Ho porta al ple del dia 30 en què també defensarà una moció de suport a les escoles de música de les Terres de l’Ebre
El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament d’Amposta ha denunciat la retallada econòmica per part de la Generalitat del nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) que representarà una disminució de gairebé un 25% dels ajuts per al període 2014-2020 respecte a l’anterior, 2007-2013, que era de 1.058,2 milions d’euros. Segons el portaveu, Antoni Espanya, és inacceptable la retallada pressupostària que “afecta línies estratègiques claus per al sector com els ajuts per a la millora de la viabilitat de les explotacions o per al foment de la incorporació dels joves al camp”. Per als socialistes, la proposta del govern de CiU no té en compte ni les prioritats agràries de desenvolupament rural que preveu la UE ni els reptes amb què s’ha d’enfrontar la pagesia d’aquí al 2020.
En aquest sentit, Espanya ha recordat l’impacte que per al sector de l’oli d’oliva tindrà el model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura que pot representar una pèrdua de fins a 8 milions d’euros anuals només a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, al qual s’hi sumarà la davallada de les primes de les mesures agroambientals proposades per la Generalitat de 111,91 euros per hectàrea en producció integrada i 46 euros per hectàrea en producció agrària ecològica. A més, també ha apuntat que un altre dels sectors perjudicats serà el de l’arròs, perquè la PDR contempla una disminució dels ajuts per al sector del 33,6%.
Els socialistes, que ja han presentat al llarg d’aquest mandat dues mocions en defensa del sector agrari per pagar el deute de l’ACA a les Comunitats de Regants del Delta i perquè la Generalitat fes efectiu el pagament dels ajuts agroambientals pendents, presenten ara aquesta nova moció perquè es mantingui el pressupost de 1.058,2 milions d’euros.
D’altra banda, el PSC també vol el suport del ple d’Amposta a les escoles de música de les Terres de l’Ebre. Els socialistes volen aturar la intenció del departament d’Ensenyament de deixar de finançar aquestes escoles i traslladar aquesta competència a les diputacions i als ajuntaments. A més, les retallades del govern de CiU han estat evidents passant de 600 euros per alumne el 2010 als zero euros del curs passat. “Els ajuntaments i les societats musicals amb escoles de música adscrites, estan aturant aquesta manca de recursos amb dues mesures com són la pujada de taxes que i la reducció de sous”, ha lamentat Espanya. Per això, els socialistes demanen que la Generalitat desisteixi en la intenció de deixar de finançar les escoles i també que es doti dels recursos econòmics adequats aquests ensenyaments. “Tenen un paper insubstituïble en l’àmbit de l’educació musical dels nostres joves i un important valor social i cultural per als nostres pobles i ciutats”, ha reblat.