diumenge, 15 de maig del 2011

"Si no fos de formigó, CiU també retallaria el pont"

Foto ACN

Gonell i Bertomeu aposten per mancomunar serveis entre Sant Jaume i Deltebre

Montilla critica que CiU faci servir l'excusa de la crisi per retallar en salut i educació, mentre el govern anterior, en la mateixa situació, va complir els seus compromisos amb les persones

El primer secretari del PSC i expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha acompanyat avui els candidats a l'alcadia de Deltebre, Jose Emilio Bertomeu, i de Sant Jaume, Joan Castor Gonell, en un acte electoral que s'ha celebrat al pont Lo Passador, que uneix les dues poblacions, i que ha servit per evidenciar una vegada més l'agraïment a l'esforç inversor del govern de progrés de la Generalitat que va permetre aquesta infraestructura per unir els dos hemideltes després d'anys de reivindicacions.  El primer a intervenir  ha estat Gonell, que ha agraït a Montilla i al conseller Nadal la seva implicació amb el territori, una posició molt allunyada de la de l'actual govern de CiU, després de l'anunci de les retallades que afecten, en el cas concret de Sant Jaume, al nou institut escola. "Sort que el pont és de formigó, sinó també el retallarien", ha ironitzat Gonell mentre oferia la seva col·laboració a Bertomeu per tal de treballar plegats pel futur dels dos municipis. 

Un oferiment que ha estat ràpidament recollit pel candidat socialista a Deltebre, que s'ha posat a plena disposició per tal de mancomunar serveis i millorar així la qualitat de vida de les persones. Bertomeu, a més, també ha tingut paraules d'agraïment per a Montilla, al que ha qualificat del millor president que ha tingut mai Catalunya. "Vau fer que sortissim de l'oblit i de la marginació, posant-nos al capdavant de les inversions i avui podem presumir del vostre govern, president", ha subratllat. Així ha enumerat, entre altres projectes a Deltebre, a banda del pont, la llar d'infants i la urbanització de molts dels carrers del municipi. 

També Montilla ha recordat l'emoció de la inauguració del pont essent president i ha mostrat la seva satisfacció per haver col·laborat en aproximar Sant Jaume i Deltebre. Però sobretot, el dirigent socialista ha fet un advertiment a CiU en el sentit que no es pot fer servir l'excusa de la manca d'ingressos com a instrument per a les retallades en salut i educació. I ho ha argumentat amb dades prou contundents. L'any 2006, la Generalitat,va recaptar 4.500 milions d'euros en l'impost de transmissions, mentre que el 2009, amb Montilla al capdavant també de l'executiu català, hi va haver una caiguda important que va fer que només s'ingressessin 1.500 milions. "Ara bé, el govern que jo presidia no va plantejar retallades en temes tan essencials", ha recordat, tot afegint: "hi ha coses que poden esperar, uns quilòmetres de carretera, però el que no poden esperar són les persones, els petits, els mestres, les persones que necessiten assistència sanitària. A això no estem disposats a renunciar ni a que es devaluï la seva qualitat, que ha estat possible gràcies a les inversions, però també a les tasca realitzada pels seus professionals".

A més, Montilla ha assenyalat que el pitjor de la crisi ja ha passat, "per tant, que no vinguin amb excuses, no tenen menys diners que el 2009, el que passa és que tenen altres prioritats com baixar els impostos als milionaris", referint-se a l'eliminació de l'impost de successions. 

Finalment, ha emfasitzat en el caràcter eminentment municipalista del PSC, i el seu compromís en la defensa dels interessos de cadascun dels municipis, subratllant que són els ajuntaments els garants dels serveis bàsics de l'estat del benestar. "Nosaltres prometem i complin, no fem servir l'excusa de la crisi per no complir els nostres compromisos", ha espetat, tot tancant l'acte demanant el vot per a les candidatures socialites que tenen un projecte clar i que defensen els interessos de la majoria.