dimarts, 24 de setembre del 2013

L’Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja cerca la complicitat dels empresaris de maquinària agrícola del Delta per evitar que el cargol poma envaeixi l'hemidelta dret

Gonell insisteix en què es prenguin les mesures adients per mantenir la seguretat i neteja de la maquinària agrícola
1 / 2
El dijous 9 de setembre, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, va convocar, mitjançant la regidoria d’Agricultura Ramaderia i Pesca, a les empreses que desenvolupen treballs agrícoles a Sant Jaume d’Enveja. Com tots els anys, es va insistir en que es prenguin les  mesures adients per mantenir la seguretat i neteja del fang dipositat per la maquinària  agrícola als camins i carreteres del municipi, durant el procés de la campanya de la sega, i es va posar damunt la taula el problema del cargol poma.
Els empresaris van demanar a l’Ajuntament la col·laboració per establir unes rutes adequades i prioritàries per a la maquinària agrícola, i advertir als conductors de turismes de la presència de maquinària agrícola als camins i carreteres, principalment
als visitants i turistes que desconeixen la problemàtica. Des del col·lectiu de maquinistes també es va insistir en la necessitat que els propietaris arrossers adeqüin les seves finques amb baixadors i eres per descarregar les màquines i evitar produir danys als camins i carreteres asfaltades.
Un altra de les qüestions que es va exposar a la reunió es la preocupació de l’ajuntament per la problemàtica ocasionada per la plaga del caragol poma. L’alcalde del municipi, Joan Castor Gonell, va manifestar que es tracta d’aconseguir la implicació dels pagesos i empresaris de treballs agrícoles per evitar que el caragol poma envaeixi l’hemidelta dret. Gonell considera el tema d’interès general:
“Estem treballant conjuntament amb el director dels Serveis Territorials d’Agricultura i Ramaderia per evitar que el caragol poma s’estengui a l’hemidelta dret. Crec que hem de posar totes les mesures al nostre abast si volem aconseguir-ho, i ha de ser amb la implicació i col·laboració de tots."
El Sergent-Cap de la Policia Local de Sant Jaume d’Enveja, Francesc Josep Panisello, va puntualitzar que es tracta de donar compliment a l’article 2.6 de la Resolució AAM/1455/2012 de 16 de juliol, per la qual es fixen les mesures a dur a terme per al control del caragol poma (pomacea sp.) a l’hemidelta esquerre del Delta de l’Ebre, que diu textualment: “Tota la maquinària utilitzada en el cultiu de l’arròs itinerant cap a fora de l’hemidelta esquerre haurà de ser netejada per evitar la propagació del caragol poma."
Gonell s’ha mostrat partidari de no deixar circular pel terme municipal cap tipus de maquinària que vingui de treballar en el cultiu de l’arròs de la part esquerra del Delta i prèviament no hagi estat ben netejada. Cal recordar que durant els treballs de recol·lecció, el departament d’Agricultura i Ramaderia mitjançant la contractació d’una empresa externa de serveis, posa a disposició dels maquinistes un servei de neteja gratuït, ubicats als termes municipals de Deltebre i l'Aldea abans de creuar el riu Ebre. 
Els caps de policia dels municipis afectats: Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta, juntament amb els responsables del cos d’agents rurals, han iniciat reunions de coordinació i controls de neteja de les màquines.
Els pagesos i empresaris agrícoles del Delta van valorar positivament la iniciativa de l’Ajuntament, coincidint amb l’alcalde en que és un tema d’interès general: “Hem de lluitar tots junts, és un greu problema que ens pot acabar afectant a tots, nosaltres som els primers interessats en evitar que el caragol poma envaeixi la part dreta del Delta, i per tant, estem d’acord en posar el nostre granet d’arena”, van manifestar els empresaris de maquinària agrícola presents a la reunió, oferint la seva total predisposició a col·laborar per evitar la invasió del caragol poma.