divendres, 25 de maig del 2012

L'estat del benestar està en perill


Quan diem que l’Estat del Benestar es troba en perill, hem de ser ben conscients que aquest fet ens afecta a tothom, sense excepció. Estem assistint al desmantellament del conjunt de serveis públics que tenen com a finalitat garantir unes condicions de vida adequades a la població.

L’Estat del benestar és un dels majors èxits assolits a Europa en la segona meitat del segle XX, fruit de la lluita de molts homes i dones que van entendre que era possible un model de serveis i garanties socials per a tots els ciutadans i ciutadanes.

És cert que la realitat socioeconòmica actual ens exigeix repensar i redefinir el model de benestar, només així, en podrem garantir la seva continuïtat. El que no podem admetre són les retallades i les privatitzacions que estan posant en perill aquest model.

La reforma laboral, la privatització del sistema sanitari i el desmantellament de l’ensenyament públic són els exemples més clars del model neoliberal que estan seguint els governs de dretes. Aquestes mesures que afecten majoritàriament les classes mitjanes i els treballadors, provoquen més desigualtats i més situacions de vulnerabilitat. És a dir, cada cop hi ha més situacions de pobresa i precarietat.

Ens estan dilapidant el nostre futur. Cal que entenguin que hem de tenir unes condicions laborals justes, cal que s’adonin que només amb un sistema d’ensenyament de qualitat podrem progressar i cal que respectin la salut de la ciutadania com un eix fonamental per la cohesió social. Només d’aquesta manera podrem lluitar per la reactivació econòmica i al mateix temps per la sostenibilitat dels sistemes de serveis públics.

Cal també que els ciutadans i ciutadanes interioritzem que tots podem trobar-nos en situacions d’exclusió social, hem de ser conscients que tenim drets socials protegits per llei i que ningú a cop de decret pot imposar el seu model ideològic. Hem d’apostar pel creixement econòmic, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

Sembla que el fet que cada dia tinguem un tifó de noticies nefastes fa que els fets perdin importància o rellevància. No hem de caure en aquest parany. No és de rebut que s’utilitzi la crisi econòmica com excusa per poder introduir canvis de model ideològic. La sanitat, l’educació i els serveis socials s’han d’entendre com una inversió, no com una despesa. Hem d’assegurar la cohesió social per evitar la fractura i la conflictivitat social. És una qüestió de futur. És qüestió de tothom.

Imma Casado, secretària de Polítiques Socials del PSC de l'Ebre i portaveu del grup Socialista a l'ajuntament de Roquetes

dijous, 24 de maig del 2012

Drama sense resposta


Aquests darrers dies hem conegut les colpidores dades de dos informes importants: “Pobresa infantil a Catalunya” elaborat per la Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i Adolescència (FEDAIA) i “El impacto de la crisis en los niños” per UNICEF.

Un 26’5% dels infants a Espanya i un 23’7% dels de Catalunya viu sota el llindar de la pobresa. Aquests infants no s’alimenten de forma adequada, ja sigui perquè no mengen suficient o perquè tenen una dieta desequilibrada i, a la vegada, aquests infants que es troben en situació de pobresa falten més a l’escola i tenen un rendiment inferior, el que els predisposa avui al fracàs escolar i demà a l’exclusió social. Un autèntic drama humà sense cap resposta eficaç per part dels nostres governs. Cada cop més, la pobresa a Catalunya té cara de nen/a. Aquestes són les veritables conseqüències d'una crisi que va començar sent financera i ha acabat sent econòmica i social per les polítiques mal anomenades "d'austeritat" aplicades pels nostres governs. Confonen austeritat amb asfíxia.

S’omplen la boca dient que la seva prioritat són els infants i que lluiten contra la pobresa, però més enllà de les paraules els fets són uns altres. Retallades en les beques menjador, retallades en les ajudes escoles bressol, eliminació de les ajudes per fills/es a càrrec, retallades en la renda mínima d’inserció quan milers de famílies sobreviuen únicament amb els 426 euros de la PIRMi, desmantellament del sistema públic de salut, augment taxes aigua potable, imposició noves taxes medicaments .....

Ara més que mai calen polítiques de suport a les famílies i de protecció de la infància més enllà dels titulars, polítiques reals. Ara més que mai l'administració té l'obligació d'invertir els recursos necessaris per evitar aquesta situació. Lamentablement però, la resposta de CIUPP a les escandaloses dades dels informes és ben diferent: per una banda, retallar, retallar i retallar, i per l'altra, sistemàtica centrifugació de les responsabilitats cap a altres administracions com els ajuntaments o cap a les entitats que treballen en infància i/o persones en risc exclusió social, que, dit de passada, estan realitzant una feina extraordinària quasi bé sense recursos econòmics. Aaaaaaaa ..... i organitzar una marató, és clar! Passem d’un estat de dret a un estat d’assistència. Però d’això ja en parlarem un altre dia


Núria Ventura
Primera secretària del PSC de l'Ebre, diputada i portaveu del PSC a l'Ajuntament d'Ulldecona

Núria Chertó: “Mantinc el meu compromís per ajudar a construir un projecte que il·lusioni Tortosa”


Chertó anuncia que deixa l'acta de regidora per responsabilitat, en no poder compaginar el càrrec amb la seva professió, però continuarà vinculada al partit donant suport al grup municipal. 
El seu lloc l'ocuparà Enric Roig

La regidora socialista Núria Chertó, que és tècnic en Turisme, ha anunciat aquest matí que deixa l'acta de regidora per motius professionals que li impedeixen compaginar la feina amb el seu càrrec institucional. “No és una decisió fàcil, però ha estat presa des de la responsabilitat que comporta desenvolupar un càrrec públic com aquest i més en una ciutat com Tortosa. En una situació tan complicada com l'actual, calen persones que puguin dedicar tot el temps que tenen a la nostra ciutat”.

Tot i que la feina li impedeix mantenir la seva dedicació com a càrrec electe, Chertó ha deixat clar que continuarà treballant per Tortosa per tal de construir una alternativa de progrés al govern actual que il·lusioni a la ciutadania. “Estaré al costat del grup municipal. Avui més que mai necessitem persones apassionades per la ciutat i jo em considero una d'aquestes persones.”

Chertó ha agraït públicament a Joan Sabaté la confiança dipositada en ella i l'oportunitat d'haver pogut entrar en política. També ha destacat el suport del grup municipal, així com ha valorat l'esforç que durant aquest any s'ha fet des de l'oposició.

De la seva banda, el primer secretari del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, també ha ressaltat la tasca realitzada per Chertó, la seva honestedat i compromís, i ha celebrat que es mantingui vinculada al partit per construir un projecte renovat i fort. “Tenim projecte per ser l'alternativa al govern actual que només un any després del nou mandat denota ja esgotament, amb una preocupant situació econòmica de les arques municipals i una paràlisi absoluta de la ciutat”.

Amb la renúncia de Chertó, Enric Roig, arquitecte, exdirector de la Festa del Renaixement i exdirector de l'IDECE, serà el nou regidor del grup municipal, que es completa amb el portaveu, Antoni Sabaté, i la regidora Dolors Bel.


dimecres, 23 de maig del 2012

Sabaté demana en una moció que es modifiqui el cabal ecològic de l'Ebre previst en el Pla Hidrològic

El senador també reclama que la proposta de cabal s'ajusti a la Directiva Marc de la UE i a la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre  

El senador i portaveu adjunt de l’Entesa, Joan Sabaté, ha presentat una moció que es debatrà al pròxim ple del Senat, a conseqüència de la interpel·lació que va mantenir ahir amb el Ministre de Medi ambient, Miguel Àries Cañete, sobre la fixació del cabal ecològic de l'Ebre.

El senador va defensar que és preocupant la rebaixa del cabal que proposa el Pla Hidrològic de la Demarcació de l'Ebre per les seves conseqüències ecològiques en el delta de l'Ebre i va explicar l'alarma que aquesta proposta ha produït en el territori.

Per això, Joan Sabaté presenta aquesta moció que demana:

- Modificar la proposta de cabal ecològic per al tram inferior de l'Ebre, prevista en el projecte del Pla Hidrològic de la Demarcació, des d'estació foronòmica n. 27 a Tortosa fins a la desembocadura.

- La nova proposta de cabals respondrà als criteris de la Directiva Marc de la UE, tenint en compte l'opinió de les nou CCAA que participen de la conca i prenent com a referència bàsica la proposta de la Comissió per a la sostenibilitat de les terres de l'Ebre i en compliment del que s'estableix en la vigent Llei del Pla Hidrològic Nacional.

dimarts, 22 de maig del 2012

Joan Sabaté denuncia els cabals ecològics per a l'Ebre que proposa el govern i detalla les seves alarmants conseqüències

El senador reprotxa a Arias Cañete que prometen aigua i regadius, però com no hi ha aigua suficient, amenacen l'Ebre i a les comunitats humanes que viuen al Delta 

El senador i portaveu adjunt de l'Entesa, Joan Sabaté, ha interpel·lat aquesta tarda al ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, sobre el projecte de Pla Hidrològic de la Demarcació de l'Ebre que proposa uns cabals ecològics mínims molt per sota dels aconsellats.

Sabaté ha dit que "no estem d'acord amb la proposta per al tram final de l'Ebre perquè anem a uns mínims que plantegen una situació alarmant". Segons Sabaté "tenim cabals decreixents en les dues darreres dècades i les mesures del segle XX no serveixen per al càlcul". 

El senador ha expressat que "entenem que es fixi un cabal mínim, però ens temem que siguin per demandes de fora de la conca i de la demarcació i que es propiciïn nous transvasaments" i ha recordat que es va crear la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre "entre el govern d'Espanya i la Generalitat, però s'ha ignorat el criteri i la proposta d'aquesta comissió".

Finalment, Joan Sabaté ha repassat els impactes negatius "en un mitjà altament sensible, una de les zones humides més importants d'Espanya". Sabaté ha detallat que una baixada en l'aportació d'aigua i sediments del riu per un decreixement del cabal portarà a la regressió del Delta, l'erosió costera, la salinització de les aigües del riu -per la falca salina del mar- i l'augment de la contaminació difusa.



El PSC dóna suport a la vaga contra les retallades en ensenyament

El PSC de l'Ebre dóna suport a la vaga que realitza avui la comunitat educativa contra les retallades en ensenyament dels governs de CiU i del PP. És la protesta contra les mesures adoptades que representen un retrocés en l'educació pública a Catalunya, la pèrdua de la qualitat d'ensenyament i de l'atenció personalitzada als alumnes a causa de l'augment de la ràtio a les aules.
La primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha apel·lat a l'educació com a únic camí per al progrés individual i col.lectiu. "Si la dreta aconsegueix desmantellar el sistema públic d'educació, s'ha acabat la igualtat d'oportunitats i ens condemnen a ser un país de súbdits i no de ciutadans. Avui, vaga contra les retallades en educació."
A les Terres de l'Ebre, els sindicats han convocat dues concentracions a Tortosa, la primera aquest matí a les 12.00 hores davant la seu de la delegació d'Ensenyament, i a la tarda, a les 18 hores, a la plaça del Mercat. 

dissabte, 19 de maig del 2012

El PSC inicia els diàlegs per l'elaboració d'un pacte social

El PSC de l'Ebre ha realitzat avui, en el marc de la iniciativa que els socialistes realitzen a tot catalunya, la jornada “Diàlegs pel Pacte Social”, que han de ser l'embrió de l'elaboració d'un pacte social per sortir de la crisi fruit del diàleg amb sectors, entitats i persones relacionades amb els diferents àmbits que han de formar part de la proposta. “Volem escoltar els agents socials, que ningú quedi fora i establir lligams amb les associacions i entitats, volem recollir totes les inquietuts per elaborar un document seriós, realista i progressista”, ha detallat la primera secretària, Núria Ventura.
A les Terres de l'Ebre, la jornada ha girat al voltant de les entitats i associacions que es dediquen a atendre a persones amb risc d'exclusió social. Hi han participat Creu Roja, Càritas, SILOE, sindicats i diferents ONG's. Els diàlegs han estat organitzats i conduïts pel secretari d'Acció Política del PSC de l'Ebre, Francesc Miró, i la secretària executiva de Polítiques Socials, Imma Casado. Entre les principals reclamacions que hi ha hagut ha estat la col·laboració entre les entitats del tercer sector i les administracions públiques per garantir l'estat del benestar i la cohesió social.

Les conclusions d'aquests diàlegs són fonamentals per al PSC per elaborar el pacte social. Els seus principals objectius han de ser limitar les retallades del Govern de la Generalitat i del Govern central; determinar i definir quines reformes cal fer en els diferents àmbits per afrontar la situació actual, i identificar un conjunt de mesures concretes d'estímul a l'economia “que els governs actuals han estat incapaços de definir fins ara”. “Quan parlem de pacte social ho fem des d'un sentit ampli referint-nos a totes les polítiques econòmiques i socials que puguin configurar una alternativa a la sortida de la crisi diferent a la que proposa la dreta catalana i espanyola”, ha emfatitzat Núria Ventura.

divendres, 18 de maig del 2012

El PSC celebra que la rectificació del conseller Puig hagi permès l'acord amb els bombers voluntaris



Joaquim Llena lamenta que hagi estat forçat a causa de l’incendi de Rasquera
Joaquim Llena lamenta que hagi estat forçat a causa de l’incendi de Rasquera Joaquim Llena lamenta que hagi estat forçat a causa de l’incendi de Rasquera
El portaveu socialista a la Comissió d’Interior al Parlament de Catalunya, Joaquim Llena, ha celebrat avui l’acord al què han arribat el departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel conseller Felip Puig, i el cos de més de 2.500 bombers voluntaris de Catalunya que fan tasques de prevenció i extinció d’incendis. Llena ha destacat “la bona voluntat dels voluntaris” enfront “l’obstinació i tossuderia del conseller i l’equip de direcció d’Interior”. 

Així mateix, el portaveu socialista ha lamentat que aquest acord “hagi estat possible fruit de la situació límit que s’ha viscut aquests dies a l’incendi de Rasquera, un foc en el què per primera vegada no hi van participar els voluntaris a causa de la falta d’entesa amb el departament d’Interior”.

Igualment, Llena ha mantingut la petició de compareixença del conseller Felip Puig al Parlament perquè considera “molt greu” que, davant un incendi d’aquesta magnitud, la meitat dels efectius que representen els bombers voluntaris no hi fossin presents i quina és la situació amb aquest cos en aquests moments.
 

El PSC de l'Ebre se suma a la jornada "Diàlegs pel Pacte Social"

El PSC de l'Ebre organitza demà dissabte, dia 19 de maig, la jornada "Diàlegs pel Pacte Social, en el marc d'una iniciativa que realitza el PSC a tot Catalunya. A les Terres de l'Ebre es dedicarà a totes aquelles persones i entitats que es dediquen a treballar amb persones amb risc d'exclusió social. La jornada serà de 10 a 12 del matí al local del PSC a Tortosa. La presentació anirà a càrrec del secretari d'Acció Política del PSC de l'Ebre i  alcalde de Godall, Francesc Miró, i estarà moderat per la portaveu del PSC a Roquetes i membre de l'executiva del PSC de l'Ebre, Imma Casado. Hi participen Creu Roja, Càritas Interparroquial i la Casa d'Acollida de Tortosa.

La jornada és un dels passos previs a l'elaboració d'un Pacte Social, que ha de recollir totes les polítiques econòmiques i socials que puguin configurar una alternativa a la sortida de la crisi diferent a la que proposa la dreta catalana i espanyola. Des del PSC és vol que el pacte sigui fruit del diàleg amb sectors, entitats i persones relacionades amb els diferents àmbits que han de formar part de la proposta.

Sabaté interpel·larà dimarts a Arias Cañete sobre els criteris per a fixar cabals ecològics del Pla Hidrològic de l'Ebre


 El portaveu adjunt de l'Entesa denuncia que el cabal fixat per a l'Ebre demostra la voluntat del PP de fer un transvasament   

El senador Joan Sabaté, portaveu adjunt de l’Entesa, ha presentat una interpel·lació per a debatre dimarts amb el Ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Arias Cañete, sobre les previsions pel que fa als cabals ecològics que han de fixar-se en el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre i en quins criteris se sustenten.

La raó d'aquesta interpel·lació és l'oposició de l’Entesa a la proposta de cabal ecològic fixada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i que segons el senador “ha despertat inquietud en molts sectors”. Sabaté exigirà que aquest cabal es fixi tenint en compte la proposta de la Comissió per a la Sostenibilitat dels Terres de l’Ebre.

Sabaté creu que la proposta que ha fet el CHE demostra la voluntat del PP per a portar a terme la seva intenció: el transvasament de l'Ebre.

Feliç tornada als 70 !


Aquesta setmana el president Mas ha anunciat una nova retallada sense concretar ni continguts ni quantitats excepte la xifra global de 1.500 milions d'euros, fet que augmenta la desconfiança i la por entre la ciutadania. És una enorme irresponsabilitat actuar amb aquesta manca de transparència i valentia davant la crisi. Tenim un govern que després d'any i mig al front del país s'ha resignat. Un govern que CiU ens presentava com el govern dels millors i que a hores d'ara s'ha demostrat que no és capaç ni de plantejar una sola mesura contra la crisi. Un govern que es continua tapant les vergonyes amb la bandera i que no sap on va. Un govern que està més al costat dels mercats i del PP que dels catalans i les catalanes.

Entres les mesures anunciades, el president ha desvetllat que a partir d'ara els graus superiors d'FP seran de pagament a Catalunya, sense precisar tampoc l'import de la matrícula i demanant la contribució dels estudiants. Aquesta mesura se suma a l'augment de taxes universitàries, a la supressió de beques de transport i menjador a secundària o a les constants retallades de plantilles de professionals en totes les etapes educatives. Mesures, totes elles, que traspassen, altra vegada, línies roges, perjudicant greument la igualtat d'oportunitats dels joves en l'accés a la formació i a un futur millor.

Ataquen de nou allò que s'hauria de preservar i retallen indiscriminadament on més s'hauria d'invertir, en educació, l'únic camí per garantir el progrés personal i col·lectiu. Una política de retallades que és un atac frontal al sistema públic educatiu seguint els postulats ideològics de la dreta més rància i conservadora. I al mateix temps que això succeeix, el mateix govern fa regals fiscals als rics i s'espera dels ciutadans que siguem comprensius. Ens aboquen a una crisi social de conseqüències imprevisibles.

Hi ha alternatives per sortir de la crisi, però no les trobarem per aquest camí per on ens porten CiU i PP ni tampoc castigant a qui res ha tingut a veure amb aquesta situació. Ens en sortirem si el govern no confon austeritat amb asfíxia. Ens en sortirem amb un enfocament diferent; incidint en els salaris-productivitat, fent més inversió pública, apostant per les polítiques actives d'ocupació, augmentant el salari mínim interprofessional, facilitant l'accés al crèdit per a petites i mitjanes empreses, per a autònoms, invertint més en educació, blindant el sistema públic de salut i treballant la cohesió social.

Però no sembla que aquesta sigui la intenció dels govern de CiU ni del govern del PP, que molt escenificar ruptura però a l’hora de la veritat, voten junts aquí i a Madrid per fer pagar als més febles el cost de la crisi, mentre els defraudadors i els grans especuladors tenen premi. Voten junts PP i CiU per coincidències evidents, aprofitant la crisi com a excusa per a imposar els seus plantejaments ideològics. No és cap acusació, és la constatació d’un fet, la complicitat de la dreta catalana i espanyola per desmantellar l'estat del benestar, privatitzar serveis públics i retallar els drets aconseguits els darrers 30 anys. Feliç tornada als 70!

Núria Ventura Brusca
Diputada al Parlament i primera secretària PSC Terres de l'Ebre

dimecres, 16 de maig del 2012

El grup Socialista expressa tot el seu suport als veïns afectats per l’incendi de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre així com als bombers, ADF, policia i tota la gent que hi treballa

                                                  Foto: Bombers Generalitat

El portaveu del grup parlamentari Socialista a la Comissió d’Interior al Parlament de Catalunya, Joaquim Llena, ha mostrat avui la seva preocupació per la magnitud de l’incendi que crema a Rasquera, El Perelló, Tivenys i Benifallet, i que ha calcinat més de 2.400 hectàrees de terreny. Llena, en nom del grup Socialista, ha donat “tot el suport a tota la gent afectada, veïns de la zona, i a tot el personal que treballa per extingir les flames, Bombers de la Generalitat, agents ADF, Policia i ciutadans”.

Així mateix, Joaquim Llena ha fet una crida al conseller d’Interior del Govern català, Felip Puig, a “reconsiderar la seva actitud amb els Bombers voluntaris de Catalunya, que per primera vegada estan pràcticament absents en els treballs d’extinció d’un incendi d’aquestes característiques”. “Lamentem profundament la política de gestió de personal del conseller Puig, que comporta aquesta insòlita situació amb els bombers que col•laboren de forma voluntària per acabar amb aquests focs”

"Ara el que toca és extingir el foc, però un cop s'hagi resolt la situació demanarem al conseller Puig que comparegui al Parlament per explicar la situació amb els bombers voluntaris ja que no és el primer cop que té problemes amb els cossos de seguretat per qüestió de la seva gestió de personal" ha conclòs Llena.

El Ple d'Ulldecona aprova quatre mocions presentades pel PSC: participacions preferents, polítiques actives d'ocupació, renda mínima d'inserció i cabal ambiental de l'Ebre


El ple extraordinari de l’Ajuntament d’Ulldecona ha aprovat aquesta setmana les quatre mocions presentades pel grup municipal socialista. Per unanimitat es va aprovar una moció que fa referència a les participacions preferents, que afecten a més d’una cinquantena de persones a Ulldecona. Es tracta d’un producte de captació de fons procedents de persones estalviadores, majoritàriament jubilats/es, amb molt baixa liquidesa, i que en la seva remuneració, en rendiment i en retorn de capital inicial, queden subjectes a l’arbitrarietat de l’entitat financera emissora. El regidor socialista Victor Vidal ha assegurat que “la venda s’ha dut a terme sota frau, en no informar de forma detallada i acurada tant dels avantatges com dels inconvenients d’aquests tipus d’inversions”. La moció insta el govern a demanar als organismes reguladors que les entitats financeres garanteixen liquiditat en terminis raonables i dona suport a les actuacions d’associacions d’usuaris de les entitats financeres en la informació i defensa de les persones afectades i en la denúncia de les irregularitats comeses en la fase de comercialització i contractació d’aquests productes financers.

La segona moció aprovada per unanimitat va servir per expressat el rebuig de l'Ajuntament al cabal mediambiental fixat per la Confederación Hidrogràfica de l’Ebre i exigeix la retirada de la proposta de cabals i l’entrada en vigor de les conclusions de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. La moció del PSC, defensada per Eduard Marín, posa de manifest que els 80m3 per segon durant 10 mesos i els 150 m3/segon durant 2 mesos que marca el nou Pla Hidrològic de Conca són insuficients i molt inferiors a les xifres que marquen els informes tècnics i científics per garantir la supervivència del Delta.

Amb 6 vots a favor (PSC i MU-ERC) i 7 abstencions del govern municipal, s’ha aprovat també una moció que denuncia la retallada de 1.500 milions d’euros en la partida de polítiques actives d’ocupació als pressupostos generals de l’estat i demana a la Generalitat que defensi davant Madrid les seves competències en matèria d’ocupació, formació i autoritat laboral. La moció insta també el govern català a prioritzar en la seva agenda les polítiques actives d’ocupació davant altres despeses públiques. Segons la portaveu socialista, Núria Ventura, “aquesta nova retallada afectarà directament als nostres veïns i veïnes perquè el número de plans d’ocupació oferts pels ajuntaments són clarament insuficients davant l’augment de la demanda de persones aturades, ara és quan toca augmentar aquestes partides i no retallar-les com fan CiU i PP”.

Finalment la darrera moció del grup municipal socialista, aprovada per 6 vots a favor (PSC i MU-ERC), 4 en contra (CiU) i tres abstencions (PP i UGI) insta el govern de la Generalitat a redefinir la renda mínima d’inserció amb la intenció, segons la regidora Neus Borràs “d’adequar el programa a les necessitats derivades del context socioeconòmic actual, amb necessitats creixents per part de la ciutadania i amb un augment considerable, també a nivell local, de les persones sense recursos”. Alhora la moció demana que es compensi els ajuntaments per les despeses extraordinàries ocasionades per la necessitat de donar resposta a les situacions d’emergència social i denuncia el col.lapse en la tramitació dels ajuts.

El grup municipal socialista ha donat suport també a altres tres mocions referents a sol•licitar la gratuïtat de l’autopista AP-7 al seu pas per Terres de l’Ebre i Maestrat, després d’acceptar-se una esmena socialista; una altra de recolzament al corredor del mediterrani en que s’ha inclòs la petició del grup municipal socialista per demanar l’agilització dels tràmits per a la construcció de l’autovia de l’interior entre la Jana i l’Hospitalet; i una moció per la millora del finançament local català. Cal remarcar la divisió del govern municipal en la majoria de votacions de les mocions amb la intenció, segons la portaveu socialista, Núria Ventura, “d’escenificar un fals distanciament entre CiU i PP, com a nivell nacional, però que a l’hora de la veritat no es queda més que en això, en escenificació, perquè comparteixen les retallades i mesures que asfixien a milers de famílies i que s’estan aplicant indiscriminadament arreu dels nostres pobles”. Prova d’això és la votació en el mateix ple de l’inici d’un procediment de desnonament d’una família que regenta un bar del teatre municipal. Segons Ventura “tenim un govern que s’imposa davant els febles i calla davant els rics i els poderosos”.

dimarts, 15 de maig del 2012

La pujada del preu de l'aigua ofega encara més les famílies d'Ulldecona i barris

El govern municipal d’Ulldecona continua prenent mesures que ofeguen econòmicament les famílies del nostre poble. Si en els darrers mesos hem vist com s’apujava l’IBI i com s’imposaven taxes injustificades pels tràmits administratius, en el darrer ple, el govern municipal va acordar una nova pujada del rebut l’aigua. El grup municipal socialista va votar-hi en contra mostrant la seva disconformitat amb la mesura. La portaveu socialista, Núria Ventura, ha assegurat avui que no entén com “s’elimina l’impost de successions a Catalunya o se suprimeix la taxa per l’extracció de pedra a Ulldecona, beneficiant a uns quants, i es castiga a la gran majoria dels veïns i veïnes amb noves pujades d’impostos sobre serveis bàsics”. L’augment, que és conseqüència de l’aprovació per part de CIU i PP al Parlament de la llei de mesures fiscals, financeres i administratives que preveu un augment lineal del 8’5% del cànon de l’aigua, se suma al que l’Ajuntament d’Ulldecona ja va fer a principis d’any.

“Bel ja no té un projecte, té un problema estrella amb les piscines”




El PSC diu que s'ha de replantejar el projecte i acusa el govern de CiU d'haver fet el cim de la pitjor gestió econòmica de la història de Tortosa

El portaveu del grup municipal Socialista a l'Ajuntament de Tortosa, Antoni Sabaté, ha resumit avui amb contundència els darrers cinc anys de govern de CiU a la ciutat quant a la gestió dels comptes municipals. “Hem fet el cim de la pitjor gestió econòmica de la història de Tortosa i l'hem fet amb un ajuntament governat per CiU al front del qual està l'alcalde Ferran Bel, que passarà a la història per haver estat el responsable de la pitjor situació que viuen les finances de l'Ajuntament”.

Sabaté ha fet aquestes declaracions després que ahir el Ple, amb l'únic suport de CiU i l'abstenció responsable de l'oposició perquè els proveïdors puguin cobrar, va aprovar un crèdit, en el marc del pla d'ajust, de 12.675.981 euros, 2.116 milions de les antigues pessetes, per fer front a un volum de 3.126 factures. I ha argumentat la seva crítica en base a que avui l'ajuntament deu 60 milions d'euros, que obligaria a cada tortosí i tortosina a pagar 1.700 euros per eixugar-lo. “Vivim una situació econòmica extremadament greu. Dels 947 municipis de Catalunya, Tortosa, en el rànquing dels ajuntaments més endeutats, ocupa el lloc 26. Poden excusar-se en la situació econòmica general, però el que és cert és que l'ajuntament de Tortosa davant d'aquesta situació no ha tingut cura de la despesa, ha malbaratat recursos i ha incrementat el deute, fins al punt d'hipotecar les finances municipals fins a deu anys vista.”

Aquesta mala gestió arriba parella al fracàs estrepitós del projecte faraònic del complex d'aigües. “Bel tenia un projecte estrella, i avui té un problema estrella”, ha sentenciat Sabaté, que considera molt lamentable que l'afany clarament electoralista de CiU hagi provocat que avui l'estadi presenti una imatge molt deplorable. “Fa un any de les eleccions municipals i aquest projecte està completament paralitzat, amb l'afectació a la imatge d'un espai neuràlgic com és el centre de Ferreries i a les portes de l'estiu en què la ciutadania continuarà un any més sense poder tenir un servei públic de piscina d'estiu.”

Per tot això, des del PSC se li demana a Bel que resolgui l'adjudicació del contracte, com el mateix interventor li ha reclamat. Així ho diu el seu informe: Atès el temps transcorregut des de l'adjudicació objecte de contracte i l'estat en què es troba, l'ajuntament hauria de tramitar la resolució d'aquest, d'acord amb l'article de la llei de contractes del sector públic. Els socialistes, a més, consideren imprescindible que es replantegi el projecte per fer-lo més realista i més adequat a les necessitats de la ciutat, i que s'iniciï un nou procés de licitació perquè qui es quedi l'obra també en faci la seva gestió i explotació per tal que no costi ni un euro a les butxaques dels tortosins i tortosines.” Sabaté també ha reclamat la màxima transparència.

Finalment, el portaveu socialista ha criticat que davant la situació d'atur que pateix la ciutat, Bel continuï enrocat en no plantejar un pla estratègic de ciutat i ha denunciat la incoherència de CiU per abstenir-se al Congrés quan el ple de Tortosa va donar suport unànime a la moció dels socialistes per un nou pla d'industrialització.

El PSC titlla d'inadmissible l'abstenció de CiU al nou pla d'industrialització


Critiquen el doble llenguatge de convergents i populars que de nou a les Terres de l'Ebre defensen una cosa i després a Madrid i Barcelona en fan una altra
El PSC de l'Ebre ha mostrat avui la seva indignació per l'abstenció del grup de CiU a l'esmena que els socialistes han presentat als pressupostos per una segona fase del Pla d'Industrialització per a les Terres de l'Ebre. “Ens hem trobat amb la sorpresa lamentable que CiU no ha donat suport a la nostra esmena, en la comissió de pressupostos del Congrés, perquè les Terres de l'Ebre tingui els recursos per a desenvolupar infraestructures i equipaments necessaris per fomentar la industrialització”, ha denunciat el portaveu adjunt de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Sabaté, que ha estat contundent en assenyalar que quan CiU ha d'utilitzar la seva força al Congrés i al Senat “sistemàticament s'alinea amb el PP”.
En aquest sentit, la primera secretària del PSC, Núria Ventura, ha posat en evidència el doble llenguatge que tant CiU com el PP fan servir al territori. “Ens diuen que aposten per mesures de reactivació econòmica, per inversions, per la defensa dels nostres pobles i comarques i quan arriben a Madrid voten en contra de les nostres propostes o s'abstenen en mesures importants de reactivació econòmica, en un moment de situació econòmica i de xifres d'atur força preocupants”. I hi ha afegit que el que fan és retallar en polítiques actives d'ocupació deixant els “nostres ajuntaments sense plans d'ocupació i escoles tallers adaptats a la creixent demanda social d'arreu del territori.” Ventura ha apel·lat a un pla de xoc per fer front a la difícil situació que viu el territori.
Esmenes del grup parlamentari Socialista
Sabaté ha titllat també de vergonyós el silenci del govern de la Generalitat davant el fet que el govern del PP no compleixi el mandat de l'Estatut i només s'inverteixi un 11% a Catalunya quan l'addicional tercera marca clarament que les inversions han d'arribar al 18,7%. En aquest sentit, els grup parlamentari Socialista mantindrà les esmenes presentades en comissió en el debat que el ple de Congrés celebrarà la setmana vinent i en què reclama en el marc de l'addicional tercera el projecte constructiu de l'A-7 entre la Jana i el Perelló, la millora de la línia ferroviària entre Móra d'Ebre i Reus i un conjunt d'actuacions en el corredor del Mediterrani.
A més, a banda dels 10 milions per a un nou pla d'industrialització, el PSC ha entrat també esmenes per 1 milió d'euros per a la Mancomunitat de la Taula del Sénia; 100.000 euros per a la connexió de l'estació de bombeig d'Illa de Mar del Delta de l'Ebre amb el filtre verd, i 350.000 euros per al projecte de regeneració de les aigües de les badies dels Alfacs i del Fangar al Delta de l'Ebre. “Són esmenes realistes i d'acord amb la situació econòmica actual que responen a les necessitats del nostre territori per incentivar l'economia, el creixement industrial i l'economia verda”, ha emfatitzat Sabaté.


dijous, 10 de maig del 2012

El PSC exigeix al Parlament el manteniment dels partits judicials de Gandesa, Amposta i Falset


El Grup Parlamentari Socialista entra tres propostes de resolució al Parlament contra la intenció del consell del Poder Judicial d’agrupar els partits judicials de Gandesa i Amposta amb Tortosa i del de Falset amb Reus
El Grup Parlamentari Socialista ha entrat tres propostes de resolució al Parlament de Catalunya instant a l'aturada de la proposta d'agrupació dels partits judicials d'Amposta i Gandesa amb el de Tortosa, i del de Falset amb el de Reus, que preveu el Consell General del Poder Judicial. “Lluny d'aconseguir un estalvi, el que representarà aquesta proposta és un encariment de la justícia” segons la diputada i primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, que ha advertit que també representa una pèrdua de llocs de treball qualificats i allunya encara més a la ciutadania del Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre de l'administració de justícia.
Els jutjats d'Amposta donen servei a una població superior als 77.000 habitants, sumant la capital i la resta de municipis de la comarca del Montsià, mentre que el de Gandesa ho fa a un total de 24.500 habitants de la mateixa ciutat i de les comarques de la Terra Alta i una part de la Ribera d'Ebre, l’altra part està adscrita, junt amb el Priorat, al partit judicial de Falset, que dóna servei a 31 municipis. “Considerem imprescindible que es garanteixi un fàcil accés a la justícia, l'administració ha de ser més àgil, eficaç i eficient i aquests objectius no s'assoleixen amb l'agrupació de partits judicials proposada pel Consell, que va contra l’equitat territorial d’accés a la justícia”.
Ventura ha reclamat a la Generalitat que defensi els ciutadans de les Terres de l’Ebre davant aquesta proposta de recentralització dels serveis judicials, que se suma a la imposició de noves taxes judicials (àmbit civil entre 60 i 120 euros i àmbit contenciòs administratiu entre 90 i 120 euros) desprès de l’aprovació per part de CiU i PP de la llei d’acompanyament dels Pressupostos del govern català, i que no fa altra cosa que dificultar i encarir l’accés a la justícia.

divendres, 4 de maig del 2012

Catalunya, laboratori d’idees.


La política que duu a terme el govern d’Artur Mas és una font d’inspiració per al Govern de dretes de Madrid. O, potser millor, és el laboratori perfecte per posar en pràctica les retallades en tots i cadascun dels àmbits que ens afecten a les persones, ja siguin prestacions socials, sanitàries, educatives, universitats, copagament sanitari etc, i, fins i tot, en la reforma laboral.

Vet aquí, qui ens ho havia de dir, la dreta nacionalista catalana de CiU és la font d’inspiració de les receptes econòmiques per portar a la pràctica les retallades, a gran escala, a tots els nivells, cosa que augmenta les diferències entre les classes socials en favor dels més afavorits i, trenca la cohesió social.

L’IRPF és l’eina impositiva més igualitària, més justa: qui més guanya més paga, i no com se’ns planteja des de la dreta, pagar en funció del número de vegades que utilitzem un servei públic. Perquè servei públic no significa malbaratar els diners de tots, com se’ns vol fer creure. Servei públic vol dir que tots tenim dret a rebre un mateix tracte, a la igualtat d’oportunitats, tenim dret a tota una sèrie de prestacions que ens igualen a tots. Per això paguem els impostos.

Tots reclamem més diners si, però hauríem d’anar tots a una i demanar allò que és nostre: un bon finançament, rebre pel que paguem i, sincerament, ningú amaga que, amb aquest, l’escenari hauria de ser molt diferent, però excusar-se sempre en Madrid per justificar les retallades mostra certa incompetència per afrontar la situació de crisi que estem patint. El nostre havia de ser el “Govern dels millors”. Per què, de sobte, aquest mal finançament s’ha convertit en l’eix pivotant de les retallades ? S’amaga d’aquesta manera la incapacitat per saber gestionar bé, que entre d’altres hauria de ser no emprar mesures que vagin en detriment de les persones.

Què faríem els Ajuntaments que des de sempre hem patit el mal endèmic d’un mal finançament? Deixaríem d’atendre les persones, de donar serveis, de fer poble.

Una de les últimes, de fet tot esdevé tan ràpid que ja n’han sortit d’altres molt més fortes, que potser ha passat desapercebuda és el cèntim sanitari en els carburants. Sí sí, a Catalunya, 2,4cts./lt més, arribant ja al màxim permès. Vist l’èxit, el govern de Madrid no tardarà en donar més marge per apujar els impostos dels carburants. I així anem fent de laboratori, ara les llars d’infants i anant sumant a veure si estrenyem més encara. Quan s’acabarà?

Els passos que hem donat enrere tardarem en recuperar-los, si mai els recuperem. Sobretot cal dir clar que ja n'hi ha prou d'enganys dient-nos que aquestes mesures són temporals. Ja li poden dir el nom que vulguin, que els que ara no arribin, mai més podran arribar-hi, o sinó que els ho pregunten als nostres joves.


Francesc J Miró Melich
Secretari d’Acció Política PSC-TTEE.



dijous, 3 de maig del 2012

Ofensiva institucional del PSC contra la proposta de cabal que és la “primera entrega d'un transvasament encobert”




Traslladaran el rebuig al Senat i als ajuntaments, després que ja ho hagin fet al Parlament de Catalunya i a la Comissió Europea

El PSC continua l'ofensiva institucional contra la proposta, totalment insuficient, de cabal ecològic feta pública per la CHE. “Aquest és un tema de màxima prioritat per al PSC, ens hi oposem totalment i ho combatrem amb la màxima força possible, apassionadament, però amb raons, des de criteris de racionalitat i de respecte medioambiental”, ha emfatitzat el coordinador del PSC al congrés i al Senat, Francesc Vallès. El dirigent socialista ha titllat la proposta de primera entrega “d'un transvasament encobert que el PP anirà lliurant per fascicles”.
Temps de conèixer-se l'anunci de la CHE, la diputada Núria Ventura entrava una proposta de resolució al Parlament de Catalunya i l'eurodiputada Maria Badaia tralladava la queixa a les institucions europees. Ara, els socialistes han traslladat el rebuig als ajuntaments, a través d'una moció exigint la seva retirada, que ahir a la nit ja es va aprovar a Sant Jaume d'Enveja, i el pròxim 22 de maig, el portaveu adjunt de l'Entesa, Joan Sabaté, farà una interpel·lació al ministre Arias Cañete al Senat perquè es reconsideri la proposta amb criteris de racionalitat i es fixi un cabal mínim suficient d'acord amb la directiva europea en matèria d'aigua.

Els socialistes també han demanat la convocatòria urgent de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre per fixar una posició comuna. En aquest sentit, el secretari de Comunicació del PSC de l'Ebre, Joan Alginet, ha reiterat el suport al govern de la Generalitat per defensar l'Ebre i també a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i a tots els moviments socials “a favor de la reivindicació territorial en defensa del cabal que l'Ebre es mereix.”

Alginet ha mostrat la seva preocupació per les darreres declaracions del ministre Arias Cañete defensat un nou Pacte de l'Aigua. “Ja tenim experiència del que vol dir per al ministre la paraula consens”, ha lamentat, tot recordant que els socialistes “hem estat i som garantia perquè no hi hagi transvasametns i no permetrem cap agressió en contra del nostre territori”.

Exigència al PP que compleixi amb les inversions compromeses a l'Ebre

Vallès ha recordat que l'obssessió transvasista del PP no és nova i que la majoria absoluta del PP, “que molts cops es converteix en absolutista”, fa témer el pitjor. Per això, no només es treballarà en tots els fronts perquè es retiri la proposta de cabal, sinó per garantir que es compleixin les inversions públiques que estan previstes a les Terres de l'Ebre. “Perquè ja hem sentit darerrament la cantarella d'alguns dirigents del PP al territori, concretament del diputat Joan Bertomeu, que ha deixat entreveure que algunes inversions no es faran apel·lant al context de crisi actual, però que en realitat està vinculat al que ja va fer el PP a les Terres de l'Ebre fa vuit anys, en què l'única inversió que tenia prevista era el transvasament”. El dirigent socialista ha estat molt contundent: “Es van dedicar a vendre's l'aigua de l'Ebre i inversions, zero. Aleshores ho van fer amb una voluntat decidida i ara amb l'excusa de la crisi, i això no ho permetrem”.

El PSC mostra la seva preocupació per la falta d'inversió a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa


Els socialistes es reuneixen amb la direcció de l'hospital i agraeixen l'esforç dels professionals davant la constant improvisació dels governs català i espanyol

Davant les reiterades retallades en el sistema de salut que afecten especialment el nostre territori, l'executiva del PSC de l'Ebre acompanyats pel portaveu de Salut del Grup Parlamentari Socialista, Josep Maria Sabaté, s'han reunit aquest matí amb la direcció de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. A banda de la preocupació per les llistes esperes i per la pèrdua de serveis que pateix el territori, la primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha denunciat també la falta d'inversió a l'hospital Verge de la Cinta tal com es desprèn de les respostes que el conseller de Salut va remetre al grup Socialista després de la bateria de preguntes que li van fer arribar.

Les darreres actuacions del govern certifiquen, per tant, que amb el model de CiU “hi ha una clara manca d'equitat amb les Terres de l'Ebre respecte a la resta de Catalunya”, com ha denunciat Sabaté. Aquest fet significa una involució amb la descentralització aconseguida els darrers anys.

També ha lamentat que cada dia hi ha una nova notícia negativa per part del govern com l'anunci avui que molta gent haurà de pagar la totalitat dels medicaments. Per això, davant aquesta “disbauxa i improvisació” de les polítiques dels governs de PP i CiU, Sabaté ha agraït públicament l'esforç que estan realitzant els professionals per mantenir els serveis.

dimarts, 1 de maig del 2012

Crida a la unitat per aturar les retallades i la reforma laboral de la dreta



Sindicats i partits d'esquerres reproven al govern de CiU la manca de respecte a la classe treballadora per contraprogramar la manifestació de l'1 de maig a Tortosa 

El PSC de l'Ebre s'ha sumat avui als actes organitzats amb motiu de l'1 de maig, dia dels Treballadors i Treballadores, en què la defensa dels drets laborals i la crida a la unitat per fer front a la reforma laboral i les retallades de la dreta han estat les principals reivindicacions. També el rebuig a la proposta del cabal ecològic ha estat avui un dels crits més escoltats apel·lant de nou a la defensa del territori.

Tot això en el marc d'una nova polèmica amb el govern convergent de Tortosa que ha programat a la mateixa hora de la manifestació una cursa popular. Això ha provocat que la manifestació s'hagi realitzat en només un dels carrils de l'avigunda Generalitat, mentre per l'altre es feia la cursa amb megafonia inclosa.

Tant els sindicats com els partits d'esquerres han reprovat aquesta actitud del govern de CiU que denota una manca de respecte cap a la classe treballadora. “Haver de fer una manifestació en filera índia només pot passar a Tortosa i al Madrid d'Esperanza Aguirre”, ha criticat Wifredo Miró, secretari general d'UGT a les Terres de l'Ebre, que ho ha tillat “d'espectacle botxornós.” També ha fet una crida a defensar amb fermesa l'estat del benestar i els drets laborals aconseguits durant els darrers trenta anys.

Miró ha fet aquestes declaracions en el marc de l'ofrena floral que tant UGT, com el PSC i ICV celebren cada 1 de maig a Tortosa en reconeixement a la figura de Rafael Vidiella. Vidiella (Tortosa, 1890-Barcelona, 1982) va ser conseller de la Generalitat durant la Segona República, el màxim dirigent de la federació catalana del PSOE i de la UGT, i va ser  un dels fundadors del PSUC, tenint un paper molt destacat en el moviment sindical en defensa dels interessos dels treballadors.

Jaume Forcadell, president de la federació de l'Ebre d'ICV, s'ha referit a la necessària pedagogia i a la unitat per guanyar aquesta lluita. “Cal que fem entendre a la gent que el problema també es seu, per això cal abraçar-nos en allò que ens uneix i deixar de banda allò que ens separa.” Forcadell ha fet un paral·lelisme de la lluita de Vidiella contra la dictadura a la lluita actual “contra la dictadura del pensament únic i la dels mercats financers, en què els pocs recursos que hi ha són per als que més tenen i les retallades per als que menys”.

I precisament apel·lant als ideals que va defensar Vidiella, Joan Sabaté, primer secretari del PSC de Tortosa, també ha reivindicat aquesta unitat i a encarar el futur amb optimisme. “L'optimisme és revolucionari i és el futur davant del pessimisme que vol implantar la dreta per fer-nos acceptar les retallades i que acotxem el cap”, ha emfatitzat Sabaté, referint-se també a l'olivera que acompanya el monument a Vidiella. “L'olivera és molt nostra, un arbre de llarga durada, de fons, de fertilitat, que dóna continuïtat, per a les generacions futures, i enguany la veiem carregada de mostra, com a símbol d'un futur optimista en què ens cal estar més units que mai”.

Els socialistes ebrencs han participat també a migdia en la tradicional commemoració del Dia dels Treballadors i Treballadores a l'ermita de la Pietat d'Ulldecona.