Sabaté recorda que els comptes discriminen negativament l’Ebre i reclama també partida per a les variants de Gandesa i Corbera i per a l’Observatori de l’Ebre i la Mancomunitat de la Taula del Sénia
El Senat debat fins dimecres la proposta de pressupostos generals de l’Estat per al 2014, uns comptes totalment agressius i insultants per a les Terres de l’Ebre, tal com va denunciar el senador socialista i portaveu adjunt de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Sabaté. Per pal·liar una xifra que, si s’exclou la partida per a la descontaminació del pantà de Flix, no arriba als 3 milions d’euros d’inversió, els socialistes han presentat set esmenes.
Per segon any consecutiu es demana continuïtat amb el Pla d’Industrialització de les Terres de l’Ebre desenvolupat en el darrer mandat socialista, amb una segona fase amb una partida de 10 milions d’euros. “Som un dels territoris que més pateixen la crisi amb un elevat índex d’atur i on hem hagut d’assistir lamentablement al tancament de diferents empreses i a expedients de regulació d'algunes de les que continuen en marxa”, ha recordat Sabaté, “davant d’això cal una discriminació positiva cap a l’Ebre, per generar inversió i incentivar el creixement”. En aquest sentit, també considera prioritari que es continuï amb el suport a la Mancomunitat de la Taula del Sénia, “que ha demostrat un bon funcionament amb una gestió eficaç de les necessitats comunes de diferents municipis del País Valencià, l’Aragó i Catalunya”. Els socialistes hi han tornat a presentar una esmena d’1 milió d’euros.
En el mateix sentit, i “lligat indissolublement” al creixement econòmic de l’Ebre, Sabaté ha tornat a apuntar que és clau tirar endavant infraestructures del tot imprescindibles per al territori com són, sobretot, l’autovia A-7. Es tracta d’inversions referides a l’addicional tercera de l’Estatut de Catalunya i que no van quantificades. “L’addicional de l’Estatut del 2006 és plenament vigent i preveu que les inversions directes a Catalunya en cap cas siguin inferiors a la participació percentual de l’economia catalana en el conjunt del PIB de l’Estat, que estava xifrat en el 18,7%”, ha subratllat Sabaté.
Atenent que només es destinen 13.000 euros al tram de l'A-7 entre la Jana i el Perelló, "una xifra completament insuficient", els socialistes han introduït una esmena perquè es pugui redactar ja el projecte constructiu de l’obra. “Cal recordar que es va arrencar el compromís del director general de Carreteres de publicar ja l’estudi d’impacte ambiental i de disposar de partida perquè el projecte es pugui fer el 2014”, ha apuntat Sabaté.
Una altra de les esmenes recull la proposta de millora del pont de l’N-340 al seu pas per a Amposta. Es tracta d’una reivindicació que els socialistes també han dut al Congrés i al Parlament de Catalunya després que ho aprovés l’Ajuntament d’Amposta a proposta del grup Socialista. L’objectiu és millorar l’amplada i la longitud dels accessos que permetin la incorporació i sortida de l’esmentada carretera d’una forma més segura; modificar les dimensions i acabats de les baranes laterals de protecció del pont; dotar-la d’il·luminació nocturna, i adequar els espais verds i arbrats situats entre el pont i els seus accessos.
També reclamen que s’escolti el territori en dues infraestructures també àmpliament reclamades com són les variants de Gandesa i de Corbera d’Ebre.
Finalment, els socialistes tornen a reclamar una partida de 80.000 euros de subvenció per a l’Observatori de l’Ebre. “No es pot permetre que l'Observatori interrompi la seva tasca, perquè si les seqüències de recerca que s'han anat fent s'interrompen, el dany és irreparable, i més quan estem parlant d'una quantitat assumible”, ha tornat a insistir una vegada més Sabaté.