dimecres, 19 de febrer del 2014

El PSC d’Amposta reclama contenir el preu del consum elèctric domèstic per fer front a la pujada de la llum del govern del PP

Els socialistes ho porten al ple de l’Ajuntament que serà el primer en debatre una iniciativa d’aquestes característiques per evitar l’afectació sobre les famílies que més pateixen la crisi
El grup municipal Socialista a l’Ajuntament d’Amposta portarà dilluns vinent al ple una moció a favor de la contenció del preu del consum elèctric domèstic amb l’objectiu de fer front a la nova Llei del sector elèctric que impulsa el govern de l’Estat i que representa un increment del preu de la llum. El d'Amposta serà el primer ajuntament que debatrà una iniciativa d’aquestes característiques per fer front a la llei de reforma del sector elèctric del govern del PP. Els socialistes, a banda de rebutjar aquesta reforma, demanen al govern de l’Estat que es desvinculi la part fixa del rebut de la llum dels costos derivats de les polítiques energètiques implantades en els darrers anys, responsables de la pujada del rebut de la llum, i sol·liciten a la Generalitat de Catalunya suport “per trobar una fórmula que redueixi el rebut de la llum de consum domèstic que sigui assumible per part de l’Estat”.
Segons el portaveu, Antoni Espanya, la nova llei “representa un increment del preu de l’electricitat” i adverteix que darrere la justificació del govern s’amaga el fet que es beneficia els consumidors amb més poder adquisitiu que no han de preocupar-se del consum, “en detriment dels usuaris amb més problemes per arribar a finals de mes com aturats o jubilats, tractant de minimitzar el consum per estalviar”. Cal recordar que el govern justifica l’ascens de la part fixa del rebut de la llum, que es paga sense tenir en compte el consum. Aquesta part fixa es paga sobre la base de la potència contractada i ha passat en un any de representar un 35% de la part regulada de la recepció al 60%. Com a resultat, la part variable, que es paga en funció del consum de la llum, ha passat del 65% al 40% durant el mateix període.
Espanya s’ha referit a experts i grups consumidors que han advertit que la mesura desanima l’estalvi d’energia i també penalitza el consum dels primers habitatges. “El veritable objectiu que persegueix el govern és compensar la caiguda del consum per la crisi econòmica”. En aquest sentit, cita al portaveu de l’Associació de Consumidors FACUA, Rubén Sánchez, que ha titllat les explicacions del ministeri de “broma”, ja que, segons les estimacions d’aquesta associació, el perfil d’usuari mig paga un 75% més respecte fa deu anys.
Finalment, els socialistes han recordat que el govern del PP ha aprovat la Llei del sector elèctric sense transparència i sense participació ciutadana ni de les administracions afectades i amb crítiques tant de la Comissió Nacional de l’Energia com de la Comissió Nacional de la Competència. També han recordat que Espanya és l’estat de la zona euro que més ha incrementat el preu de la llum en els darrers tres anys, tot i la situació de crisi actual.