dimarts, 19 de juny del 2012

Un any d'un govern que no té ni projecte de present ni propostes de futur per a Móra d'Ebre


L’11 de juny es va complir un any de la presa de possessió dels nous ajuntaments elegits a les eleccions municipals del 22 de maig.

Un any doncs de nou govern municipal. És un bon moment per a fer-ne una valoració. Com és normal, cadascú en dirà la seva. Deu haver de tot. Els qui estan contents (segur que n’hi ha), els qui no n’estan de contents (segur que també), els indiferents...

Nosaltres creiem que l’autèntica valoració l’han de fer els morencs i les morenques que al seu dia els van donar la confiança. La ciutadania de Móra ha de valorar si en aquest darrer any ha millorat la seva qualitat de vida, si les propostes que van prometre s’estan materialitzant. Creiem que fóra un bon exercici democràtic.

Tots plegats hauríem de valorar aquest darrer any, preguntant-nos per exemple:

  1. Si a augmentat l’activitat econòmica al nostre municipi, si hi ha meny atur.
  2. Si hi ha més transparència en l’acció de govern, per exemple en les contractacions.
  3. Si hi ha més il·lusió entre la ciutadania pels projectes endegats des de l’ajuntament
  4. Si..., moltes altres coses.

Nosaltres creiem que, malauradament, la nostra qualitat de vida no ha millorat. És cert que el context global de crisi no ajuda, però l’ajuntament en el seu àmbit competencial i el seu pressupost (6 milions d’euros a l’any aproximadament, 1.000 milions de les antigues pessetes, gairebé 3 milions de pessetes al dia) podria haver emprès alguna iniciativa que no hem vist. El que sí que s’ha materialitzat és l’increment del 3,1% dels impostos municipals i l’augment de la despesa de personal en 227.000€, un 13% més que el 2011.

A Móra, l’activitat econòmica està sota mínims. No es veu cap iniciativa i les que apareixen no troben cap facilitat, com el càmping que es vol construir a la carretera de Gandesa, o les contínues crítiques a Mercadona per la seva ubicació (l’única activitat econòmica que ha creat una important ocupació a la nostra població el darrer any).

Els pilars de l’estat del benestar (salut, educació, acció social) estan trontollant sense que l’ajuntament de Móra en digui res: retallades a dojo a la sanitat i a l’educació pública, a les llars d’infants (passant de 1.800€ de subvenció per alumne a 875€), a l’escola de música (amb l’aplicació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació –ERO-, mentre es cedeixen les instal·lacions a una empresa privada de formació de models sense cobrar res), al Jeroni de Moragas (s’haurà de veure l’impacte de les retallades), llistes d’espera a l’hospital, euro per recepta (penalitzant a qui està malalt)... i l’alcalde sense piular!

Però la subvenció als llibres escolars de caràcter general –a tothom igual, qui cobra 5.000€ al mes o qui està a l’atur cobrant-ne 500€, la mateixa per a tots! Nosaltres sempre hem manifestat que haurien d’anar en funció de la renda de cada família.

I la seguretat ciutadana? A dia d’avui, han disminuït els efectius de la policia local, i això que havien de doblar la plantilla...

Mentrestant, es proposen projectes que apareixen a la premsa com a fets quan saben, o haurien de saber, que són irrealitzables en aquest moment: 900.000€ per a arranjar el talús del castell, quan no hi ha diners per a finançar-ho, quan la Llei de Barris amb que compten pagar el 50% està aturada. O cobrir el barranc de les Moreres per a ubicar-hi un gran equipament polivalent finançat amb aportacions privades, quan no hi ha ni pressupost, ni projecte i dubtem que alguna empresa privada hi estigui interessada en aquest moment.

I per a tapar la seva inoperància i incapacitat, sempre mirant enrere. Que si l’anterior equip de govern ho va fer tot malament, que si era un desgavell, que si l’economia...

En fi, a hores d’ara, només seguidisme de l’anterior equip de govern (què han fet de nou, sinó?), acabar les obres que vam deixar pressupostades, projectades i adjudicades (Centre Cívic annex a l’ajuntament, parcs infantils a la llar d’infants i a la urbanització Cardona, retirant el que havia començat al passeig Maria M. Descarrega).

El poble de Móra és sobirà, va elegir aquest govern. Legítim. Res a dir. Ara, com dèiem al principi, que valori la seva decisió.

Grup Municipal Socialista
Ajuntament de Móra d’Ebre