dilluns, 22 de setembre del 2014

Entrevista a Manel de la Vega, secretari adjunt de Política Municipal

Amb les eleccions municipals a la vista, com valora el seu nomenament com a adjunt/a a Política Municipal?

He dedicat els darrers set anys als municipis, a donar suport a les persones que han volgut representar el nostre partit, l’esforç de les quals cal sempre agrair i tenir en compte. Ells són la base del PSC i el seu pilar fonamental. Des d’aquesta nova responsabilitat, continuaré teixint les complicitats necessàries en benefici de cadascun dels pobles de l’Ebre.

Què pot aportar vostè des del seu territori?

A les Terres de l’Ebre viu només el 2,5% de la població de Catalunya i, en canvi, representem el 10% del territori. Intentaré aportar una visió diferent a la de les zones més poblades del país, defensant els interessos dels nostres pobles i del conjunt del territori en la direcció del PSC per fer possible el reequilibri territorial. Cal que hi hagi una discriminació positiva i un element corrector per als territoris menys poblats. També treballarem per la descentralització política amb la Vegueria de l’Ebre.

Quines són les principals problemàtiques i necessitats urgents del territori que vostè representa?

Per posar un exemple, aquest any 2014 les inversions de la Generalitat són inferiors a la mitjana catalana per habitant a les Terres de l’Ebre. Aquest fet condiciona el nostre futur en no tenir els mitjans per generar noves oportunitats i el creixement econòmic necessari. Cal tenir en compte, també, que la taxa d’atur i l’índex d’exclusió social són dels pitjors de Catalunya. La defensa dels nostres recursos naturals i, avui, la lluita contra el pla de conca són altres dels nostres objectius.

Què proposa el PSC per donar solucions a aquestes necessitats?

Una de les propostes que hem fet al Parlament de Catalunya és que és el 50% de l’impost mediambiental sobre la producció termonuclear es destini a la promoció econòmica del territori amb un pla de dinamització. És injust que siguem un dels principals productors d’energia de Catalunya i això no ens beneficiï. Caldria corregir les desigualtats en prestació de serveis; en la millora d’infraestructures viàries per incidir en el creixement econòmicç; en les millores ferroviàries amb més freqüències, combois i reducció del preu dels bitllets i, sobretot amb l’aposta per la indústria i el coneixement (R+D+i), sense descuidar el sector agroalimentari i el turisme.

Veïns, militants, simpatitzants, familiars, amics... què esperen del PSC? Alguns per continuar a confiar i reconnectar, altres per sumar-se...

Del PSC esperen rebel•lia davant de les injustícies socials però sobretot propostes per canviar la situació actual de greu crisi econòmica i patiment, un patiment que afecta sobretot a la nostra gent, els treballadors i treballadores. En definitiva, dir què farem i fer allò que diem. Tornar a ser el partit referent de la majoria. Per aconseguir-ho, caldrà molt treball i esforç de la nostra organització que amb l’actual executiva estic segur que ho aconseguirem.

I per acabar. El PSC té el municipalisme en el seu ADN. Així ho ha demostrat des de fa molts anys millorant carrers i places, donant serveis públics de qualitat i equipant ciutats, pobles i viles de Catalunya. En definitiva, fent la vida dels catalans i les catalanes més fàcil. Tenint en compte el context actual i les expectatives electorals de fragmentació de vot amb la possible entrada de noves forces polítiques en els consistoris catalans, confien a obtenir uns bons resultats electorals? Junts podem, junts sumem. Ho farem possible?

Hem de projectar el bon treball que s’ha fet i es fa en els ajuntaments en què governem, ja que són el millor aparador de l’acció socialista. Hem de treballar fort per ser fidels als nostres ideals i actuar en conseqüència perquè històricament sabem que la fragmentació del vot de l’esquerra és contraproduent per als interessos dels treballadors i treballadores, dels que més pateixen, i facilita malauradament la formació de governs de dretes. Estic esperançat i confiat que el nou impuls al socialisme tant a Catalunya com a Espanya ens ajudarà a afrontar les eleccions municipals, amb noves candidatures i amb esperances renovades.

Manel de la Vega Carrera
Nascut a Lleida el 1971, viu a Tortosa. Llicenciat en Psicologia i en Psicopedagogia (UOC). Treballa d’assessor en polítiques de promoció econòmica en el Medi Rural a la Diputació de Barcelona. És membre de l’executiva nacional del PSC i de la direcció de la Federació XVI del PSC a les Terres de l’Ebre. Forma part de la Comissió Executiva local del PSC de Tortosa. És secretari d’Organització del PSC al Baix Ebre. Ha estat secretari de Comunicació de la UGT de Catalunya a les Terres de l’Ebre.