dimecres, 26 de febrer del 2014

Els socialistes de l’Ebre reclamen més recursos per al Parc Natural dels Ports i es mostren d’entrada contraris a la conversió en parc nacional

Aposten perquè les serres de Pàndols i Cavalls s’incorporin al parc natural
Els socialistes de l’Ebre han reclamat avui més recursos per al Parc Natural dels Ports i han mostrat d’entrada la seva posició contrària a que es converteixi en parc nacional tal com ha proposat CiU. Des del PSC, però, es considera oportuna l’ampliació del parc natural amb la incorporació de les serres de Pàndols i Cavalls anunciada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Així ho han explicat durant la roda de premsa en què hi han estat presents el senador Joan Sabaté i els alcaldes del Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà; d’Alfara de Carles, Josep Mas, i el portaveu socialista a l’Ajuntament de Paüls, Gerard Gracià.
Sabaté ha exposat que la posició sobre el parc nacional es deriva “dels dubtes que han mostrat els nostres alcaldes sobre l’impacte que pot tenir en l’economia dels municipis impedint la continuïtat de les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals que queden i perquè pot ser un obstacle important per al desenvolupament de certes activitats turístiques”. Aquest darrer extrem l’ha concretat amb l’afectació que podria tenir amb la pràctica d’esports de muntanya, les activitats cinegètiques i la tradició de recollida de bolets.
De la seva banda, Lleixà ha denunciat la retallada pressupostària i la manca de recursos humans i materials del parc que ha passat de disposar de 300.000 euros de dotació el 2010 als 147.000 el 2013 i ha comportat la reducció de 17 a 5 els treballadors del personal de la brigada. Segons l’alcalde, aquesta situació està afectant a les arques municipals, ja que els ajuntaments encara no han cobrat les subvencions que tenen concedides i que han hagut d’avançar. “La situació és molt preocupant i hem d’intentar que no es torni a repetir que davant una situació d’excepcionalitat com la de l’any passat, en què el bosc va estar molt brut com a conseqüències de les nevades, en no tenir suficients efectius per realitzar la neteja necessària, vam viure una situació d’alt risc d’incendi”, ha subratllat.
Per aquest motiu reclamen que es doti de recursos el parc natural que és una figura que ja funciona perquè garanteix la protecció del massís a la vegada que no impedeix un desenvolupament econòmic sostenible. Així ho ha ratificat també Josep Mas, que ha recordat que els veïns d’aquests pobles han sabut adaptar-se i conviure a aquesta realitat que ara podria alterar-se, ja que ha advertit que un parc nacional és una figura de protecció extrema “que posa obstacles a determinades activitats, com ara les ramaderies de bous en què ja ens estan posant prou problemes per un excés de dirigisme centralitzador, activitats que permeten continuar vivint amb garanties als nostres pobles”.