost municipal i supera el 75% que permet la legislació vigent”.
En definitiva, uns pressupostos que per segona vegada consecutiva en la seva història pateixen un decreixement d'un 20,84% respecte el 2010, ja que s'ha passat dels 26,7 milions el 2010 als 21,2, el 2011 i als 21, el 2012. “Estem davant una situació difícil i complicada per la qual cosa havíem estès la mà al govern per col·laborar i trobar les solucions més adients, però tot i les tímides millores que s'han realitat a proposta del nostre grup, no són les suficients per votar-hi a favor”. A més, cal tenir present que els comptes recullen un fort increment de l'IBI que el 2012 acabarà sent del 15% “amb la corresponent repercussió negativa per a les economies familiars i, més donada la situació de dificultat actual.”