dilluns, 15 d’abril del 2013

Carme Chacón aposta des de Tortosa per la transparència i la radicalitat democràtica per a la renovació de les institucions

El PSC de Tortosa lliura en commemoració del Dia de la República el primer Guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos pel seu compromís en la defensa de la llibertat, la democràcia i els drets dels més febles



2 / 2
El PSC de Tortosa ha celebrat aquest vespre l’Acte Commemoratiu del Dia de la República que ha comptat amb la conferència de la diputada al Congrés i exministra, Carme Chacón, Les múltiples crisis i reformes necessàries, i amb el lliurament del primer guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos pel seu compromís amb la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social i els drets dels més dèbils.
Chacón ha defensat des de Tortosa l’aposta per la transparència i la radicalitat democràtica per a la necessària renovació de les institucions. “Vivim una crisi econòmica i institucional. S’obre per tant, una segona fase de la democràcia en aquest país molt diferent de la primera, en què és vital ser valents”, ha subratllat, “hem de ser radicals a l’hora d’acabar amb la corrupció i hem d’esmenar el passat i incloure la corona en la llei de la transparència”. Segons la dirigent socialista, “l’esquerra ha de ser determinant per eliminar els forats negres que ens han dut a la situació actual”.
Un altre dels eixos de la seva conferència per fer front a la situació actual ha estat la necessitat de canviar el model d’estat. “El federalisme és la forma d’estat més extensa al món. L’actual model està esgotat i hem de superar la desafecció que hi ha entre Catalunya i Espanya a través de la reforma de la Constitució perquè Espanya sigui un Estat federal”.
Finalment, la diputada i exministra ha apel·lat al necessari canvi de les polítiques econòmiques a Europa. Chacon s’ha referit a l’alarmant atur juvenil i la necessària injecció de recursos en el foment de l’ocupació. I també ha reclamat canvis en la fiscalitat perquè “paguin més aquells que més tenen”. “Europa ha de defensar allò que la diferencia de la resta, l’estat del benestar”.
Chacón i el primer secretari del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, han estat els encarregats de lliurar, en acabar la conferència, el primer guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos, un premi dissenyat per l’artista tortosí Leonardo Escoda. El guardó neix amb la voluntat de donar a conèixer i potenciar accions i experiències de persones i entitats que contribueixen a la defensa i al coneixement dels valors del progressisme, els drets i la justícia social i vol fer visible i reconèixer accions i experiències que donin un major sentit als valors democràtics i de progrés de l’esquerra. A la vegada, reivindica la figura de l’insigne polític tortosí Marcel·lí Domingo, un dels polítics rellevants al govern de la República, que va ser ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, així com d’Agricultura. Creador del Partit Republicà Radical Socialista va començar la seva carrera política com a regidor a l’Ajuntament de Tortosa. 
L’acte ha acabat amb l’actuació de la soprano Cecília Aymí acompanyada pel mestre Rossend Aymí.