dimarts, 24 de setembre del 2013

L’Ajuntament d’Alfara exigeix solucions a la Generalitat per mantenir l’activitat ramadera al municipi

Josep Mas reclama que es modifiquin si convé les lleis si no es vol abocar “al poble a la ruïna”
1 / 2
L’alcalde d’Alfara, Josep Mas, ha exigit avui solucions a la Generalitat per mantenir l’activitat ramadera al municipi després de la resolució judicial de suspensió immediata d’aquestes activitats en considerar-les que es tracta d’un espectacle. Mas ha defensat que es tracta d’una activitat de caràcter ramader que ha de ser regulada pel departament d’Agricultura, que ja va fer les inspeccions pertinents amb un informe que concloïa que no es vulnerava la llei de protecció d’animals. Per tant, Mas creu que la pròpia activitat ramadera ha de poder garantir la realització de les seves tasques, sigui en públic o sense públic, com són entre altres la tempta, el marcatge i els sanejaments que “s’ha realitzat des de fa molts anys i que ha fet que el nostre municipi sigui conegut per la seva tradició taurina”, ha subratllat.
L’alcalde ha defensat la importància de l’activitat i també el fet d’haver-ho obert al turisme que ha permès generar un important moviment econòmic i la creació de llocs de treball “molt necessaris en un moment de crisi com l’actual”. “Ara passen de llarg i van a Castelló”, ha lamentat. Per tot això, ha fet una crida a les administracions i als representants polítics a que visitin el municipi i puguin veure què s’hi fa. “Comprovaran que ningú estima més els bous que les ramaderies”, ha sentenciat, tot demanant que es modifiquin les lleis si és necessari “si no volen abocar el poble a la ruïna”.
Mas ha estat acompanyat pels empresaris ramaders Àngela Mur, Manuel Díaz i Ernesto Martí, per l’alcalde de Xerta i també ramader, Moisès Fabra, i per Santi Albiol, en representació de l’Agrupació de Penyes i Associacions Taurines de les Terres de l’Ebre. Mur ha fet arribar el malestar dels ramaders per les repercussions “desastroses i ruïnoses” que comporta el tancament de l’activitat. “Em sembla exagerat tot plegat, per això apel•lem a la responsabilitat perquè es trobin les solucions oportunes, som moltes generacions les que hi hem treballat, aquí no som empresaris d’espectacles sinó d’una activitat ramadera que es desenvolupa des de fa cent anys i que forma part de la història de Catalunya”. Sobre això, ha recordat que els visitants de les ramaderies només paguen el menú “en el qual fem promoció dels productes del nostre territori” , ja que “l’activitat forma part del dia a dia”.
Mur ha volgut deixar constància que els ramaders “ens deixem la vida pel benestar dels animals”. En aquest sentit, ha explicat que el cessament de l’activitat afecta a la cura del seu ramat, uns 200 caps, que per alimentar-se necessita un tràiler de palla que costa 800 euros i 21.000 quilos de pinso que en costa 6.000. “Si no treballem d’on han de sortir els diners per mantenir-lo?”, ha recalcat. Cal destacar que al municipi hi ha al voltant de 600 bous braus. “La situació és molt crítica i ens trobem molt indefensos”, ha lamentat. Segons ha explicat, les pèrdues que representa cessar l’activitat que es desenvolupa des del maig fins a l’octubre arriben en el seu cas als més de 100.000 euros, a banda d’haver hagut de rescindir contractes de feina “en un moment tan delicat com el que ens trobem” i suspendre inversions com la construcció d’una depuradora.
Per tot plegat, han presentat recurs d’apel•·ació contra aquesta mesura com també es va fer el recurs pertinent davant la sanció imposada pel departament d’Interior. No obstant això, apel•len a les instàncies polítiques i judicials a trobar una solució per poder mantenir aquesta activitat.
Així ho ha reclamat també Moisés Fabra que ha mostrat la seva solidaritat amb el municipi d’Alfara i ha fet una defensa profunda “de les tradicions ramaderes i culturals del nostre territori”. “Tot i que ja hi ha una normativa espanyola sobre les temptes i, per tant, no caldria, si s’ha de regular a Catalunya que es faci quan més aviat millor, no és només un tema de l’Ebre sinó d’altres indrets del territori i, per tant, afecta a tot el país”, ha exposat, tot reclamant que es facin les modificacions que calgui perquè es restableixi d’immediat l’activitat que s’estava duent a terme. “Volem un sí a les nostres activitats ramaderes”, ha sentenciat.
Finalment, l’alcalde d’Alfara ha fet una crida a la ciutadania a participar dissabte en el correbou que es farà al municipi amb motiu de la festivitat de Sant Miquel en què demana que es mostri el suport també a l’activitat ramadera al municipi.