dimarts, 3 d’abril del 2012

El PSC de l'Ebre presenta una moció de suport als afectats per les participacions preferents


El PSC de l'Ebre ha presentat i presentarà als ajuntaments i consells comarcals una moció de suport als afectats per les participacions preferents. La moció ja s'ha aprovat al Consell Comarcal del Montsià i als ajuntaments de la Ràpita i Tortosa. 


MOCIÓ

Que més de 700.000 persones, de les quals 210.000 a Catalunya, són afectades per haver adquirit les conegudes com a “participacions preferents”, producte financer d’alt risc ofert per diverses entitats financeres.

Les “participacions preferents” consisteixen en eines de captació de fons procedents de persones estalviadores, amb molt baixa liquidesa, sense venciment de retorn del capital, i que en la seva remuneració, en rendiment i en retorn del capital inicial queden subjectes a l’arbitrarietat de l’entitat financera emissora.

Aquest producte financer presenta un gran nombre d’avantatges per a les entitats financeres emissores, atès que el capital captat és comptabilitzat com a fons propis. Per tant, i en raó de les exigències en dotació de capital propi efectuades pel Banc Central Europeu i pel Banc d’Espanya, la promoció de les “participacions preferents” entre les persones clients de diverses entitats financeres alleujava aquestes noves exigències dels ens reguladors esmentats, sense carregar els seus balanços i endossant la responsabilitat a les persones subscriptores d’aquest producte financer.

A diferència dels dipòsits efectuats a comptes corrents, comptes d’estalvi o comptes a termini, el capital situat a les “participacions preferents” no queda cobert pel Fons de Garantia de Dipòsits, perdent una important seguretat per a la persona estalviadora o inversora.

En els darrers mesos, i com a conseqüència de la profunda situació de crisi econòmica, moltes de les persones que tenien dipositats els seus estalvis en forma de “participacions preferents” han vist com ni la remuneració compromesa ni la recuperació del capital inicial no són satisfets per diverses entitats financeres. La complexitat d’aquest producte financer així com la particular situació econòmica d’algunes entitats financeres ha generat que moltes persones estalviadores no puguin recuperar en cap moment el seu capital inicial, trobant-se en alguns casos amb respostes que incloïen només la recuperació d’una part del capital invertit, perdent-ne bona part, o amb compromisos de retorn de fins a 10 anys.


Cal notar que les “participacions preferents”, en no tenir venciment, només poden ser venudes al que es coneix com a “mercat secundari”, àmbit on la venda és força complicada, sovint a un preu molt més baix que el valor inicial dipositat, i on generalment només la pròpia entitat emissora acostuma a recomprar, també sovint a un preu molt menor que el capital inicial.

La venda de “participacions preferents” a persones estalviadores s’ha estat duent a terme per part de diverses entitats financeres sota frau, en no informar de forma detallada i acurada tant dels avantatges com dels inconvenients d’aquest tipus d’inversions. De fet, moltes de les persones afectades per les “participacions preferents” són persones amb dificultats per comprendre moltes de les subtilitats de productes financers complexes com aquest. I, tal i com la realitat demostra, sovint diverses entitats financeres han obviat d’explicar a aquestes persones molts dels inconvenients que presenten les “participacions preferents”.

Moltes de les persones afectades per les “participacions preferents” són gent gran, pensionista, amb no massa recursos o amb rendes baixes, raó per la que el fet de no rebre la remuneració prevista o promesa, així com els dubtes i dificultats per recuperar el capital inicial, els col·loca en una situació compromesa, difícil, i generadora d’un malestar important.

Per tant, i davant de la important incidència que té aquest fet per a moltes persones, que es veuen desprotegides i indefenses per la complexitat d’uns productes financers dels que no han estat correctament informades ni assessorades, elevem al ple de l’Ajuntament de Tortosa la següent:



PROPOSTA D’ACORD


Primer: Constatar la manca d’informació en la que han incorregut en molts casos determinades entitats financeres en la comercialització d’aquests productes.

Segon: Comunicar als organismes reguladors (Banc d’Espanya i Comissió Nacional del Mercat de Valors) la necessitat d’impulsar una campanya de comunicació per part de les pròpies entitats financeres per tal de garantir la correcta informació per al conjunt de persones afectades, dels seus drets i dels seus deures.

Tercer: Instar al govern de l’Estat a demanar als organismes reguladors que les entitats financeres garanteixin liquiditat en terminis raonables als afectats per aquests productes, dels que no hagin garantit una informació adequada sobre les seves característiques a l’hora de la seva contractació i comercialització.

Quart: Donar suport a totes les actuacions de les associacions de persones usuàries de les entitats financeres en la informació i defensa de les persones afectades, i en la denúncia de les irregularitats i comeses en la fase de comercialització i contractació d’aquests productes financers.

Cinquè: Recolzar totes les iniciatives legislatives i parlamentàries encaminades tant a la denúncia i divulgació de les males pràctiques abans esmentades, com a la defensa i demanda de restitució dels drets de les persones afectades.