dimecres, 5 de juny del 2013

Josep Maria Lleixà reclama a l’ACA la construcció de la depuradora a Mas de Barberans

L’alcalde diu que el municipi ha de pagar una taxa elevadíssima a la CHE pel vessament d’aigües residuals a causa del retard en aquesta actuació
L’alcalde de Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, ha reclamat a l’Agència Catalana de l’Aigua la construcció de la depuradora d’aigües residuals, un equipament contemplat en el pla de depuradores per a l’any 2014 del departament de Medi Ambient de la Generalitat. El fet de no tenir depuradora provoca que el cànon que s’ha de pagar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per l’abocament d’aigües residuals sigui elevadíssim per al municipi. “És completament inversemblant. Els veïns del poble ja estem pagant a través del rebut de l’aigua un cànon de sanejament que l’ACA gestiona per fer la depuradora, i resulta que no ens fan la depuradora, tot i pagar escrupolosament el rebut, i a més ara haurem de fer front a una taxa elevadíssima pels vessaments”, ha recalcat Lleixà que ha afegit: “Aquesta situació és intolerable, l’ACA ha d’assumir les seves responsabilitats”, ha reblat.
Lleixà també reclama a la Generalitat que pagui els 182.000 euros que deu al municipi, 260 euros per habitant, un deute en alguns casos pendent del 2010. “La Generalitat ens està ofegant”, ha lamentat. Lleixà ha apel·lat a “que tinguin en compte les necessitats reals dels ajuntaments que són els més pròxims a la ciutadania en una situació de crisi com l’actual”.
L’alcalde ha llençat la proposta perquè la Generalitat més que treure noves subvencions per fer altres actuacions posi en marxa ajuts perquè els municipis puguin contractar persones que ara estan a l’atur i que podrien realitzar tasques de manteniment o altres serveis al poble. “A la vegada que representaria generar llocs de treball, a les administracions ens aniria molt bé”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Mas de Barberans ja contracta a persones, a través dels plans de col·laboració social, complementant el subsidi d’atur fins al topall de la prestació. A més Lleixà ha insistit en la necessitat que la Generalitat aboqui esforços en el manteniment de serveis als municipis.
Aquestes declaracions les ha fet en el marc de la valoració dels dos anys de mandat al municipi. Quant a les actuacions realitzades, l’alcalde ha destacat l’arranjament del mur situat al costat dels aparcaments, davant de l’Ajuntament, i que es va enllestir l’any passat, amb una inversió d’uns 30.000 euros sufragada per l’Ajuntament i la Diputació a través d’ajuts excepcionals. També l’actuació feta al camí de l’Olivar, gràcies a una subvenció de la Taula del Sénia de 97.240 euros sobre els 118.585 totals que va costar l’obra. Lleixà ha destacat la gran feina feta per aquest organisme que ara no podrà continuar donant suport als municipis perquè també ha patit les retallades en el seu pressupost.
Quant al 2012 la principal actuació va ser enllestir la primera fase de rehabilitació de les escales, amb un cost de prop de 124.000 euros, que aportaven Ajuntament i Generalitat a través del PUOSC, que l’Ajuntament encara no ha rebut. També a través de diferents ajuts de la Diputació es va fer una actuació de millora al Centre Cívic.
Enguany, donada la situació en què es troben les arques municipals per la manca de cobrament del deute, entre les previsions hi ha la consolidació del talús de la piscina, per a la qual s’ha demanat una subvenció a la Diputació, a banda de garantir els serveis bàsics al municipi i el manteniment de la via pública.
Un dels aspectes positius és l’amortització dels contenidors soterrats al llarg d’aquests tres anys i també el trasllat de la biblioteca. “Era necessari canviar-la d’ubicació perquè es trobava en un lloc de difícil accés”, ha explicat Lleixà. L’actuació no ha tingut un elevat cost d’inversió, ja que només ha calgut adequar el nou equipament, però es tracta d’un espai amb tots els serveis.
En total, la inversió que ha pogut fer Mas de Barberans aquests dos anys puja a 370.655,99 euros, 122.000 dels quals els ha aportat l’Ajuntament i 248.000 a través de subvencions, el gruix de les quals encara està pendent de cobrament.
Finalment, Lleixà ha revalidat la seva aposta pel Museu de la Pauma que té una actuació continuada al llarg de l’any. El museu té una programació anual de tallers amb fibres vegetals i ara s’està treballant en un projecte educatiu amb la URV.