dimarts, 1 de juliol del 2014

El ple de Sant Jaume d'Enveja dóna suport als pagesos en dues mocions

El Ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha aprovat dues mocions de suport als pagesos demanant que no es retalli més en les ajudes agroambientals i que s’agilitzi el pagament dels ajuts de la campanya anterior
Ahir es va reunir el Ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja i per unanimitat dels membres presents van aprovar dues mocions de suport als pagesos. Després que s’hagi  confirmat la retallada econòmica del nou Pla de Desenvolupament Rural, que suposarà una  disminució de gairebé un 25 % dels ajuts per al període 2014-2020. Retallada pressupostària que afectarà línies estratègiques claus per al sector com els ajuts per a la  millora de la viabilitat de les explotacions o per al foment de la incorporació de joves al camp. Per això, es demana que es faci un esforç per igualar el pressupost del PDR 2014-2020, al del 2007-2013 i que era de 1.058,2 milions d’euros.
Per al sector de l’arròs, cultiu omnipresent en el municipi, el PDR contempla una disminució dels ajuts per al sector del 33,6%. Per aquest sector, l’impacte del model d’aplicació de la reforma de la PAC del ministeri d’Agricultura pot suposar una pèrdua anual de fins a 2,9 milions d’euros, en totes les Terres de l’Ebre. Sumats als 8 milions d’€ que pot perdre el sector de l’oli. Tot plegat suposarà una pèrdua de 250 MEUR en 7 anys, que suposaran un fort impacte en les polítiques prioritàries de la modernització de les explotacions, la incorporació de la gent jove i ajuts específics de les zones de muntanya i desfavorides.
Per segon any també s’ha aprovat una moció demanant que es faci efectiu el pagament dels ajuts agroambientals als pagesos arrossers del Delta de l’Ebre. Per segon any els pagesos han hagut de començar la campanya de cultiu de l’arròs sense rebre els ajuts de la campanya anterior. De tots és sabut, que el conreu de l’arròs en l’actualitat no seria viable sense els ajuts europeus, ates que els costos de producció superen ara per ara els ingressos bruts de venda. Els arrossers del Delta rebien anual i tradicionalment durant el mes de desembre un ajut europeu en concepte de gestió agroambiental del conreu de prop de 400 euros per Hectàrea. Aquest ajut està cofinançat per la Unió Europea, l’Estat Espanyol i la Generalitat i supos una injecció econòmica d’uns 8 milions d’euros en el conjunt del Delta. Però, ja s’ha esgotat el termini per fer efectiu el pagament i cap pagès ha rebut la corresponent liquidació.
A més al Ple es van tractar altres temes com la sol·lictud a la Diputació de Tarragona d’una subvenció corresponent al Pla Especial d’Inversions Sostenibles 2014 (PEIS), per un import de 49.240,50 euros. Aquest import serà destinat en la seva totalitat per a l’arranjament de diferents carrers que necessiten algunes millores.