dilluns, 2 de novembre del 2009

Segons Plan E: 20 milions d'euros i 800 nous llocs de treball


El “Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local”aporta més de 20 milions d'euros als ajuntaments de les Terres de l'Ebre

El PSC valora molt positivament la nova iniciativa del govern Zapatero per fer front a la crisi que permetrà la creació de prop de 800 nous llocs de treball a l'Ebre

Més de 20 milions d'euros i 800 nous llocs de treball. Aquestes són les principals dades de la nova mesura impulsada pel govern Zapatero per fer front a la crisi, el “Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local”, a les Terres de l'Ebre. Una quantitat que sumada als 32 milions de l'anterior Pla, el Fons Estatal per a la Inversió Local, representa un total de 52 milions d'euros en inversió finançada al cent per cent pel govern de l'Estat en només dos anys a les Terres de l'Ebre. Una xifra que avala la implicació i el suport del govern de l'Estat als ajuntaments en un context de dificultat com l'actual.

Tal com ha explicat la diputada Lluïsa Lizárraga, aquest nou fons, amb una aportació global a tot l'Estat de 5.000 milions d'euros, té com a objectiu que les inversions, projectes i actuacions finançades contribueixin a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. A més, tal com ha afegit els ens locals podran destinar un 20% a despesa corrent destinada a la prestació de serveis educatius i socials, principalment a persones en situació de dependència. El termini de presentació de les propostes dels ajuntaments acaba el 26 de gener, tot i que ja poden estar en execució l'1 de gener de 2010. Així, el pla finançarà al cent per cent projectes municipals de desenvolupament sostenible relacionats amb el medi ambient, la innovació econòmica i les iniciatives socials.

La posada en marxa d'aquest nou pla ha estat valorada molt positivament pel secretari de Política Municipal del PSC, Manel de la Vega, que ha recordat que a més dels 800 nous llocs de treball directe, el nou pla també en permetrà crear 340 de manera indirecta. En aquest sentit, s'ha fet la recomanació que els ajuntaments incorporin a la convocatòria actuacions que no només permetin la creació de llocs de treball durant la realització de les mateixes, sinó que en generin amb vista al futur. Com a exemple ha posat l'Ajuntament de Godall que arran de la convocatòria posarà en marxa una llar d'infants, que permetrà generar llocs de treball durant l'actuació i també crear ocupació de cara al futur.
Una altra de les propostes per acollir-se a aquests ajuts ha estat la que ha realitzat el president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, que ha apostat perquè els ajuntaments aprofitin el pla per millorar l'enllumenat de les seves ciutats i pobles. En aquest sentit, ha avançat que el grup municipal socialista farà arribar una proposta al govern de Tortosa des de la sostenibilitat ambiental, per fer una actuació de millora de l'enllumenat que eviti la contamiació lumínica, que disminueixi el consum energètic i que, a la vegada, donarà seguretat a la ciutadania.

Capteniment i voluntat municipalista del govern espanyol

“Estem davant d'una mostra més de la voluntat i el capteniment municipalista del govern socialista d'Espanya per fer que els ajuntaments, com administració més propera, puguin prestar els serveis que la societat demanda i, a la vegada, es tracta d'una mesura destinada a l'impuls de la nostra economia” ha valorat Sabaté, que ha afegit: “Estem davant d'una inversió extraordinària en dos anys, més enllà dels recursos que l'Estat destina als Ajuntaments i de les inversions previstes en els pressupostos generals. Es tracta d'una mesura sense cofinançament, el que representa que els ajuntaments no hi han de posar ni cinc”. Per aquest motiu, considera sorprenents les “declaracions d'alguns polítics de la dreta local que com el senyor Bel, alcalde de Tortosa, diuen que l'Estat està desaparegut de les Terres de l'Ebre”. Amb xifres a la mà i en comparació amb els govens de CiU i el PP a Madrid i Barcelona, “mai no s'havien aporta tants diners a les Terres de l'Ebre, diners que directament creen llocs de treball, que no només permeten viure a les famílies, que és importantíssim, sinó que dinamitzen la nostra economia.” No obstant això, Sabaté ha assenyalat que cal continuar fent més esforços des dels diferents governs per fer front a una crisi que creu que està a punt de tocar fons i de la qual n'hem de sortir reforçats.

Pel que fa a les dades del fons, Sabaté ha destacat els 2.232.633 euros que rebrà Amposta, que sumats als 3.505.253 euros de l'anterior pla pugen a prop de 6 milions d'euros en els dos darrers anys. Una xifra que en el cas de Tortosa puja a 10 milions d'euros en aportació directa de l'Estat, 6.164.855 euros el 2009 i 3.863.108 euros, el 2010.

Estem per tant, tal com han valorat els socialistes avui, davant un nou pla que no només aporta una nova injecció econòmica als municipis sinó que té una orientació clara apostant per la sostenibilitat ambiental i social i també per la recerca i la innovació en clara sintonia amb les línies mestres de la revisió de l'estratègia de Lisboa que prepara la Unió Europea i que encaixa plenament el pla espanyol per sortir de la crisi amb l'europeu.