divendres, 1 de juny del 2012

El PSC aposta pel coneixement vinculat als sectors estratègics del territori per impular l'economia i sortir de la crisi


Dóna suport a les protestes dels estudiants contra les retallades i proposa un seguit de mesures per garantir l'equitat i la igualtat d'oportunitats en l'accés a la universitat

El coneixement és el que ens farà sortir de la crisi i per a això cal garantir que els nostres joves puguin accedir a la universitat”. Així de taxativa s'ha mostrat avui la portaveu del PSC a la comissió d'Ensenyament i Universitats del Parlament de Catalunya, la diputada Marina Geli, en el marc de la visita que ha realitzat al Campus Universitari de les Terres de l'Ebre aquest matí, i que a la tarda continuarà a l'Observatori de l'Ebre i a la UNED. Un coneixement que ha d'estar vinculat a la recerca i lligat als principals sectors estratègics de les Terres de l'Ebre com són l'agroindústria, l'aqüicultura i les energies renovables sense oblidar el comerç, el sector del moble i el turisme i la important aposta per la investigació lligada al canvi climàtic. “Des del PSC sempre hem vist i veiem en aquest campus una via per sortir de la crisi”.
La primera secretària del PSC de l'Ebre, Núria Ventura, ha valorat positivament la visita al campus en un moment d'especial dificultat per al món universitari “per les retallades que afecten a milers d'estudiants del país i de les Terres de l'Ebre a causa de l'aposta dels governs de la dreta per una clara recentralització de tots aquells serveis que havíem estès al nostre territori”. “Cal garantir l'equitat i la igualtat d'oportunitats en l'accés a la universitat i els socialistes apostem per una universitat lligada al servei de l'economia de les Terres de l'Ebre”.
Tant Ventura com Geli s'han solidaritzat amb el neguit i la protesta dels estudiants per les retallades, entre altres, d'un 18% dels pressupostos de les universitats públiques per part del govern de la Generalitat i de la rebaixa en un 50% de les beques i dels Erasmus per part del govern d'Espanya, a banda de les incerteses obertes en els costos de matrícula. En aquest sentit, han recordat que per al grup Socialista aquest és un tema cabdal i per això han proposat al govern de la Generalitat que cal incrementar les beques, que haurien de passar del 20% actual al 30%, i posar a disposició dels estudiants beques salaris i crèdits que permetessin que entre un 50 o 60% dels estudiants tinguessin algun tipus d'ajuda. També considera clau la rebaixa del cost dels màsters i dels doctorats. “Cal disposar de diferents modalitats d'ajuts per garantir l'equitat tant en l'educació universitària com en cicles formatius de grau superior”, ha reblat Geli.
En aquest darrer extrem també ha estat molt crítica. “Nosaltres mai no haguessim posat una taxa a la formació superior. En un país que cada dia s'omple la boca que un dels aspectes que ens farà sortir de la crisi és tenir més teixit industrial o més cicles formatius en grau superior, resulta paradoxal que ara hi posin una taxa.”
Finalment, ha reclamat també ajuts per afavorir la mobilitat dels estudiants a fora i també internament “per respondre a les necessitats d'un territori tan divers com són les terres de l'Ebre.”