A banda d’aquests 4 milions i mig d’euros, aquestes famílies també tenen drets a gaudir d’una sèrie de prestacions econòmiques i ajuts per fills/es a càrrec fins als 3 anys, quantitats que van des dels 638 euros fins als 1.224, segons els casos. Els imports de la prestació econòmica s'atorguen cada any i, en el primer, de forma proporcional en funció del mes de naixement de l'infant.
Sempre s’ha dit que els xiquets/es arriben amb un pa baix del braç, però la realitat és que la despesa que suposa avui tindre un xiquet/a o adoptar-lo és molt important per les necessitats que natros, els grans, hem creat els darrers anys. Podríem prescindir de mil accessoris, però no ho fem. D’altra banda, només en bolquers i en llet (si l’hem de comprar) la despesa pot fer trontollar l’economia de qualsevol família. Per tot això, totes les ajudes són benvingudes, les prestacions per fills a càrrec, de la Generalitat, o la discutida però eficaç mesura, anomenada Xec Nadó, del govern espanyol.
Aquestes mesures beneficien a les famílies. Són una mostra que els governs són conscients de les dificultats que tenen moltes famílies per arribar a final de mes i també per fer compatible la vida familiar amb la feina. En aquest sentit, a més, la Generalitat està fent un esforç per augmentar les places públiques de llars d’infants arreu del territori català per fer més fàcil aquesta conciliació.
Actualment, a les Terres de l’Ebre hi ha en funcionament 20 llars d’infants municipals, 5 en procés d’ampliació, i 16 més en planificació. En total, 372 places al Baix Ebre, 314 al Montsià, 60 a la Ribera d’Ebre i 154 a la Terra Alta. La previsió és ampliar en 1.215 places més durant els dos propers cursos escolars.
En definitiva, ajudes directes a les famílies per tal de donar-los suport en uns moments tan especials (en tots els sentits) com quan acabes de tenir un fill/a i afrontes els primers anys de la seva vida.
Núria Ventura
Alcaldessa d’Ulldecona i Diputada al Parlament de Catalunya
Alcaldessa d’Ulldecona i Diputada al Parlament de Catalunya
*Article publicat divendres, dia 6 de febrer a La Veu de l'Ebre