divendres, 4 de desembre del 2009

Els autònoms podran cobrar l'atur

El govern, tal com contempla l’Estatut del treballador autònom que vam aprovar, ha presentat a les Corts Generals un sistema específic perquè els treballadors autònoms puguin cobrar l’atur quan de forma involuntària hagi cessat la seva activitat laboral.
Aquesta proposta és fruit de reunions mantingudes durant els mesos de setembre i octubre, tant amb interlocutors socials(UGT,CCOO,CEOE i CEPYME) com amb associacions d’autònoms(UPTA, ATA i CEAT).
El sistema que s’ha presentat és de caràcter mixt, entre voluntari i obligatori. Tindran dret els treballadors autònoms que tinguin protegida la cobertura per accidents de treball i malalties professionals, inclosos els treballadors del Sistema Especial de Treballadors Agraris i del Règim Especial de Treballadors del Mar.

Naturalment, de la mateixa manera que la resta de treballadors, per poder cobrar l’atur primer s’ha d’haver cotitzat. El temps durant el qual es podrà rebre l’atur variaria de dos a sis mesos, en funció del temps cotitzat.

Pel que fa referència als treballadors autònoms de més de seixanta anys, s’incrementarà el període de protecció d'entre tres i nou mesos.
La quantia de la prestació també dependrà de la cotització (com la resta de treballadors). No podrà ser inferior a 583 euros mensuals, ni superior a 1383 euros mensuals. Aquells autònoms que cotitzen per la base mínima de 833,40 euros per a 2009, pagaran 8,33 euros mensuals.

Per poder acollir-se a la prestació de l’atur, el treballador autònom que hagi cessat l’activitat de forma involuntària, haurà de cobrir una sèrie de requisits:
- Trobar-se al corrent de pagament de les quotes de la Seguretat Social.
- En el cas de tenir treballadors, haver complert amb les garanties i procediments reguladors en la legislació laboral dels treballadors.
- Haver cotitzat un mínim de dotze mesos consecutius.
- No tindre l’edat per cobrar jubilació.

L’avantprojecte de Llei s’ha basat en tres conceptes: contributiu, solidari i sostenible financerament. És la resposta a una demanda històrica dels treballadors autònoms i el naixement d’un nou dret que ja va quedar reconegut a l’Estatut del Treballador Autònom que el Govern Socialista va aprovar.


Lluïsa Lizàrraga
Diputada pel PSC al Congrés