dimecres, 12 de juny del 2013

Ballber tanca balanç com alcalde havent reduït un 67% el deute i sense deixar d’invertir en la millora de Benissanet

Les piscines, l’Escola de Música, les obres al Passeig de l’Omplidor, l’enllumenat del nucli antic Antic i el nou pou són part del seu llegat
1 / 2
Ignasi Ballber (Progrés per Benissanet) és alcalde de Benissanet des de l’any 2009, d’acord amb el pacte de govern assolit entre el PSC i ERC després de les eleccions de 2007 que es va revalidar el 2011. Dissabte vinent deixarà el càrrec que ocuparà fins a finals del mandat el fins ara primer tinent d’alcalde Xavi Arbó. Ballber tanca aquest període “amb la satisfacció d’haver reduït el deute de l’Ajuntament, que l’any 2009 era de 326.000 euros i avui és de 108.000 euros, i sense haver deixat d’invertir en la millora poble”. De fet, Benissanet està entre els deu municipis de les Terres de l’Ebre que tenen els comptes més sanejats.
A més, durant els dos darrers anys, tot i haver de front a les retallades en les subvencions del govern de la Generalitat, l’Ajuntament ha garantit el manteniment de tres serves essencials com són l’Escola de Música, el Centre de Dia i la Llar d’Infants. L’Escola, que s’ha posat en marxa durant el seu mandat, compta amb una seixantena alumnes, de Benissanet, el Pinell de Brai i Bot, i amb sis professors. “Tot i el retard en el pagament de les subvencions, els professors cobren cada mes perquè l’Ajuntament se’n fa càrrec”, ha explicat. També garanteixen el servei de centre de Dia, amb capacitat per a deu persones, i la llar d’infants, amb trenta alumnes.
També ha pogut resoldre abans de deixar l’alcaldia una de les reivindicacions del municipi, disposar d’un nou pou de subministrament d’aigua potable i acabar amb la problemàtica de l’anterior que recollia un nivell massa alta de sulfats. En total, s’hi han invertit uns 100.000 euros. Aquesta obra s’afegeix a la realitzada al barri Les Càrmenes, en què l’any passat es va aconseguir arranjar la canonada d’aigua potable. Ara, ha explicat Ballber “l’objectiu és acabar totes les canonades d’aigua del poble, una actuació en què queden dues fases per enllestir.” També aquesta setmana vinent s’inicia la construcció del pou d’emergència que comparteixen amb Móra d’Ebre amb motiu de la descontaminació del pantà de Flix.
Entre les principals actuacions durant aquests quatre anys cal destacar la construcció de les piscines, amb un cost de 358.000 euros. També la posada en marxa de l’Escola de Música, amb una inversió de 136.00 euros i la millora de l’enllumenat de la dotzena de carrers que conformen el nucli antic de Benissanet, amb una inversió de 106.000 euros, a través de difererents subvencions. També s’ha arranjat durant aquest període el cementiri, amb un pressupost de 27.000 euros i s’han realitzat diferents millores al Passeig de l’Omplidor. El passeig, un dels espais més emblemàtics del municipi, ha millorat substancialment amb la col·locació de la barana, els bancs i l’habilitació d’un parc de salut a tocar de l’embarcador. Ballber ha explicat que aquesta actuació ha anat parella a la urbanització del carrer Artellets, “l’únic de poble que quedava per pavimentar”.
També cal destacar, que en el marc del pla Zapatero, es va construir una sala de conferències, amb un pressupost de 204.000 euros “que avui és un important espai per al poble, ja que es tracta d’un important contenidor multiusos que fan servir entitats i associacions”, També es va urbanitzar la plaça Catalunya, o plaça Jaimito com la coneixen al municipi. L’actuació va tenir un cost de 50.000 euros i millora la imatge del centre del poble i contribueix a fer una via pública més dels veïns i les veïnes.
Les actuacions als camins forestals, el manteniment d’edificis, la cobertura del casal municipal i la compra de material per al consultori, són altres actuacions destacades d’aquest període.
Quant als propers exercicis, Ballber recorda que estan subjectes a la situació econòmica actual i al deute que la Generalitat té pendent amb l’Ajuntament. “El fet de no saber quan podrem rebre les subvencions fa que actuem amb molta prudència i no ens arrisquem a grans inversions, perquè els ajuntaments hem d’avançar els diners d’aquests ajuts sense tenir garanties de quan els podrem cobrar” . Per tot això, assenyala que “donades aquestes circumstàncies, el més fonamental és mantenir els serveis que atorguen qualitat de vida a la gent del poble”. Altres prioritats són enllestir les canonades, la compra d’un magatzem per guardar tot el material i vehicles de l’Ajuntament, i realitzar diferents millores a les escoles i al camp de futbol
Finalment, cal destacar que l’Ajuntament també ha posat en marxa una ordenança de civisme per garantir la convivència al poble. Quant al turisme, Benissanet ofereix propostes com la ruta literària Artur Bladé i Desumvila o la visita al refugi Antiaeri. Al poble, però, l’agricultura i l’agroindústria en continuen sent el principal motor econòmic.