divendres, 7 de gener del 2011

Els pressupostos del 2011, una oportunitat perduda per a Amposta




“En el context de crisi actual, els pressupostos aprovats per CiU no són els que Amposta necessita per dinamitzar l’economia local ni són un exemple d’austeritat ni d’estalvi de recursos municipals”. Aquest titular resumeix la nostra posició sobre uns pressupostos que per primera vegada en la història recent han patit un decreixement, d'un 20,84 % en passar de 26,7 milions d’euros el 2010 als 21,2 el 2011. Aquesta important disminució es atribuïble principalment a la baixada dels ingressos lligats a la construcció, un any més, i a la manca d’interès de l’equip de govern en finançar inversions amb quotes d’urbanització com han fet els darrers anys. Sorprenentment, tot i baixar els ingressos, les despeses augmenten en mig milió d’euros, fins assolir la xifra de 17,3 milions d’euros.

L'ajuntament hauria hagut de donar exemple d’austeritat i eficiència, com totes les economies familiars es veuen obligades a fer, i reduir la despesa corrent. Malauradament no ha estat així. La principal despesa municipal, gairebé la meitat del total, continua sent la de personal, amb 230 treballadors entre personal funcionari i laboral (9,3 milions d’euros). Creiem que en aquesta bossa de despesa hi ha molta capacitat d'estalvi: optimitzant els recursos humans a través d’una gerència, com tenen la majoria d’ajuntaments mitjans; reduint les contractacions d’urgència, que acaben fent-se “a dit”, i els càrrecs de confiança, i dotant de més transparència la contractació de personal.

És preocupant també que, tot i tenir 1,8 milions d’euros d’estalvi brut, n'haguem de destinar el cent per cent a amortitzacions financeres. Tenim un deute viu de 16,4 milions d’euros que ens obliga a aportar 550.000 euros extres en concepte d’interessos, i que deixarà lligat, pel que fa a nous crèdits, el consistori que sortirà de les eleccions municipals de maig.

Quant a les inversions, només 5,2 milions d’euros, un 65 % menys que el 2010. Per tant, amb escàs impacte sobre les empreses i l'economia local. Lamentablement, tampoc no es contempla cap pla de suport ni de promoció cap al comerç, el turisme o la indústria, les tres activitats que podrien generar una mica de moviment econòmic. Al contrari, el govern ha demostrat falta de previsió i improvisació, “aixecant” ara el centre de la ciutat, distorsionant la campanya de Nadal per la difícil accessibilitat als comerços, amb una manca de sensibilitat imperdonable.

Pel que fa a la millora dels espais públics, aparcaments gratuïts i mobilitat, les grans assignatures pendents a la nostra ciutat, només s'hi contemplen 116.000 euros, quan, com hem dit molts cops, s'hi podrien destinar una part important dels 6 milions d'euros de l’IBI urbà, ja que és un impost destinat a millorar la pell i els serveis urbans.

Finalment, com l'any passat, en un moment complicat per moltes entitats culturals i esportives, no han aprovat la nostra sol·licitud perquè s’incrementi en un 30 % l'aportació a les entitats conveniades amb l’ajuntament, 150.000 euros extres, respecte a un pressupost de 21,2 milions. De què ens servirà tenir un Centre de Tecnificació, un centre universitari d’INEF i les millors Bandes de música de Catalunya, si la cantera que ha de nodrir aquests centres disminueix per manca d’entrades de nous xiquets i xiquetes ?

Antoni Espanya Forcadell

Primer secretari i portaveu del Grup Municipal del PSC a Amposta