dimecres, 20 de novembre del 2013

El PSC d’Amposta defensarà dilluns al ple una moció perquè el govern de la Generalitat prioritzi la lluita contra la pobresa i l’exclusió social

També porten una proposta denunciant les retallades en la llei de la dependència dels governs del PP i CiU i reclamant un model que garanteixi els drets de les persones en aquesta matèria
El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament d’Amposta ha entrat per al debat en el ple ordinari de dilluns vinent una moció en què insta al govern de la Generalitat a que situï l’eradicació de la pobresa i la lluita contra l’exclusió social com a prioritat política. Els socialistes recorden que el Síndic de Greuges ha alertat que 50.000 infants a Catalunya pateixen desnutrició infantil i que 234.000 persones registrades al SOC no cobren cap prestació ni subsidi per desocupació. “245.000 llars catalanes tenen tots els seus membres a l’atur i els treballadors en situació de pobresa malgrat tenir un salari, ja arriben al 14% a Catalunya”, ha explicat el portaveu socialista, Antoni Espanya, que ha recordat que a les Terres de l’Ebre la xifra de risc d’exclusió social és molt alarmant, ja que arriba al 38%.
La moció també demana que el govern treballi per garantir uns ingressos bàsics per a les famílies en situació de pobresa a partir d’una reforma de la Renda Mínima d’Inserció; que asseguri la cobertura de les necessitats bàsiques de la ciutadania com l’alimentació, “especialment dels infants”, i augmentant les partides de les beques menjador. També proposa fomentar el lloguer social. Finalment es reclama al govern de la Generalitat que planti cara al projecte de llei del PP de reforma de l’administració local.
Els socialistes també porten al ple de dilluns una proposta instant el govern de la Generalitat perquè garanteixi un model d’atenció a les persones amb dependència i de promoció de l’autonomia personal. Espanya ha recordat que des del mes d’agost i de forma indefinida l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials ha suspès la realització de nous Programes Individuals d’Atenció (PIA) de prestació vinculada al servei d’atenció residencial i ha anunciat la flexibilització de les ràtios de personal a les residències de gent gran. En aquest sentit, el dirigent socialista ha denunciat l’actuació del govern de l’Estat pel que fa a les modificacions de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD) “totes restrictives en els drets de les persones com és greu també la disminució de recursos que es destinen al seu compliment”. Segons Espanya “cada cop és més evident la devaluació de la qualitat assistencial i el canvi de model a què estan portant les polítiques actuals, mentre la Generalitat retalla l’accés a uns serveis previstos a la Llei de forma discrecional, el govern del PP anuncia als pressupostos del 2014 una retallada del 46,7%”.
Per això, els socialistes volen que es presenti amb caràcter d’urgència una proposta de sostenibilitat del sistema i que es traslladi al Parlament de Catalunya per fer un debat monogràfic. Insten, a més, al govern a derogar totes les retallades de prestacions i serveis que s’han fet de manera retroactiva durant el 2013 i a restablir-les en els pressupostos del 2014. També demanen que es doni suport, “amb eines i finançament”, als ajuntaments i consells comarcals que actualment són els que es fan càrrec amb el SAD social de totes aquelles persones en situació de dependència de grau “exclosos per la llei estatal i dels quals la Generalitat tampoc no se’n fa càrrec”.