dijous, 17 de juliol del 2014

Nou revés de CiU i ERC a les Terres de l’Ebre, ara amb els impostos ambientals

Ahir van rebutjar en la comissió d'Economia al Parlament la proposta socialista de destinar el 50% de l’impost sobre l’energia termonuclear a l’àrea d’influència de les nuclears
El portaveu socialista a la Comissió de Territori i Sostenibilitat, Jordi Terrades, va defensar ahir per la tarda l’esmena socialista a la nova llei d’impostos ambientals en què es demanava que es destinés un 50% de l’impost sobre l’energia termonuclear a l’àrea d’influència de les centrals nuclears per posar en marxa un pla de dinamització econòmica d’aquesta zona. Terrades va tornar a insistir ahir que cal preveure l’impacte que tindrà sobre l’activitat econòmica local el tancament de les nuclears quan es produeixi el final de la seva vida útil.
Per aquest motiu, el diputat socialista va lamentar que CiU i ERC rebutgessin aquesta esmena i n’acabessin aprovant una altra que només és, de nou, un conjunt de bones intencions però que no comprometen a res. Així, mentre els socialistes demanaven explícitament que l’impost reverteixi en benefici d’aquestes àrea, que comprèn bona part del conjunt de les Terres de l’Ebre, CiU i ERC ho reduïen a només una intenció i probabilitat lligada als pressupostos de la Generalitat a través d’un fons però sempre tenint en compte que la prioritat de la llei de pressupostos és atendre les necessitats de despesa pròpies de la Generalitat.
“Lamentem una vegada més la manca de sensibilitat territorial del govern de CiU i ERC cap a una zona que ha donat i dóna molt i que lamentablement rep poc atenent l’esforç que realitza pel bé del conjunt del país”, ha subratllat Terrades, que a més considera que és molt greu que el govern no prevegi el futur econòmic d’aquestes comarques que està molt lligat al funcionament de les nuclears.
Tot i això, Terrades ha assenyalat que després del rebuig ahir en la Comissió d’Economia, ara els socialistes defensaran la proposta en el ple, que és qui haurà de donar el vistiplau definitiu al Projecte de llei de creació de l'impost sobre les emissions contaminants d'òxids de nitrogen a l'atmosfera que produeix l'aviació comercial, de l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica per la seva incidència en el medi ambient i de l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera. En aquest sentit, des del PSC de l’Ebre es recorda que aquesta pot ser una oportunitat perduda, per això han tornat a insistir. “Instem els diputats ebrencs de CiU i ERC a convèncer els seus partits perquè rectifiquin en la tramitació al ple de la llei”, han apel·lat Manel de la Vega i Josep Solé Arnal. De la Vega ha recordat que si no prospera la proposta "perdrem al voltant d'uns 15 milions d'euros anuals".