Article d'Enric Roig, portaveu del grup municipal i candidat del PSC a l'alcaldia de Tortosa
A cop d’ull, pels defensors de les velles formes de fer política, urbanisme i participació són dos conceptes antagònics difícils de conjugar. Històricament ens han fet creure que l'urbanisme ha d’estar indefectiblement associat a un seguit de propostes de gran complexitat tècnica que ha de quedar única i exclusivament reservat a tècnics qualificats.
Aquesta tancada defensa d’allò professional ens ha portat a una modalitat de tecnocràcia urbanística que ha estat practicada de forma gairebé despòtica per la majoria dels nostres ajuntaments. La màxima repetida fins a la sacietat per molts dels nostres alcaldes ha estat: “la vostra opinió no és important, per això estan els urbanistes”.
La participació, que ens hauria de portar a un espai en el que, a través del diàleg, es recollissin i valoressin les idees i les veus dels ciutadans, té vedada la seva aparició quan parlem de com construir les nostres ciutats.
Davant d’aquesta idea prevalent, imposada i impostada sorgeix una visió alternativa. L'espai urbà i públic, no pot dependre únicament dels coneixements dels seus gestors, sinó que ha d’apostar també per potenciar els processos de participació d’aquells que hi viuen. Si els ciutadans no participem en la construcció de la nostra ciutat, del nostre barri, tampoc ens implicarem en la seva conservació i el seu manteniment. Com tothom sap, l’urbanisme és ple de propostes encertades però també de grans fracassos amb dissenys més pensats en guanyar concursos que no en els ciutadans que finalment els han de gaudir.
L’actual crisi és una gran oportunitat per a la transformació social i racional, no només del model econòmic imperant a la nostra societat sinó, i també, de les nostres ciutats.
L'esclat de la bombolla immobiliària ha deixat les ciutats esquitxades d'espais buits i en clar estat d'abandó o de risc que desllueixen la ciutat. I al temps, molts dels nostres veïns s’han replantejat tornar a posar les mans a la terra com havien fent els nostres iaios.
Conjugant ambdues visions des del PSC de Tortosa vàrem presentar el passat Ple una proposta per tal de potenciar urbanisme i participació, al temps que contribuir a la millora del paisatge urbà: la implantació d’horts urbans a la ciutat.
La nostra era una aposta per la sostenibilitat, el respecte del medi natural i l’ajuda als més necessitats, en un moment de brutal crisi econòmica. Sincerament, creiem que és una bona iniciativa.
Es tracta de posar a disposició dels ciutadans i ciutadanes parcel·les que pertanyen a l'administració local, per al cultiu d’autoconsum i oci. L’ajuntament manté la gestió i estableix els horaris i les condicions de treball, posant a disposició dels tortosins i tortosines espai públics, ara inservibles per a conformar un seguit d’activitats productives, socials, lúdiques i educatives.
La iniciativa permetria la recuperació d’espais urbans, com ara al barri del Castell o al barri de Sant Jaume, plens ara de descampats, al temps que fomentaria l'educació i aspectes socials al ser destinats a segments concrets de la població, com ara jubilats o persones amb problemes. Experiències com aquestes s’estan duent a terme amb èxit en diverses ciutats sense gaire cost econòmic. Per aquesta raó, defensem que Tortosa hauria de fomentar la seva implantació.
Tot i això, la proposta va ser rebutjada per la majoria absoluta del govern de CiU, en contra de la resta de grups municipals. Varen afirmar que ho estaven estudiant, això sí, sense que ningú pogués participar en el seu disseny, i que en breu es posaria en marxa. Esperem que així sigui i a curt termini els ciutadans puguem gaudir d'aquests espais.