dimecres, 16 de maig del 2012

El Ple d'Ulldecona aprova quatre mocions presentades pel PSC: participacions preferents, polítiques actives d'ocupació, renda mínima d'inserció i cabal ambiental de l'Ebre


El ple extraordinari de l’Ajuntament d’Ulldecona ha aprovat aquesta setmana les quatre mocions presentades pel grup municipal socialista. Per unanimitat es va aprovar una moció que fa referència a les participacions preferents, que afecten a més d’una cinquantena de persones a Ulldecona. Es tracta d’un producte de captació de fons procedents de persones estalviadores, majoritàriament jubilats/es, amb molt baixa liquidesa, i que en la seva remuneració, en rendiment i en retorn de capital inicial, queden subjectes a l’arbitrarietat de l’entitat financera emissora. El regidor socialista Victor Vidal ha assegurat que “la venda s’ha dut a terme sota frau, en no informar de forma detallada i acurada tant dels avantatges com dels inconvenients d’aquests tipus d’inversions”. La moció insta el govern a demanar als organismes reguladors que les entitats financeres garanteixen liquiditat en terminis raonables i dona suport a les actuacions d’associacions d’usuaris de les entitats financeres en la informació i defensa de les persones afectades i en la denúncia de les irregularitats comeses en la fase de comercialització i contractació d’aquests productes financers.

La segona moció aprovada per unanimitat va servir per expressat el rebuig de l'Ajuntament al cabal mediambiental fixat per la Confederación Hidrogràfica de l’Ebre i exigeix la retirada de la proposta de cabals i l’entrada en vigor de les conclusions de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. La moció del PSC, defensada per Eduard Marín, posa de manifest que els 80m3 per segon durant 10 mesos i els 150 m3/segon durant 2 mesos que marca el nou Pla Hidrològic de Conca són insuficients i molt inferiors a les xifres que marquen els informes tècnics i científics per garantir la supervivència del Delta.

Amb 6 vots a favor (PSC i MU-ERC) i 7 abstencions del govern municipal, s’ha aprovat també una moció que denuncia la retallada de 1.500 milions d’euros en la partida de polítiques actives d’ocupació als pressupostos generals de l’estat i demana a la Generalitat que defensi davant Madrid les seves competències en matèria d’ocupació, formació i autoritat laboral. La moció insta també el govern català a prioritzar en la seva agenda les polítiques actives d’ocupació davant altres despeses públiques. Segons la portaveu socialista, Núria Ventura, “aquesta nova retallada afectarà directament als nostres veïns i veïnes perquè el número de plans d’ocupació oferts pels ajuntaments són clarament insuficients davant l’augment de la demanda de persones aturades, ara és quan toca augmentar aquestes partides i no retallar-les com fan CiU i PP”.

Finalment la darrera moció del grup municipal socialista, aprovada per 6 vots a favor (PSC i MU-ERC), 4 en contra (CiU) i tres abstencions (PP i UGI) insta el govern de la Generalitat a redefinir la renda mínima d’inserció amb la intenció, segons la regidora Neus Borràs “d’adequar el programa a les necessitats derivades del context socioeconòmic actual, amb necessitats creixents per part de la ciutadania i amb un augment considerable, també a nivell local, de les persones sense recursos”. Alhora la moció demana que es compensi els ajuntaments per les despeses extraordinàries ocasionades per la necessitat de donar resposta a les situacions d’emergència social i denuncia el col.lapse en la tramitació dels ajuts.

El grup municipal socialista ha donat suport també a altres tres mocions referents a sol•licitar la gratuïtat de l’autopista AP-7 al seu pas per Terres de l’Ebre i Maestrat, després d’acceptar-se una esmena socialista; una altra de recolzament al corredor del mediterrani en que s’ha inclòs la petició del grup municipal socialista per demanar l’agilització dels tràmits per a la construcció de l’autovia de l’interior entre la Jana i l’Hospitalet; i una moció per la millora del finançament local català. Cal remarcar la divisió del govern municipal en la majoria de votacions de les mocions amb la intenció, segons la portaveu socialista, Núria Ventura, “d’escenificar un fals distanciament entre CiU i PP, com a nivell nacional, però que a l’hora de la veritat no es queda més que en això, en escenificació, perquè comparteixen les retallades i mesures que asfixien a milers de famílies i que s’estan aplicant indiscriminadament arreu dels nostres pobles”. Prova d’això és la votació en el mateix ple de l’inici d’un procediment de desnonament d’una família que regenta un bar del teatre municipal. Segons Ventura “tenim un govern que s’imposa davant els febles i calla davant els rics i els poderosos”.