divendres, 21 de juny del 2013

Jordi Terrades denuncia que l’ACA i ACUAMED permeten abocaments a l’Ebre tot i estar construïdes les depuradores

Els socialistes presentaran recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Costes per evitar una “nova destrossa del territori”

1 / 2
El diputat i portaveu del grup parlamentari Socialista a la comissió de Territori i Sostenibilitat i secretari nacional de Polítiques Energètiques del PSC, Jordi Terrades, ha denunciat avui que l’ACA i ACUAMED permeten que es continuïn abocant aigües residuals a l’Ebre, tot i estar construïdes les depuradores, i ha reclamat la seva posada en funcionament de forma urgent. Terrades ha fet aquestes declaracions durant la visita a l’EDAR de Sant Jaume d’Enveja, acompanyat per la diputada i primera secretària del PSC de l’Ebre, Núria Ventura, i per l’alcalde d’aquesta població, Joan Castor Gonell.
“És una situació inversemblant i un exemple de les coses que estan passant en aquest territori”, ha lamentat el dirigent socialista, fent referència al cas de Sant Jaume d’Enveja, similar al d’Horta de Sant Joan. Es tracta de dues depuradores construïdes pel govern espanyol a través d’ACUAMED que no funcionen perquè la Generalitat encara no hi ha signat el conveni. “L’estació de Sant Jaume ha tingut un cost de 4.700.000 euros, una quantitat que han pagat els contribuents; fa més d’un any que està acabada, però com que les dues administracions no s’aclareixen, i amb l’excusa de la crisi no se’n fan càrrec, al final els perjudicats són els ciutadans i les ciutadanes i els ajuntaments”. En aquest sentit, ha remarcat que l’Ajuntament de Sant Jaume ha hagut de pagar un cànon superior a la CHE, 15.000 euros, per abocar directament al riu, un municipi que, ha recordat, ja paga el cànon de sanejament a l’ACA “que és qui se n’ha de fer càrrec de la gestió de la depuradora.” Per aquest motiu, ha instat a la Generalitat a que “es posi les piles” i assumeixi les seves responsabilitats.
La situació també afecta altres depuradores construïdes per l’ACA però que no han entrat en funcionament com són les de Rasquera, Tivenys, Garcia, els Valentins (Ulldecona), Aldover, Benifallet, Corbera d’Ebre i Vinallop (Tortosa). Els socialistes, a més, han reclamat la construcció i posada en funcionament abans de 2014 de les depuradores als nuclis de població inferiors a 2.000 habitants, que es veuen obligats a fer abocaments al riu amb el corresponent increment de la taxa. Cal recordar que el Grup Parlamentari Socialista va presentar fa quinze dies un seguit d’iniciatives per solucionar aquesta situació.
D’altra banda, Terrades també s’ha referit a la nova Llei de Costes del Partit Popular davant de la qual els socialistes presentaran recurs d’inconstitucionalitat. “Ens preocupa i molt aquesta llei del PP que aprofita la seva majoria absoluta per modifica substancialment totes les figures de protecció del litoral que el govern Zapatero havia desenvolupat per preservar un dels capitals i actius del país que és el turisme.” Segons Terrades “el que fa el Partit Popular és tornar a les velles polítiques especulatives, un dels motius de l’actual crisi econòmica”.
Precisament en el ple del Parlament d’aquesta setmana els socialistes també van instar al govern català a presentar aquest recurs d’inconstitucionalitat per invasió de competències, una proposta que va rebre el vot en contra de CiU i PP i l’abstenció de Ciutadans.
Lligat a la nova Llei de Costes, Terrades també ha mostrat la preocupació per la pretensió del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de fer modificacions en els plans directors del sistema costaner català. “Hi ha les dues coincidències, CiU es va abstenir en la votació al Congrés de la llei i ara vol modificar les polítiques realitzades pels anteriors governs de progrés de preservació del litoral català”. Per això ha estat taxatiu: “Els socialistes, que hem tingut cura d’aquest territori, no permetrem aquestes destrosses que incidiran negativament en el turisme del nostre país, un dels sectors més arrelats, ni permetrem que es torni a pràctiques especulatives.”
Terrades ha aprofitat també la visita per reunir-se amb membres de l’executiva dels socialistes de l’Ebre i abordar, a banda d’aquest dos temes, altres de gran importància per al territori com són la mobilitat i els serveis ferroviaris.