El diputat socialista al Congrés ofereix una xerrada informativa a Ulldecona on recomana als afectats assessorar-se bé abans d'optar per l'abitratge o la via judicial
El diputat al Congrés, Joan Rangel, va traslladar-se ahir al vespre a Ulldecona, convidat per l'agrupació local socialista, per tal d'informar sobre quina és la situació i quines són les vies a les quals es poden acollir els afectats per la compra de preferents, un producte financer d'alt risc, que ha tingut conseqüències nefastes, i que afecta a més de 200.000 persones a tot l'Estat. Rangel és vocal al Congrés de la Comissió d'Economia i Competitivitat i de la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques, i és portaveu de la Comissió de Pressupostos. Des que va esclatar aquesta problemàtica, que el dirigent socialista qualifica com “l'estafa més important del sistema fincancer espanyol”, el diputat ha visitat moltes poblacions per oferir informació als afectats.
“Ens trobem davant el trencament de la confiança amb unes entitats que van col·locar uns productes als seus clients sense advertir-los del perill que corrien, la majoria dels quals encara estan amb problemes per poder recuperar els seus estalvis”. Rangel va subratllar que els socialistes van demanar a l'Estat que es fes càrrec de la compra d'aquests títols “perquè la gent pogués recuperar al cent per cent les seves inversions i, per tant, els seus estalvis”, una proposta, però, que no ha prosperat.
Així, va recordar que l'Estat el que ha fet és obrir un procediment d'arbitratge al qual ara els afectats es poden acollir. Rangel d'entrada ja va recomanar que abans d'omplir els fulls per fer la sol·licitud s'assessorin bé com també en rebre la resposta “perquè hauran de decidir si es volen sotmetre a l'arbitatge, i per tant acatat el que l'àrbitre decideixi, o si volen optar per la via judicial directament”. En aquest sentit, va puntualitzar que qui es sotmeti a a l'arbitratge renuncia a la segona possibilitat.
Rangel, que va explicar que gairebé tots els casos que s'han vist fins ara han resultat favorables a l'estalviador que ha fet la seva reclamació, va advertir, però, que la situació pot ser ben diferent si es tracta de petites quantitats o no. “Si són xifres menors el que recomanaria és l'arbitratge però ben assessorats, si són quantitats més elevades a 10.000 euros, podria ser més òptima la via judicial perquè tindran més garantires que es pugui solventar al seu favor”. No obsant això, va insistir que els afectats es poden esperar a rebre la resposta a la seva sol·licitud i després decidir si volen seguir amb l'arbitratge o anar per la via judicial. En alguns casos, va emfatizar, caldrà esperar-se a conèixer el resultat fins després de l'estiu.
La xerrada va despertar molt interès entre els assisstents que van posar sobre la taula moltes qüestions i dubtes sobre aquesta problemàtica.