La central nuclear de Garoña, per a la qual es va sol·licitar una pròrroga de funcionament de 10 anys amb el suport incondicional del PP, va entrar en funcionament el 2 de març de 1971, amb un disseny de vida útil de 40 anys. Els residus radioactius d'alta activitat de Garoña estan emmagatzemats en una piscina amb un grau de saturació actual del 84%, mantenint el mateix ritme de generació de residus, la piscina tindria problemes d'emmagatzematge, ja que Garoña és l'única central nuclear de primera generació que resta a Espanya i, per tant, produeix un 50% més de residus d'alta radioactivitat que la resta del parc nuclear, i un 4,5 vegades més de residus de mitja i baixa radioactivitat. A més a més, la central està situada a la capçalera d'un riu, cosa que planteja qüestions mediambientals específiques que no existien quan es va construir i avui és obligatori tenir present.
Un cop decidit el seu tancament per al 6 de juliol de 2013, el govern ha programat un calendari, tenint presents els terminis de seguretat inherents al tractament dels residus que es produiran com a conseqüència del desmantellament. Amb l'objectiu de donar un impuls de forma immediata al desenvolupament industrial de la zona el govern ha posat en marxa un programa d'ajuts a la reindustrialització amb una dotació de 100 M d'euros per al període 2010-2013. Hi haurà quatre convocatòries (una per any), dotades amb 25 M d'euros, 6 dels quals seran en forma de subvencions a fons perdut i els altres 19, com a préstec sense interessos. Els compromisos del govern quant a llocs de treball no ignoren un fet concret: després del tancament el 2013 es produirà un desmantellament de la central nuclear amb un calendari no inferior a set anys; per tant, la central continuarà matenint els mateixos llocs de treball, almenys durant els propers onze anys.
Espanya està en una situació privilegiada perquè les energies renovables es converteixen en part essencial del mix energètic. El sector espanyol de les energies renovables és un dels més dinàmics i desenvolupats al món. Actualment dóna treball a 175.000 persones, amb un 82% de contractes indefinits. Garoña va aportar al sistema elèctric l'any 2008 un 1,43% de la generació elèctrica neta de l'Estat espanyol. Durant el mateix període, Espanya va exportar tres vegades més del que produeix Garoña. Per tant, és substituïble per fons renovables sense posar en rics l'abastiment dels ciutadans. L'energia eòlica va produir un 11% de l'electricitat l'any 2008.
Els socialistes, amb el tancament de la central nuclear de Garoña, complim amb el que vam prometre en campanya electoral, encara que alguns partits sense responsabilitat de govern ens acusen de no fer-ho ara mateix, sense tenir present ni el benestar de la gent implicada ni la seguretat amb què s'ha de fer un desmatenllament. Suposo que aquests partis, si mai arriben a tenir responsabilitat de govern, faran les coses com cal.