dilluns, 6 de maig del 2013

Sindicats i partits d'esquerra apel·len a la lluita de Rafael Vidiella en defensa dels treballadors i treballadores

NOTÍCIA PUBLICADA L'1 DE MAIG

UGT, CCOO, ICV i PSC participen en l'acte conjunt d'homenatge i ofrena floral al polític i sindicalista tortosí amb motiu de l'1 de maig


1 / 2
UGT, CCOO, ICV i PSC han realitzat aquest matí la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Vidiella en un acte reivindicatiu en què han apel·lat a la figura d'aquest insigne polític i sindicalista tortosí en la lluita en defensa dels drets socials i laborals i a favor dels més dèbils.
El secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró, ha apel·lat a la unitat de l'esquerra i a recuperar la connexió amb la ciutadania “per fer front a unes retallades que són clarament ideològiques i a favor de la justícia social, la dignificació del treball i dels nostres drets.” Miró ha subratllat: “En aquesta lluita en serem còmplices, perquè els temps són molt difícils i s'ho estan carregant tot, i si no fem tot el possible l'any vinent anirem darrere una pancarta que dirà que ja s'ho han carregat tot”.
Josep Casadó, secretari general de Comissions Obreres a l'Ebre, ha destacat el paper de Rafael Vidiella i la tasca duta a terme els darrers anys de la dictadura, aconseguint que fos la ciutadania la que sortís al carrer per reclamar canvis, per la llibertat i la democràcia. “Avui els moviments ciutadans, sobretot a les Terres de l'Ebre, no tenen cap influència de l'esquerra”, ha advertit, i hi ha afegit: “Hem d'evitar cometre els errors del passat i recuperar la proximitat amb la gent, ser conscients del que passa al carrer, a les fàbriques, perquè el poder per canviar les coses el dóna la mobilització ciutadana, és la manera en què podem aconseguir enfortir la democràcia i a la vegada les nostres opcions per un futur millor”.
Que la transformació social ha de venir de les bases ha estat també la crida que ha fet el president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jordi Jordan, en referència a Vidiella. “Avui són més vàlides que mai les seves idees que defensava en un moment molt més complicat que l'actual, sense llibertats, patint la repressió en la lluita per uns drets que avui ens estan prenent”, ha recordat Jordan. “Avui en dia, quan defallim i pensem que no hi ha res a fer cal recordar figures com la de Vidiella per persistir en la lluita contra unes poítiques neoliberals que només tenen com objectiu desmantellar els drets socials i laborals aconseguits amb tant esforç”.
La lluita a favor dels més dèbils des de la unitat d'acció de l'esquerra ha estat el missatge del primer secretari del PSC de Tortosa, Joan Sabaté. Sabaté ha recordat el retorn de Vidiella a Tortosa el 1977 amb la presentació al Casal Tortosí, del llibre de Montserrat Roig, Rafael Vidiella, l'aventura de la revolució, i el posterior homenatge al parador Cardona. “Cal recuperar l'esperit de la seva figura des de la la pluralitat de l'esquerra, cadascú amb el seu perfil, però units en el compromís amb les classes treballadores i populars que són les que paguen més en temps de crisi”. Segons Sabaté “és possible fer altres polítiques que inicentivin l'ocupació i és la nostra obligació lluitar contra les polítiques austericides de la dreta que només van a favor dels interessos financers.”

Rafael Vidiella (Tortosa, 1890-Barcelona, 1982) va ser conseller de la Generalitat durant la Segona República, el màxim dirigent de la federació catalana del PSOE i de la UGT, i va ser un dels fundadors del PSUC, tenint un paper molt destacat en el moviment sindical en defensa dels interessos dels treballadors. Va haver d'exilicar-se durant la Dictadura.