El candidat socialista a l'alcaldia també considera inexcusable el Centre de Tecnificació Ciclista i dignificar el Festival de Música Felip Pedrell
El candidat a l'alcaldia de Tortosa, Joan Sabaté, acompanyat per altres membres de la candidatura, ha presentat aquest matí les propostes del programa per tal de millorar l'activitat cultural i esportiva al municipi. Així, entre altres, en matèria esportiva, ha posat l'accent en dos equipaments importants, com són el port fluvial i el centre de tecnificació ciclista, més enllà de la construcció de les noves piscines, i quant a l'àmbit cultural ha mostrat l'aposta per recuperar el festival de teatre Entrecultures, posar en marxa el Museu Arqueològic de Tortosa, crear una pinacoteca municipal i dignificar el Festival de Música Fellip Pedrell.
Pel que fa al port fluvial, Sabaté ha recordat que es tracta d'un equipament necessari tan per a la navegació ordinària com esportiva, “que tan dignament i amb tant èxit està mantenint el club de Rem”. “És una necessitat que ja havíem estudiat durant el 2007, en què vam tenir diferents contactes amb el ministeri, i quan vam encarregar un estudi previ per mirar de realitzar-lo”, ha explicat, tot detallant que el port s'ubicaria al marge dret del riu, a Ferreries, a continuació del pont del ferrocarril i que es podria associar a una marina seca, un dipòsit per a les embarcacions. “No és un equipament que ha de costar diners a la ciutat, perquè teníem negociacions amb el ministeri de medi ambient, que és competent en matèria de costes, perquè el pugui construir”, ha subratllat, tot afegint que “seria un incentiu des del punt de vista turístic i esportiu, un gran equipament que en temps de dificutalts no ha de representar cap despesa municipal, i que respon a una de les peticions del club de Rem”.
Més enllà de l'aposta per la practica de l'esport popular i el suport a entitats i clubs que són els autèntics protagonistes que Tortosa sigui capital també esportiva, un altra de les propostes destacades és que el complex ciclista de Vinallop sigui un Centre de Tecnificació Ciclista adscrit al Centre de Tecnificació de les Terres de l'Ebre. “El complex es va posar en marxa arran d'un conveni amb la secretaria general de l'Esport essent alcalde jo mateix, però només s'han tirat endavant un conjunt d'instal·lacions millorables”
Quant a la millora cultural al municipi, Sabaté ha mostrat el compromís de recuperar el Festival de Teatre Entrecultures “que va posar en marxa el ja desaparegut Ricard Salvat, prestigós i excel·lent director, una de les grans figures de la cultura tortosina, catalana i universal”. El festival es plantejaria amb un caràcter biennal, perquè fóra assumible econòmicament, recuperant-se així un esdeveniment del foment del diàleg intercultural i tornant a Tortosa la capitalitat cultural amb un festival de nivell, que va arribar a tenir una gran repercussió nacional i internacional.
El dirigent socialista també considera inexcusable recuperar i dignificar el Festival de Música Felip Pedrell, que els darrers anys ha patit un cert escapçament i s'ha difuminat en el context de les moltes activitats que es desenvolupen al mes de juliol. “Cal recuperar la seva força i donar suport a tot el teixit musical de la nostra ciutat, als que practiquen i estimem la música.”
Una altra de les propostes destacades per Sabaté és habilitar el Museu Arqueològic de Tortosa, a l'antic Escorxador, un museu que recolliria l'extens patrimoni arqueològic que té la ciutat, i que s'hauria de plantejar des d'una perspectiva pedagògica a la vegada que es convertiria en un reclam turístic de la ciutat. “Tenim molt material, i cal endreçar-lo” ha emfasitzat Sabaté, “tenim història, i el museu no ha de ser un calaix de sastre sinó un espai especialitzat en arqueologia”. Finalment, també considera que és oportú plantejar-se la creació d'una pinacoteca municipal per mantenir l'extraordinària col·lecio de pintura que té en propietat l'Ajuntament. “Aquesta és una altra de les assingatures pendents”, ha tancat.