dilluns, 6 de maig del 2013

Els governs espanyol i català fan el mateix

Article de Joaquim Paladella, alcalde de Batea
1 / 2
Durant els darrers mesos he pogut llegir alguna informació referent a la tan anunciada reforma de l’administració local, primer provinents del govern d’Espanya. Ara aquests darrers dies ha estat la Generalitat qui anuncia alguns aspectes de la seva reforma d’aquest importantíssim món local.
Com un dels alcaldes amb més experiència no puc resistir-me a donar l’opinió, encara que penso que poc els importarà als que estan fent aquestes lleis que, per a mi, les dues pateixen del mateix: “pensen únicament amb els seus partits i no pensen amb els interessos del món local ni de la gent”.
La reforma del govern espanyol vol treure competències dels municipis i portar-les a les Diputacions, i la del govern català vol fer el mateix i portar-les als Consells Comarcals. Això no arregla res, si més no fa més greu la ferida, ja que són aquestes dues administracions les sobreres i que s’haurien de suprimir el més aviat millor.
Això que està tan clar, que qualsevol ciutadà ho veu, és sobradament conegut entre els polítics, també els del govern. És tan evident que el que busquen és donar contingut i raons de ser a unes institucions que només serveixen per apuntalar el pes i el control polític dels partits que avui governen.
La pregunta és, avui més que mai, això ens ho podem permetre? La resposta és també prou clara i a l’abast de qualsevol, és no. El temps ha demostrat que no, ja que la crisi fica en evidència que no es poden malbaratar recursos i això és el que s’ha fet durant anys, i pel que es veu, es vol seguir fent.
Malbaratar recursos és dedicar durant molts anys més del 50% dels recursos no finalistes d’un Consell Comarcal en sous dels polítics, malbaratar és mantenir estructures polítiques en comarques petites amb sous per damunt d’allò que és raonable, malbaratar és exemplaritzar el ser del partit en trobar un lloc de treball.
Tot això es fa, s’ha fet i es vol seguir fent mentre reduïm els diners als hospitals, a les escoles, a la recerca i també, perquè no dir-ho, als ajuntaments.
Tot plegat això no és reformar, ni voler solucionar els problemes, ni pensar ni en el món local ni en la gent, això és voler mantenir-se en el poder sense importar ni l’economia, ni el que passa al carrer.
Catalunya ha arribat a un punt en què no podem permetre que això passi, cada euro llançat o mal utilitzat acaba repercutint en tota la societat, i ja és hora d’exigir a qui governa que l’objectiu és millorar el bé comú, el benestar de les persones i també procurar el millor futur de la nostra societat.
Com qualsevol alcalde, penso que el finançament que rebem els ajuntaments és injust i insuficient, però el primer que hem d’exigir és que els recursos que es destinen al món local, administració local també ho són consells comarcals i diputacions, es gastin bé. En aquesta línea somio quants diners tindríem més i quantes coses podríem fer millor, si aquests diners només es destinessin als ajuntaments, que són de veritat qui gestionen, senten i responen directament als problemes de la gent.
L’exconseller Carreteró afirmà “els Consells Comarcals són un mort que el porten uns quants vivets”, després no va fer res per solucionar-ho. Ara però, no podem permetre que tot segueixi igual..., no ens ho podem permetre!!!