divendres, 30 de novembre del 2012

Preocupació per la problemàtica a l'Hospital Comarcal de Móra d’Ebre arran de la intervenció de l’Ajuntament de Reus




El grup municipal del PSC de Móra d'Ebre denuncia manca d'informació i demana que l'hospital deixi de funcionar amb criteri de caixa única

El grup municipal del PSC a Móra d'Ebre ha mostra la seva preocupació i denuncia la falta d’informació per part de l’alcalde de Móra d’Ebre sobre els problemes que està patint l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre arran de la intervenció d’aquest per part de l’Ajuntament de Reus .

Com a conseqüència de les auditories realitzades al grup INNOVA per part de l’Ajuntament de Reus, aquest va decidir intervindre les empreses públiques de Reus, entre elles el grup Salut, en el qual esta inclòs l’Hospital de Móra. Aquesta intervenció està produint, segons ha pogut saber el grup Socialista, seriosos problemes amb proveïdors fins al punt que alguns d’ells han avisat que no continuaran servint al centre, mentre no es facin efectius els deutes. Alguns d’aquest proveïdors són petits empresaris del territori que estan passant greus problemes a causa de l'endarreriment en els pagaments.  Els deutes acumulats a proveïdors per part de l’Hospital estaria al voltant d'1.600.000 euros.

La situació, segons el regidor i primer secretari del PSC de Móra d’Ebre, Jose Domínguez, és curiosa, “si més no perquè els darrers anys als Consells d’Administració s’ha informat que aquest centre estava sanejat, i hores d’ara el centre també es troba en equilibri pressupostari.” Tot i això, arran de la intervenció per part de l’Ajuntament de Reus i del funcionament de caixa única “anormal” de les entitats locals del grup INNOVA provoca que, tot i tenir ingressos provinents del  Servei Català de la Salut per tal de pagar les despeses de l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre, aquests pagaments no són efectuats en la seva totalitat i són utilitzats per INNOVA per fer front a deutes d’altres empreses públiques de Reus.

Domínguez ha explicat que el grup municipal del PSC va preguntar a l’alcalde sobre els efectes i afectacions de la intervenció en el Ple celebrat el passat dia 27 de setembre de 2012. En aquell ple, “l’alcalde va manifestar que no tenia informació, però que la demanaria.” En el ple extraordinari del dia 11 d’octubre va contestar que després de parlar amb el Director General de SAGESSA tenia un informe detallat que faria arribar durant la propera setmana (a dia d’avui aquest informe encara no ha estat lliurat, tot i que se li va a tornar a reclamar al ple ordinari del dia 7 de novembre). “Segons l’alcalde, en aquest informe s’explica que la intervenció va en la línia de totes les empreses de Reus, i l’Hospital no està exclòs, i que afecta a l’obligació que qualsevol compra o contractació ha de passar abans de fer-se per l’interventor de Reus. També va afegir que la planificació sanitària no està compromesa”, ha explicat Domínguez, que hi ha apuntat: “Tot i que sembla que potser la planificació no estigui afectada sí que ho pot estar el dia a dia del centre a causa dels deutes que provoca la intervenció amb alguns proveïdors”.

El PSC de Móra entén que l’hospital no ha de tenir problemes de solvència i liquiditat a causa de la intervenció del centre per part de l’Ajuntament de Reus, i entén que s’ha d’acabar amb la disfunció que provoca l’endeutament degut a la caixa única.

Per altra banda, el grup Socialista té informació que el Comitè d’Empresa d’aquest centre està fent moviments per tenir reunions amb els presidents dels Consells Comarcals de la Ribera d’Ebre, Priorat i Terra Alta per fer-los-hi  arribar tota la informació que tenen, així com manifestar la seva preocupació sobre el tema i demanar-los-hi que facin tot el possible perquè l’Hospital de Móra deixi de funcionar amb aquest criteri de caixa única que està posant en perill l’entitat i, de rebot, als llocs de treball del centre. El comitè està valorant també demanar una reunió amb el Consell rector de GECOHSA.